De online adverteerder

Een adverteerder is een plaatser van een advertentie. Hierbij gaat het om een persoon of organisatie die iets wil aankondigen of iemand wil overtuigen een product of dienst te kopen. Meestal dient de adverteerder geld te betalen voor zijn advertentie, zelfs als heeft hij daarvoor geen winstoogmerk.

Traditionele vormen van adverteren

Niet verrassend is dat de praktijk van het adverteren al bestaat sinds het ontstaan van de ruilhandel. Archeologen vonden papyrus en muurschilderingen in het Egypte van de farao’s en ruim 3000 jaar oude Chinese bronzen reclameborden.

De eenvoudigste methode om te adverteren, is mond-tot-mondreclame; denk maar aan de marktkramer die zijn waren luidkeels aanprijst. Een stap verder is schriftelijk adverteren in kranten, tijdschriften en reclamefolders. Kort na de uitvinding van radio en tv was de eerste reclamespot al een feit.

Banners, pop-ups en links

En nu levert het internet nog meer nieuwe mogelijkheden om te adverteren. Daarmee kan een verkoper zijn klantenbestand uitbreiden of een webmaster kan inkomsten ontvangen door zijn online ruimte voor advertenties ter beschikking te stellen.

Advertentienetwerken

Voor online advertising zal men niet noodzakelijk direct met de adverteerders en uitgevers handelen, maar vaak gebruik maken van een advertentienetwerk als tussenpersoon. Zij verzamelen de beschikbare advertentieruimte en stemmen vraag en aanbod op elkaar af. Het voordeel is dat de doelgroep nauwkeuriger te benaderen is.

Doelgericht adverteren

Bij “targeted advertising” richt de online reclame zich op de specifieke eigenschappen, interesses en voorkeuren van een consument. Stel dat je bij Amazon zoekt naar een nieuwe fiets. De website creëert dan een cookie. Wanneer je later een artikel leest op een site die met Amazon verbonden is, zul je advertenties zien om een fiets te kopen. Ja, dit kan je als een inbreuk op je privacy beschouwen, maar vergeet niet dat alle informatie die je naar het internet stuurt, gevolgd kan worden, onafhankelijk van het kanaal dat je aanspreekt.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder