Abbreviaties om het leven/lezen te vereenvoudigen

Een abbreviatie, of afkorting, of kortweg afk. is een verkorte schrijfwijze in schriftelijk en gesproken taalgebruik. Daarbij kan het zowel gaan om een lange of complexe term of woord, maar ook om een combinatie van woorden. Het doel van een afkorting is om te vereenvoudigen. Daarom is het van groot belang dat zowel de schrijver als de lezer of luisteraar de betekenis ervan begrijpt. Dit wordt wel eens vaker over het hoofd gezien.

Het verschil tussen een abbreviatie en een acroniem

Bij een acroniem gaat het om de opeenvolgende eerste letters van elk woord in een specifieke term. Dit soort afkorting moet uitgesproken worden als een woord. KLM, SEO of o.a. zijn dus geen acroniemen in tegenstelling tot havo, Erasmus en HEMA.

Afkortingen in SEO-teksten

Sommige afkortingen zijn zo ingeburgerd dat men ze veel vaker gebruikt dan de oorspronkelijke term. Het gebeurt zelfs dat de originele betekenis vergeten wordt.

Wie op het internet iets zoekt, zal eerder geneigd zijn om een afkorting in zijn zoekmachine te typen dan het volledige woord. Daarom is het belangrijk om specifieke afkortingen te behouden in je SEO-teksten. Vermijd echter overmatig gebruik van afkortingen en jargon, zeker als de teksten niet hoog scoren op gebied van leesbaarheid. Je wilt dat je website bovenaan in de ranking staat en gevonden wordt, maar ook dat hij gelezen wordt en dat de bezoeker iets doet.

Voluit schrijven

In de 21e eeuw worden we overspoeld met nieuwe termen en bijgevolg ook afkortingen en acroniemen. Vaak stammen deze uit het Engels. Sommige daarvan raken razendsnel ingeburgerd, maar anderen hebben tijd nodig. Vooral in technische teksten kunnen onbekende of weinig vertrouwde afkortingen de leesbaarheid verminderen. Dan is het handig om op de locatie in de tekst waar een afkorting voor het eerst voorkomt, de verklaring erbij te zetten. Dat kan eventueel als onderdeel van de tekst of tussen haakjes.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder