8 handige hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek die je geen cent kosten

Of je nou vanuit het niets een nieuwe website maakt of meer rendement uit je bestaande site wilt halen, het gebruik van de juiste zoekwoorden is superbelangrijk. Goede zoekwoorden (keywords) zijn onmisbaar om boven te komen drijven in de zoekmachines. Gebruik je verkeerde termen, dan ben je slecht vindbaar. Maar hoe vind je nou de juiste zoekwoorden? Ik zet 8 geweldige programma’s op een rijtje die je kunt gebruiken bij je zoekwoordenonderzoek. En extra fijn: ze zijn alle 8 nog gratis ook!

Zoekwoorden zijn de basis van SEO

De juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen zetten is de basis van SEO. Zeker als je een nieuwe site maakt is het cruciaal om hier vooraf goed over na te denken, zodat je je structuur, je URL’s, je titels en verschillende tags meteen hierop kunt optimaliseren. Dat werkt beter dan later alles weer moeten aanpassen.

Zoekwoorden hebben ook veel impact op je contentstrategie. ‘Content is king’ gaat nog steeds op, en content en zoekwoorden zijn sterk met elkaar verweven. Ze moeten goed op elkaar afgestemd zijn om hoog te ranken in de zoekmachines en je bezoekers blij te maken (wat volgens Google overigens op hetzelfde neerkomt).

Hoe vind je de beste zoekwoorden?

Zoekwoorden worden vaak gepresenteerd als dingen die er al zijn. Ken je die kookprogramma’s op tv, waarin ze zeggen “ik heb dit vast voorbereid”? En dan snel verdergaan, terwijl jij die basis nog niet goed snapt? Dat gevoel. Frustrerend, als je zelf nog niet heel handig bent in SEO. Want hoe vind je nou de juiste zoekwoorden? Daar ga ik in dit artikel graag dieper met je op in. Want stappen overslaan is in SEO geen optie. En het vinden van de juiste zoekwoorden is mínstens zo belangrijk als het op de juiste manier toepassen.

8 tools die jou helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden

Heb je geen idee wat voor jou de beste keywords zijn? Dan word je er vast blij van als ik je vertel dat er allerlei online tools beschikbaar zijn die je hierbij kunnen helpen. Sommige zijn gratis, sommige betaald, en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Deze 8 online keyword tools zijn gratis – in ieder geval de basisversie. Ik zet de voor- en nadelen van alle tools voor je op een rijtje, en daarna adviseer ik je om ze allemaal eens te proberen. Welke werkt het beste voor jou? Waarschijnlijk hou je er 2 of 3 over die je in combinatie met elkaar gaat gebruiken.

1. Keyword Planner

Dit is de bekendste zoekwoordentool van de hele wereld. En aangezien het een Google product is, weet je zeker dat het je nuttige informatie biedt om hoger in Google te komen. Keyword Planner haalt zijn informatie tenslotte rechtstreeks bij het bedrijf dat verantwoordelijk is voor 90 procent van alle wereldwijde zoekopdrachten.

Zoals de meeste Google-tools is ook de Keyword Planner makkelijk om mee te werken. Voer een paar basistermen in het zoekvak in, zoals de URL van je site en de sector waarin je werkt, en je krijgt meteen een lijst met mogelijke zoekwoorden. Als je zo breed begint, zullen sommige woorden natuurlijk relevanter zijn dan andere. Maar hiermee word je wel meteen op ideeën gebracht. En misschien leidt het naar invalshoeken waar je zelf nog niet aan gedacht had?

Relevantie is niet het enige waaraan je moet denken als je op zoek bent naar zoekwoorden. Je wil ook weten hoe moeilijk of makkelijk het zal worden om op de eerste pagina van de zoekresultaten te belanden. Google Keyword Planner biedt verschillende statistieken voor ieder zoekwoord, waaronder het aantal mensen dat er per maand op zoekt, de mate van concurrentie en, dat je betaalde zoekopties overweegt, het bedrag dat je moet bieden om op de eerste plaats te komen. Ook als je niet van plan bent te adverteren is dit interessante informatie, omdat het een goede aanwijzing is over hoe moeilijk het is om hoog te ranken op dit woord.

Google Keyword Planner heeft geen spectaculaire toeters en bellen, maar het biedt je een perfecte basis. En de gegevens die de tool je oplevert komen van de grootste zoekmachine ter wereld.

2. Ubersuggest

Neil Patel is een van de bekendste namen in de SEO-wereld, en zijn zoektermentool Ubersuggest heeft flink aan zijn beroemdheid bijgedragen. Ubersuggest is een groot deel van die roem geworden. Ubersuggest is de belangrijkste bron geworden voor iedereen die verder wil gaan dan Google Keyword Planner; het richt zich namelijk op de zoekwoorden die Google weglaat. Het loont daarom om deze tools naast elkaar te gebruiken, omdat je daarmee een zeer breed overzicht krijgt.

Ook Ubersuggest werkt heel eenvoudig. Je voert een keyword in (bijvoorbeeld ‘contentmarketing’) en de tool genereert een passende lijst. De resultaten worden alfabetisch weergegeven, zodat je niet snel iets belangrijks mist.

Ook kun je in Ubersuggest in specifieke sectoren zoeken, zoals in nieuws of afbeeldingen. Het enige nadeel is dat je, om echt het maximale uit deze tool te halen inclusief aanvullende statistieken (die bij Google gratis beschikbaar zijn), je voor een betaalde versie moet kiezen.

3. AdWord & SEO Keyword Permutation Generator

Als je voor het eerst op dit stuk software van Dan Zamborini klikt, denk je misschien dat-ie het in 1990 als studentenproject heeft ontwikkeld. Maar het gebrekkige design van de Adword & SEO Keyword Permutation Generator wordt inhoudelijk meer dan goed gemaakt.

Unieke zoekwoordcombinaties vinden die vergelijkbaar maar tóch onderscheidend zijn ten opzichte van de belangrijkste keywords in jouw business, is soms behoorlijk lastig. Dat is waar deze tool echt tot zijn recht komt. Het geeft je echt de kans om creatief te worden en je concurrentie te slim af te zijn.

Het werkt heel simpel. Voer een trefwoord in elk van de drie vakken in, druk op de knop ‘generate permutations’ en zie de magie gebeuren. Je kunt zoveel sleutelwoorden toevoegen als je wilt, waardoor je al snel tientallen combinaties krijgt.

De charme ligt in de eenvoud, maar die eenvoud betekent ook dat deze tool zijn beperkingen heeft. Niet alle resultaten zijn logisch of samenhangend. Neem die resultaten dus niet klakkeloos aan, maar kijk zelf of ze logisch voelen en check de zoektermen bijvoorbeeld in andere tools.

4. Wordtracker Scout

Er zijn mensen die zeggen dat vrijwel niets op het internet origineel is en dat bijna alles inmiddels wel gezegd is. Of hun theorie klopt laat ik het in midden, maar waar het zoekwoorden betreft hebben ze gelijk. Het wiel is vaak al uitgevonden. Je concurrenten hebben de zoekwoorden waarschijnlijk al bedacht. Maar welke keywords gebruiken zij dan precies?

Daar speelt de tool Wordtracker Scout op in. Deze software-oplossing werkt snel, makkelijk en heel, heel slim. Nadat je deze eenvoudige Chrome-extensie hebt geïnstalleerd, hoef je alleen maar over de knop te bewegen om de belangrijkste zoekwoorden te zien van de site die je bezoekt.

Wordtracker Scout vormt niet alleen een goede bron voor zoekwoorden, maar het laat je ook de richting zien die je concurrenten volgen met hun digitale marketing – en hun succesniveau. Dat helpt je beslissen of je dezelfde lijnen moet volgen of toch bepaalde dingen toch liever vanuit een andere richting benadert.

Er zijn maar weinig betere tools voor marktinformatie – vooral gratis. Installeer dus maar gauw, want je zult je waarschijnlijk afvragen hoe je het ooit zonder hebt kunnen doen.

5. Keyword In

Deze lijkt een beetje op de hierboven genoemde tool van Dan Zamborini (Adword & Keyword Permutation Generator), maar dan wat verfijnder. Vind je het lastig om long tail zoekwoorden te bedenken, dan is Keyword In ideaal. Het geeft je ook de mogelijkheid om merkmodificaties op te nemen in je zoekopdracht.

Keyword In geeft je een schat aan opties. Fijn als je er zelf even niet meer uitkomt! Alleen al om die reden is het een waardevolle toevoeging aan je SEO-toolbox. Het werkt heel eenvoudig: voer je kernwoorden in, vink de gewenste vakjes aan voor extra opties en varianten en zie ze voor je ogen verschijnen.

6. Bulk Keyword Generator

Tot nu toe heb ik gratis zoekwoordgenerators besproken die je op elke soort site kunt toepassen. De Bulk Keyword Generator van Higher Visibility is echter specifiek bedoeld voor bedrijven die een positie in lokale zoekresultaten willen bemachtigen.

Voer je bedrijfsgegevens in, waaronder je branche, sectortype en locatie en laat de tool vervolgens het werk voor je doen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid resultaten die je voorgeschoteld krijgt!

Je zou vergelijkbare resultaten kunnen krijgen door de resultaten van bijvoorbeeld Ubersuggest en Keyword In te combineren. Maar waarom zou je moeilijk doen, als je het ook in één tool kan doen?

7. Keyword Sheeter

Toen deze tool nog Keyword Shitter heette, was-ie favoriet onder degenen die van onderbroekenlol houden. Nu gaat deze SEO-tool verder door het leven als Keyword Sheeter en het mag gezegd worden: het is niet zomaar een leuke gimmick. Dit programmaatje biedt je een breed scala aan zoekwoordopties, vooral als je kernzoekterm beperkt is tot één of twee woorden. Hoe langer je de tool zijn werk laat doen, hoe meer zoekwoorden hij genereert.

De nieuwste update bevat ook basisfunctionaliteit voor het mixen van zoekwoorden. Hoewel de Keyword Sheeter niet heel erg verfijnd is, is dit een populaire tool onder SEO-professionals.

8. Wordstream

Wil je een idee krijgen van de verschillen tussen gratis en betaalde tools, dan is het interessant om deze tool te verkennen. Wordstream is waarschijnlijk de meest populaire betaalde zoekwoordentool. Maar als je je hier met een gratis account registreert, kun je 30 gratis zoekopdrachten doen. En dat is meer dan genoeg om deze tool te leren kennen.

Qua gebruik is Wordstream vergelijkbaar met Google Keyword Planner. Het werkt misschien zelfs nog wel eenvoudiger. Voer je kernwoord in en je krijgt een hele lijst mogelijkheden en variaties op dat thema. Wordstream kan ze zelfs allemaal in een spreadsheet zetten en ze naar je e-mailen.

Vergeleken met een paar andere (vrij basale) tools in dit lijstje, voelt Wordstream als een Ferrari in een rijtje Fords.

De gratis proefversie geeft je ook toegang tot de Keyword Niche Finder. Dit helpt je bij het vinden van niches binnen jouw sector die nog niet worden gedomineerd door de concurrentie, en waar je nog volop kans hebt om hoog te ranken.

Wordstream is een krachtige tool en eerlijk gezegd ook een stuk beter dan de rest van de tools die ik je heb laten zien. Het zou zomaar kunnen dat je na die 30 gratis zoekopdrachten niet meer zonder kunt en met liefde wat geld uitgeeft om met deze tool te kunnen blijven werken. Ik raad je aan de gratis versie sowieso eens te proberen.

Conclusie: mogelijkheden genoeg voor het vinden van goede zoekwoorden

Zoekwoordonderzoek is zo’n belangrijk onderdeel van SEO dat het belangrijk is dit goed aan te pakken. Met de 8 bovengenoemde gratis tools kun je al een heleboel pareltjes van zoektermen ontdekken. Al deze tools zijn de moeite waard om uit te proberen, en door ze combineren zul je zeker een hoop goede zoekwoorden ontdekken.

En wil je toch nog extra functionaliteiten? Dan kun je altijd nog kiezen voor een betaalde tool. Wordstream is daarbij een goede keus, maar ook Ubersuggest is dan het overwegen waard.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *