Bij above the fold komt het belangrijkste bovenaan

De uitdrukking "above the fold", soms afgekort tot atf, verwijst oorspronkelijk naar de krantenwereld. De huidige gangbare formaten voor kranten zijn broadsheet, tabloid en Berliner. Deze zijn zo groot dat de postbode de krant moet opvouwen om hem in de brievenbus te passen.

Omdat de krantenlezer eerst de elementen boven de vouw leest, is het belangrijk dat deze beter zichtbaar zijn dan “below the fold”. Wie in een krant bovenaan wil adverteren moet meer betalen dan elders in de krant. Ook online is de term relevant.

Above the fold op je website

Het bovenste gedeelte van je webpagina is het eerste wat een bezoeker ziet wanneer hij de pagina opent. Voor de rest moet hij naar beneden scrollen. Daarom wordt het bovendeel ook wel eens “above the scroll” genoemd.

In het bovenste gedeelte moet je zorgen voor een pakkende blikvanger. Hier sla je je bezoeker aan de haak. Net zoals een vriendelijk glimlachende maar vakkundige receptioniste het visitekaartje is van een fysiek bedrijf, bepaalt above the fold of je bezoeker een goede eerste indruk van je krijgt, op je website blijft en doet wat je van hem verwacht.

600 pixels

Het formaat van beeldschermen loopt de laatste decennia steeds sterker uiteen en sommige gebruikers surfen liever op hun telefoon of tablet. Dat maakt het een uitdaging om het bovenste gedeelte van je website op elk mogelijk apparaat optimaal weer te geven.

Webdesigners beschouwen de bovenste 500 à 600 pixels van het browservenster als above the fold. Volgens Google Labs kan ongeveer 90% van de gebruikers de inhoud zien die in dat gebied verschijnt. Dat percentage zakt naar 60% vanaf 600 pixels en zelfs naar 30% vanaf 700 pixels.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder