De advertorial: Informatie geven en een boodschap brengen in één

Of je doelpubliek houdt van advertenties of niet, het is dol op informatie. Speel daarop in door hen niet direct je producten of diensten aan te prijzen, maar door deze als element op te nemen in een advertorial. Je geeft de consument een informatief artikel met objectieve informatie, maar zet tegelijkertijd in de kijker wat je te bieden hebt. Een krachtig geschreven advertorial legt een authentieke verbinding met zijn doelgroep.

Advertentie + redactioneel artikel = advertorial

Het begrip advertorial stamt uit het Engels en is een combinatie van de woorden advertisement en editorial. In België spreekt men ook vaak van een publireportage. Advertorials bestaan al meer dan 70 jaar. Oorspronkelijk werden ze gebruikt in kranten, tijdschriften, radio en tv. Toen het internet voor iedereen toegankelijk werd, stapten ze vlotjes op dit medium over.

Transparantie

In publicaties op papier is het je wellicht al opgevallen dat sommige teksten verschillen op gebied van lettertype, lettergrootte of indeling. Het kan zijn dat de uitgever deze keuze specifiek maakt voor advertorials. Andere uitgevers zetten bovenaan het artikel duidelijk dat het om een advertorial gaat. Het commerciële aspect van de tekst moet namelijk voldoende transparant zijn.

Een advertorial die resultaat oplevert

Een doeltreffende advertorial schrijven, is heel anders dan een zuiver commerciële tekst. Hier volgen enkele snelle tips:

  • Maak jezelf vertrouwd met de “stem” en het formaat” van de uitgever. Lees andere artikels op zijn website zodat je ervoor kunt zorgen dat jouw eigen content niet uit de toon valt.

  • Maak je advertorial precies lang genoeg om de waarde aan je doelgroep te communiceren. Mogelijk legt je uitgever je sowieso een woordlimiet op.

  • Concentreer je er niet stug op om iets te verkopen. Vind de juiste balans tussen het commerciële aspect en copywriting/storytelling om de emoties van je lezers aan te boren.

  • Voeg relevant beeldmateriaal toe.

  • Een goede advertorial richt zich op voordelen, niet op functies. Communiceer de menselijke impact achter je product of dienst.

  • Je titel moet de aandacht trekken en je einde moet een overtuigende “call to action” bevatten.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder