Accessibility zodat minderheden ook meetellen

Je zorgt ervoor dat je de bezoekers van je website een optimale ervaring biedt. Daarbij denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan de hoofdmoot van de lichamelijk en mentaal gezonde bevolking. Er zijn echter heel wat meer mensen op deze aardbol en zij hebben evenveel recht op informatie als alle anderen. Door de accessibility of toegankelijkheid van je website te verbeteren, zul je hen niet discrimineren.

Enkele cijfers

Volgens de World Bank lijdt ongeveer 15% van de bevolking in de Westerse wereld aan de ene of andere beperking. In ontwikkelingslanden ligt dit cijfer wellicht nog hoger. Bij de meeste mensen gaat het om een lichte beperking en zij kunnen daarmee probleemloos onafhankelijk leven. Een vijfde van de geschatte wereldbevolking heeft echter een ernstigere aandoening.

Hierbij kan het gaan om de volgende soorten:

  • Intellectuele beperkingen, problemen met kennisverwerving of denkvermogen;

  • Visueel: slechtzienden, kleurenblinden of volledig blinden;

  • Auditief: hoorproblemen zoals hyperacusis, hardhorigheid of doofheid;

  • Motorisch: verlamming, hersenverlamming of andere motorische storingen.

De toegankelijkheid van je website verbeteren

Wil je je doelpubliek zo goed mogelijk bereiken, inclusief mensen met toegankelijkheidsbehoeften, dan moet je je website herontwerpen.

  • Een aantal zaken liggen voor de hand zoals aanpasbare lettergrootte of een schermlezer. Overweeg om een echte persoon de teksten te laten voorlezen. Net zoals het belangrijk is dat je je SEO-teksten natuurlijk laat klinken, vinden slechtzienden en blinden het prettig een natuurlijke en aangename stem te horen. Dit kost weliswaar meer geld, maar je klanten zullen je dankbaar zijn.

  • Een videobestand met ondertiteling maakt een wereld van verschil voor slechthorenden en doven. Of creëer een transcriptie van je gesproken content. Vermijd applicaties die audio input nodig hebben voor interactie.

  • Door een passende kleurkeuze en meer witruimte houd je rekening met mentaal beperkte bezoekers. Plaats puntjes in afkortingen, ook al schrijf je ze dan in principe fout. Moet iemand een formulier invullen, verdeel dat proces dan in meerdere opeenvolgende stappen.

Je website toegankelijker maken kan ook een onverwacht voordeel opleveren. Doordat je duidelijke titels schrijft, klare beschrijvingen biedt en alternatieve teksten gebruikt, zal de SEO-waarde van je webpagina’s stijgen. Een hogere ranking in de zoekmachines is geen slechte beloning voor je moeite.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder