7 gratis SEO-tools die geweldig zijn

Of het nu gaat om een airmiles-vlucht of een 1-plus-1-gratis-aanbieding in de supermarkt, we houden er allemaal van om iets gratis te krijgen. Daarom zijn gratis SEO-tools ook zo fijn. Ze geven je gratis en voor niks de mogelijkheid om je site te verbeteren en op te klimmen naar de bovenste regionen van de zoekresultaten. Maar niet elke tool is even goed. En ook al zijn ze gratis, je wilt natuurlijk niet gaan prutsen met een tool die geen voordeel oplevert voor je SEO. Daarom laat ik je zien welke 7 gratis tools echt geweldig zijn om je SEO te verbeteren.

1) Google Analytics

Ik begin met een tool die vrijwel iedereen kent. Je kunt namelijk echt niet zonder Google Analytics, en als je die nog niet gebruikt moet je daar direct mee beginnen. Want Google domineert de wereld van de zoekmachines, en Google Analytics biedt je de beste mogelijkheden om met Google te communiceren.

Als je slechts één gratis SEO-tool wilt gebruiken, kies dan dus voor Google Analytics. Hier vind je alle belangrijke en bruikbare informatie over je site, bijvoorbeeld met betrekking tot verkeer, bezoekers, bouncepercentage enzovoort. En het is eenvoudig in gebruik, ook als je geen technische kennis hebt.

2) Mozbar

Bij Moz hebben ze dé tool ontwikkeld om je site-autoriteit te meten. Hun Mozbar geeft je in één oogopslag inzicht in alle informatie die je nodig hebt, met behulp van een eenvoudige Chrome-extensie.

Plaats het op de gewenste plek in je browser, klik erop en je krijgt direct een rapport dat je drie belangrijke soorten informatie biedt:

  • Page Attributes biedt onsite optimalisatiefuncties, zoals je canonical data, laadtijd, robots en dergelijke. Het geeft je ook een overzicht van de links op je pagina.
  • Page elements geeft alle basis SEO-gegevens van de pagina die je bekijkt, inclusief titel, metatags, H1’s en dergelijke.
  • Link Data biedt rankingfactoren met betrekking tot de links van de site. De gratis versie geef je basisinformatie, en met een betaald abonnement kun je nog verder inzoomen.

Hoewel je de volledige kracht van MozBar pas benut als je kiest voor het betaalde abonnement, biedt de gratis versie ook heel veel nuttige gegevens. Die gratis versie geeft je bovendien de kans om de tool uit te proberen en te zien of je meer opties nodig hebt of dat dit prima voor je is.

3) Google Search Console

De derde gratis tool die superhandig is, is Google Search Console (vroeger bekend als Webmaster Tools). Deze tool biedt SEO-gegevens in een heerlijk eenvoudig format. Installeer het dashboard (ook dat is heel makkelijk) en je ziet in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt. Als je eenmaal Google Search Console gebruikt, zul je er steeds weer op kijken.

Veel van de gegevens die je hier vindt, vind je ook in Google Analytics, maar Search Console is eenvoudiger in het gebruik. Het nadeel is wel dat je de resultaten hier minder makkelijk direct kunt gebruiken om aanpassingen te maken.

Mijn favoriete tool binnen Search Console is de linkdata-functie. Die geeft je essentiële informatie over potentieel gevaarlijke links die je site kunnen beschadigen. Het ontdekken van zulke links is vaak lastiger dan ermee omgaan, dus dit is goed om regelmatig te monitoren.

Google Search Console is in mijn ogen een tool van onschatbare waarde, die jij (of je SEO-consultant) altijd zou moeten gebruiken.

4) SEOWorkers Analysis Tool

De slimme en veelzijdige SEOWorkers analyse-tool genereert een rapport over elke website die je maar wilt. Inderdaad, ook die van je belangrijkste concurrent of die steengoede SEO-mentor.

Je kunt hier enorm veel informatie uit halen. Ben je nog niet zo ervaren met SEO, dan is het goed om te weten dat de grote waarde van deze tool hierin schuilt: naast het verstrekken van de gegevens zelf, geeft SEOWorkers je een aantal nuttige tutorials en video’s van niemand minder dan Matt Cutts, die richtlijnen bieden voor het gebruik van de tool.

Naast de gebruikelijke gegevens als verkeer, paginasnelheid en links, zijn er enkele interessante extra’s, bijvoorbeeld met betrekking tot http-headers. Ook biedt de tool

uitgebreide zoekwoordanalyses – die veel verder gaan dan de basis – waarbij wordt gekeken naar enkele zoekwoorden, termen van twee tot vier woorden en longtailzoekwoorden.

Samenvattend kun je in deze tool gewoon heel veel informatie vinden. En hoewel er natuurlijk enige overlap is met andere tools, zijn er ook enkele interessante extra’s die je ergens anders niet vindt. De unieke manier waarop de informatie wordt gepresenteerd en de bonus van de tutorials en handleidingen maken dit een waardevolle toevoeging aan je SEO-gereedschapskist.

5) Neil Patel’s SEO Analyzer

Neil Patel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste namen in SEO en zoekwoordanalyse. Naast zijn zoekwoordtools en een geweldige bibliotheek met SEO-bronnen en -artikelen, heeft hij ook een gratis website-analyzer ontwikkeld. Erg handig als je snel inzicht wil krijgen in hoe jouw SEO-inspanningen zich verhouden tot die van je concurrenten.

Neil Patel’s SEO Analyzer is niet zo gedetailleerd als die van Moz of de tools van Google, maar dat is ook niet Neils doel. Je gebruikt deze tool als je een snelle vergelijking wilt maken tussen de belangrijkste gegevens.

6) Keyword Planner

Ook de zesde tool is een product van Google. Er zijn tal van hulpprogramma’s voor het plannen van zoekwoorden; alleen voor dit onderdeel had ik al 7 tools kunnen beschrijven. Maar als je zoekwoorden gaat plannen, is dit de voor de hand liggende keuze.

Je opent de zoekwoordplanner door eerst naar Google Adwords te gaan en de planner vervolgens te selecteren in het Tools-menu. Zo ontdek je meteen waar dit programma perfect voor is. Het is namelijk ontworpen om jou te helpen de beste zoekwoorden te identificeren voor het genereren van advertenties. Het is dus eigenlijk niet gericht op organische SEO… maar daar werkt het net zo goed voor!

Zoekwoordplanning is een onderwerp dat veel mensen angst aanjaagt, maar de Keyword Planner van Google helpt je orde in de chaos te scheppen. Het is wat mij betreft het beste gratis hulpprogramma voor het plannen van zoekwoorden dat er bestaat.

7) WooRank

Deze tool ziet er in eerste instantie uit als de zoveelste versie van sommige al eerder besproken gratis tools. Maar WooRank doet meer dan alleen wat cijfers verzinnen. Het is een perfecte aanvulling op de SEOWorkers-tool, want hij biedt weer andere bonus-opties; extra inzichten die je nergens anders vindt.

Dit is een geweldige tool om zelf te ontdekken, maar twee tips wil ik je zeker meegeven.

Ten eerste: check vooral het gedeelte over sociale deelbaarheid. Dit overtreft alle andere tools als het gaat om het verzamelen van gegevens van sociale netwerken en het aanbieden van de totale resultaten op één plek. De geodata is ook indrukwekkend, hoewel je uit Google Analytics vergelijkbare informatie kunt halen als je weet waar je moet zoeken.

Ten tweede: WooRank biedt ongelooflijk diepgaande informatie over mobiele SEO. Daarin overtreft het absoluut alle andere gratis tools.

Als het gaat om gebruiksgemak en inzoomen op de onderwerpen die er vandaag de dag echt toe doen, staat WooRank bovenaan de lijst. Het enige nadeel is eigenlijk dat er voor wat meer geavanceerde analyses soms bugs, glitches en onnauwkeurigheden binnensluipen. Daar boft Google Analytics mee, want dat blijf je nodig hebben voor gedetailleerde data.

Conclusie: Deze gratis SEO-tools bieden echt waar voor je ‘geld’

Als je volledig inzicht wil hebben in de prestaties van je site, en supergedetailleerde data wil om je campagne met grote stappen vooruit te helpen, dan zul je vroeg of laat misschien toch wat geld moeten uitgeven. Maar als je bovenstaande 7 gratis tools slim gebruikt, het liefst in combinatie met elkaar, dan ontdek je precies waar je aan moet werken om je ranking te verbeteren, en krijg je bovendien diverse tips over hóe je dit moet doen.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *