Met een persoonlijke 404-pagina zet je een fout om in een voordeel

Al zorgt je webdesigner er nog zo goed voor dat alles op je webstek naadloos verloopt, toch kan het voorkomen dat je bezoekers op een 404-foutmelding stoten. Daarom is het slim om deze te optimaliseren voor een betere klantervaring. Zet de standaardtekst om naar een gebruiksvriendelijke melding en verwijs naar je algemene hoofdpagina. In plaats van bestaande klanten te verliezen, kun je er nieuwe bij winnen.

Wat is de 404-statuscode?

In feite is de 404-foutmelding een HTTP-statuscode. Ze verschijnt wanneer een specifieke URL niet bestaat. Een bezoeker kan geen verbinding maken met de aangevraagde server en hij kan de gezochte pagina niet vinden. Vaak ziet hij dan een standaardtekst die begint met “Niet gevonden” of, nog erger, “Page not found”.

Voorkomen is en blijft beter dan genezen

Soms verplaatst een webmaster een specifieke pagina op de server of hij wist ze. Werkt hij netjes, dan zorgt hij meteen voor een 301-redirect. Daardoor verwijst de oorspronkelijke pagina naar de nieuwe locatie. De bezoeker merkt hier niets van, en als de pagina een SEO-waarde heeft, blijft die behouden.

Komt een bezoeker ondanks de goede zorgen van de webmaster toch terecht op een 404-statuscode, dan is dat voor hem erg vervelend. Ten eerste heeft hij niet de gewenste informatie of dienst ontvangen, maar ten tweede wordt hij onthaald op een onpersoonlijke en technisch klinkende standaardtekst. Vaak is die niet eens in zijn eigen taal. Gebeurt zoiets meermaals, dan zal de bezoeker afhaken. Dan verlies je een bestaande of potentiële klant.

Ontwerp je eigen 404-foutpagina

Bedenk om te beginnen een betere tekst dan “Niet gevonden” om te melden dat er iets misgelopen is. Kort maar duidelijk, in de juiste taal en zonder technisch jargon. Zet er een verwijzing naar je hoofdpagina bij, want deze is de oplossing voor het probleem waar je bezoeker mee worstelt. Vermeld de naam van je website en je bedrijf er nog bij, in je huisstijl en met je logo’s als je deze hebt. Denk eraan dat een fout vervelend is, maar dat humor ontwapenend werkt. Daarom geven vele bedrijven hun 404-melding een speels karakter.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder