Abri: wachttijd nuttig gebruiken

De meeste technologische termen stammen uit het Engels, maar de uitzondering bevestigt de regel. Het woordje abri komt uit het Frans en betekent letterlijk onderdak. Het wordt gebruikt voor een wachthuisje, tramhokje of bushokje. Als reiziger kun je hier staan, beschut tegen weer en wind. Het gebouwtje is hoofdzakelijk van glas en gedeeltelijk open. Zo zie je duidelijk wanneer je vervoermiddel arriveert en kun je er snel naartoe stappen.

Uiterst geschikt voor buitenreclame

Dankzij de goede zichtbaarheid in de openbare ruimte is een abri uitermate geschikt voor buitenreclame. Adverteerders maken hier gretig gebruik van. Eén of meer wanden worden voorzien van een grote lichtbak om posters op te hangen. Zo'n lichtbak noemt men trouwens een mupi en ook dit woord hebben we uit het Frans overgenomen. Het betekent "mobilier urbain pour l'information" wat "straatmeubilair voor informatie" wil zeggen.

Met de verworven inkomsten bekostigt de verhuurder of de vervoermaatschappij meestal het onderhoud en de verlichting van de wachthuisjes. Het bedrag dekt ook de eventuele uitgaven voor reparatie ten gevolge van vandalisme. Wie in een abri investeert, hoeft vandalisme daarom meestal niet als een risico te beschouwen.

Een QR-code naar je website

Typisch bij reclame is dat ze snel gaat vervelen of vergeten wordt. Daarom ontwikkelen de eigenaars geregeld nieuwe methoden om de aandacht op te eisen of vast te houden. De modernste abri’s zijn voorzien van bewegende delen of interactieve elementen. Een QR-code die van de reclameboodschap direct naar je website leidt, is inmiddels al goed ingeburgerd en geïnteresseerde gebruikers verwachten dit zelfs.

Digitaal wachten

In de digitale wereld gebruikt men een abri op gelijkaardige wijze. Laadt een computer gamer een spelletje, dan krijgt hij tijdens het wachten een reclameboodschap te zien. Deze techniek wordt vooral toegepast bij mobiele spelletjes op de gsm of smartphone. De aanbieder van het spelletje kan de wachttijd zelfs kunstmatig inbouwen om er zeker van te zijn dat de gebruiker zijn boodschap ziet.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder