Leid je bezoekers naar de juiste pagina met 301-redirect

Je werkt er hard aan om je website altijd actueel te houden en dat betekent dat je af en toe overstapt van een oude URL naar een nieuwe. Wanneer je een URL vervangt bij een SEO-project, is het slim om dit door middel van een 301-redirect te doen. Daarmee creëer je namelijk een permanente doorverwijzing. Je bezoeker merkt er niets van dat hij van de URL die hij heeft opgeroepen, verder wordt gestuurd naar een andere.

Wat is precies een 301-redirect?

Stel je voor dat je verhuist. Je zult dan contact opnemen met het postkantoor zodat zij je brieven en andere documenten nasturen naar je nieuwe adres. Anders zou je geregeld naar je vroegere woning moeten teruggaan en daar je post bij de nieuwe bewoner ophalen.

Online werkt een 301-redirect op gelijkaardige wijze. De status code zorgt er trouwens ook voor dat je nieuwe URL even gemakkelijk gevonden wordt als de vroegere. Je bezoekers belanden niet op een doodlopend punt.

De SEO-voordelen van een 301-redirect

Dankzij de 301-redirect blijft de SEO-waarde van je webpage in de zoekmachines gehandhaafd. Verwijder je het oude adres zonder meer, dan zou je alles wat je hebt gedaan om met je website als eerste in de ranking van Google of Bing te verschijnen, opnieuw moeten opbouwen.

Een 301-redirect is ook praktisch als je een goed ingeburgerde naam van een product of dienst verandert. Typt je bezoeker de oude benaming in, dan komt hij terecht bij de nieuwe. Wees dan wel slim, en vermeld even dat je die naam veranderd hebt.

Een centrale bestemming

Heb je meerdere variaties van dezelfde domeinnaam? Je kunt deze allemaal automatisch doorverwijzen naar een enkele centrale bestemming. Het is handiger om al je bezoekers naar dezelfde website te leiden en jij hoeft niet een half dozijn websites actief te houden.

Praktische tips

Verhuis je naar een nieuw domein, denk er dan aan om de 301-redirects voor alle relevante pagina’s in te stellen voordat je de nieuwe site activeert.

Er bestaat ook een 302-redirect. Deze zorgt voor een tijdelijke doorverwijzing. In bepaalde gevallen is het verstandiger om deze code te gebruiken in plaats van de permanente 301-redirect.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder