Inzichten verwerven met Adobe Analytics

Mogelijk gebruik je Google Analytics al een tijdlang en weet je heel goed waar de bezoekers van je website vandaan komen, welke trefwoorden ze gebruiken, en hoeveel tijd ze op elke webpagina spenderen. Inderdaad biedt dit hulpmiddel je een schat aan informatie. Toch kan het zijn dat je op nog op je honger blijft zitten. Overweeg dan om je kennis te vergaren met behulp van Adobe Analytics.

Gemeenschappelijke punten

Beide analyseservices meten, verzamelen en analyseren webgegevens. Ook produceren ze alle twee een uitgebreid rapport waaruit de gebruiker kan interpreteren wat er met zijn website gebeurt en of hij deze eventueel moet verbeteren. Beide pakketten bieden ook interessante extra applicaties om meer informatie te trekken uit de gegevens.

Biedt Adobe Analytics dan helemaal geen meerwaarde? Als dat zo was, dan had Adobe allang zijn suite naar de prullenmand verwezen. Tenslotte moet je voor het pakket betalen terwijl Google zijn diensten gratis aanbiedt. Waarom zou je dan voor Adobe Analytics kiezen in plaats van Google? Of is het interessant om beide pakketten tezamen te gebruiken?

De verschillen zitten in details

Google meet alles wat zich online afpeelt, terwijl Adobe ook rekening houdt met wat er buiten de digitale wereld gebeurt. Dat is belangrijk als je bedrijf bijvoorbeeld een tijdschrift op papier naar zijn klanten stuurt, reclamecampagnes lanceert en geregeld deelneemt aan events.

Terwijl Google voor sites met een hoog volume aan verkeer nogal eens steekjes durft te laten vallen, levert Adobe uiterst gedetailleerde data. Bovendien gebeurt dit nog sneller ook. Anderzijds levert Google realtime gegevens.

De dashboards zijn verschillend. Is het ene beter dan het andere? Dat hangt ervan af wie het gebruikt. De marketeer zal meer halen uit de Google omgeving, terwijl de IT’er wellicht voor de flexibele aanpasbaarheid van Adobe verkiest.

Bijna iedereen kan onmiddellijk aan de slag met Google. Dat maakt het pakket uitermate geschikt voor jonge starters die niet veel tijd en geld kunnen investeren om alle finesses van een ander pakket te leren. De eerste stappen in Google Analytics neem je intuïtief. Wil je na een tijdje diepere kennis vergaren, dan vind je talloze cursussen; de meeste daarvan zijn gratis. Om Adobe te leren, heb je een grondige training nodig, en deze moet je vanzelfsprekend betalen.

Nog een belangrijk verschil is dat Adobe zijn tools vrijwel naadloos met elkaar integreert. Op dit gebied heeft de firma er al heel wat ervaring op zitten. Omdat Google dit pad nog maar recent is ingeslagen, hinkt het op dit gebied wat achterop.

Conclusie

Een vakkundige analist zal met plezier werken met Adobe Analytics terwijl "de rest van de wereld" al dik tevreden zal zijn met wat Google Analytics biedt. Anderzijds kan het

interessanter zijn om bij Google Analytics te blijven en voor de prijs van het Adobe-pakket een tweede analist aan te werven.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder