Verkopen aan een correcte adviesprijs

Als handelaar moet je heel wat verschillende soorten prijzen hanteren: inkoopprijs, verkoopprijs, marktprijs, tijdprijs, maximumprijs, interventieprijs en zo verder. Tenslotte is er nog de adviesprijs. Dit begrip zorgt enerzijds wel eens voor verwarring omdat het kan neigen naar verticale prijsbinding. Ook kunnen er over een adviesprijs hoge discussies oplaaien als een detailhandelaar deze verhoogt.

De door de fabrikant vooropgestelde prijs

De adviesprijs is een prijs die de fabrikant voorstelt aan een detailhandelaar. Zolang de handelaar alsnog zelf mag beslissen om een lagere prijs te noteren voor het product of de dienst, is er geen vuiltje aan de lucht.

Dit soort adviesprijs kan echter ook een dwingend karakter krijgen, vaak als fabrikant en de detaillist tot dezelfde organisatie behoren. Met een gestandaardiseerde prijs wil de fabrikant voorkomen dat zijn verschillende kleinhandelaars te fel tegen elkaar concurreren met zijn product. In zo een geval is de adviesprijs een verkapte vorm van verticale prijsbinding. Dit is in de Europese en Nederlandse Mededingingswet verboden en het kan de fabrikant zelfs een boete opleveren. Vooral bij online verkopen is de kans groter dat dit vergrijp plaatsvindt.

Korting

In principe moet een verkoper vrij zijn om van een voorgestelde adviesprijs af te wijken. In de praktijk doet hij dat bijvoorbeeld als hij een tijdelijke of permanente korting wil geven. Vooral op dagen als Black Friday en tijdens de koopjesperiodes wordt er afgeprijsd. Op dat moment wil de verkoper meestal zijn bestaande voorraad kwijt zodat hij na de koopjesperiode een gamma nieuwe producten kan aanbieden.

Tijdens kortingsperiodes zal de verkoper vaak de adviesprijs en het gereduceerde bedrag tezamen vermelden, en soms ook nog het precieze verschil. De consument hoeft niet eens uit te rekenen hoeveel voordeel hij doet.

Malafide verkopers durven op zo een moment ook te goochelen met te hoge adviesprijzen. Ze laten een product dan voordeliger schijnen dan het is. Gelukkig zijn consumenten alert en wanneer zoiets gebeurt, stromen de meldingen binnen bij de Consumentenbond. Deze houdt zulke praktijken scherp in het oog.

Meer bezoekers op je site?Doe gratis onze webscan!

Placeholder