5 manieren om zonder SEO meer verkeer naar je site te lokken

Meer bezoekers naar je website trekken, dat wil elk bedrijf. Vaak gaat het dan direct over SEO: het verbeteren van de positie van je website in de zoekresultaten. Een hoge ranking brengt een hele reeks voordelen met zich mee, waaronder het genereren van meer verkeer naar je site.

Het probleem is dat we soms denken dat SEO en het genereren van verkeer synoniem zijn, en dat SEO de enige manier is om verkeer naar je site te leiden. Maar dat is op één paard wedden. Want als je belangrijkste verkeersbron ineens faalt, bijvoorbeeld doordat het Google-algoritme verandert, dan ligt je hele site – en misschien zelfs je hele bedrijf – meteen plat.

In dit artikel laat ik je zien dat er meer manieren zijn om meer verkeer naar je site of blogposts te leiden. Manieren die niet meteen tot de dagelijkse praktijk van SEO-bureaus horen, zoals:

  • bijdragen via gastblogs
  • online advertising
  • social media
  • etc

Maar voordat ik jou mijn beste non-SEO tips en trucs laat zien, zoom ik eerst kort in op de vraag of al het verkeer naar je site hetzelfde effect heeft.

Andere verkeersbron, ander effect

Heb je het over verkeer naar je site, dan denk je waarschijnlijk vooral aan cijfers. Maar kwaliteit is mínstens zo belangrijk.

Elke goede SEO-consultant zal je vertellen dat 3 backlinks van hoge kwaliteit beter zijn dan 20 spam-backlinks. Hetzelfde principe is van toepassing op verkeer. Natuurlijk streelt het je ego als je 1000 willekeurige bezoekers op je site hebt. Maar ze zullen waarschijnlijk minder inkomsten genereren dan 200 bezoekers die je zorgvuldig getarget hebt.

Dit is een van de redenen dat je je niet blind moet staren op socialmediamarketing. Het is een geweldige manier om verkeer aan te trekken, vooral als je een artikel of video hebt gedeeld die mensen heel leuk vonden. Maar hoeveel van die mensen worden daarna echt klant…?

Staar je niet blind op marketing via social media

Kijk maar eens naar deze gegevens verzameld door Yotpo. Om te ontdekken wat de meest waardevolle verkeersbronnen zijn voor daadwerkelijke aankopen, analyseerden ze een maar liefst $ 2 miljard aan online verkopen, verzameld uit zo’n 65 miljoen bestellingen bij 120.000 verkopers. De resultaten stemmen tot nadenken.

Social media draagt wel wát bij, maar met 6 procent zoek je het misschien toch in de verkeerde hoek als je je daar primair op focust. Direct en Search vertegenwoordigen samen ongeveer 75 procent van de verkopen, en referrals (verwijzingen) vormen nog eens 10 procent.

Custora deed rond diezelfde tijd een soortgelijk onderzoek. Ze letten specifiek op verkeersbronnen versus de verkopen voor een selectie van de bekendste online retailers. Organische, e-mail- en CPC-aankopen domineerden de aankopen, en sociale media droegen slechts zo’n 1 procent bij.

Effect van social media verschilt per sector

Dat wil niet zeggen dat je je socialmedia-accounts moet opdoeken en afdoen als tijdverspilling. Want zoals iedere marketeer je kan vertellen: mensen zijn eerder geneigd om klant te worden als ze al interesse hebben in je product of dienst, of behoefte hebben aan wat jij aanbiedt. En daar dragen social media zeker aan mij. Bovendien zijn er ook sectoren waarin ze wél effectief zijn in het genereren van directe verkoop. Tot nu toe hebben we gekeken naar e-commerce en online retail. Maar een mediabedrijf (bijvoorbeeld) zal aanzienlijk vaker rechtstreeks van Instagram en Facebook verkopen.

Zie BuzzFeed als een goed voorbeeld. Bij dit mediabedrijf is sociaal verkeer vijf keer meer dan zoekverkeer, en bovendien is het vooral gericht op millennials en het Generation-Z-publiek van de site. Voor hen kan sociaal verkeer zeer lucratief zijn, omdat zij hun geld voornamelijk verdienen door native advertentieruimte te verkopen aan merken die zich op een vergelijkbare doelgroep willen richten. Hier draait alles om social, omdat de site de content ook verspreidt via sociale kanalen.

Meerdere verkeersbronnen gebruiken is altijd zinvol

In het geval van BuzzFeed is sociale reclame duidelijk de kern van succes, en sociaal verkeer is alles. Maar zelfs als je een ouderwetse detailhandel runt die internet alleen als verkoopplatform gebruikt, is het zinvol om meerdere verkeersbronnen te gebruiken. Direct verkeer zal primair verantwoordelijk zijn voor inkomsten op korte termijn, maar andere bronnen, zoals social media, helpen het merk te laten groeien en dragen bij aan succes en duurzaamheid op de lange termijn.

Wil je meer verkeer naar je site lokken, houd dan dus de verschillende bronnen en streams in gedachten. En vraag jezelf vooral af wat je kunt doen om het verkeer gerichter en dus van betere kwaliteit te maken.

Ik geef je 5 manieren, inclusief een heleboel tips om het goed aan te pakken:

1. Bijdragen via gastblogs

Gastbloggen op andermans site is een effectieve manier om verkeer terug te leiden naar jouw eigen site. En als je het goed doet, geeft dit ook je SEO een boost. Deze strategie is door veel bekende digitale marketeers en ondernemers in meerdere sectoren gebruikt om meer webverkeer te genereren. De mensen bij Backlinko zeggen bijvoorbeeld dat hun oprichter, Brian Dean, in de begindagen door gastbloggen het verkeer wist te verhogen met ongeveer 20 procent.

Maar zoals ik al zei: je moet het wel goed doen. Dus wat zijn de tips voor succesvol gastbloggen? In wezen gaat dat om twee belangrijke overwegingen: het wat, en het waar. Ik zoom eerst in op het waar.

a. Vind geschikte sites om een gastblog op te plaatsen

Er zijn enkele eenvoudige trucs waarmee je via Google kunt achterhalen welke sites waarschijnlijk gastblogs accepteren. Deze contentmarketinginstitute-gids geeft een handige en up-to-date lijst met zoekreeksen die je kunt gebruiken in het zoekvak, gecombineerd met de naam van jouw specifieke niche of sector.

Werk je bijvoorbeeld in de klassieke-autobranche, dan kun je Google dit soort vragen stellen:

  • Klassieke auto’s “schrijf voor ons”
  • Klassieke auto’s “voeg gastblog toe”
  • Klassieke auto’s “sites die gastblog accepteren”

Heb je een handjevol sites gevonden? Zoek dan naar namen van andere schrijvers die aan deze blogs hebben bijgedragen en naar sites waarop zij óók publiceren. Dit levert relevantere sites voor je op. In het voorbeeld van de klassieke auto typ je nu bijvoorbeeld Fuzz Townsend gastblog in het zoekvak. Vaak kan de bio van de auteur het werk voor je doen en vind je daarin precies aan welke sites de schrijver heeft bijgedragen.

b. Schrijf een killer gastblog

Ik heb het waar niet voor niets vóór het wat besproken. Want pas als je weet waar je artikel wordt gepost, kun je echt aan de slag. Natuurlijk past een stuk over een roadtrip door Schotland in je klassieke Jaguar bij vrijwel elke klassieke-autosite. Maar elk platform heeft zijn eigen toon, schrijfstijl en focus, om nog maar te zwijgen over afspreken omtrent het aantal woorden en dergelijke.

Buzzsumo is hierbij een geweldig hulpmiddel, want het geeft je een overzicht van zowel de trending onderwerpen in je niche als de specifieke gebieden waarover de site in kwestie graag praat. Combineer die twee en je gastblog is een stap dichter bij succes.

Nu hoef je alleen nog maar het artikel te schrijven en ervoor te zorgen dat het beter, leuker en actueler is dan de bestaande content. Schrijf het liefst over een onderwerp waar je veel kennis over en interesse in hebt, want dat spreekt meteen uit je tekst. En nogmaals, Buzzsumo is je beste vriend, want het laat voorbeelden van vergelijkbare stukken zien en benadrukt hoe je iets vergelijkbaars, maar dan béter kunt maken.

Houd tijdens het schrijven continu de doelgroep van de gastblog in gedachten. Hoe beter je begrijpt wie zij zijn en wat hun behoeften, interesses en ambities zijn, hoe groter de kans dat je gastblog wordt geaccepteerd voor publicatie én hoe groter de kans dat je blog inderdaad meer verkeer naar jouw eigen website lokt.

Bij het leren kennen van de doelgroep kan Alexa een waardevolle assistent zijn. Voer de URL in van de site waarvoor je gaat bloggen en druk op ‘zoeken’. Scrol vervolgens naar beneden om alles te weten te komen over demografische doelgroepen. Je krijgt onmiddellijk een indicatie van de leeftijd, het geslacht en de achtergrond van de belangrijkste lezerspopulatie van de site, en van hieruit kun je een persona in gedachten nemen.

c. Publiceer je gastblog en blijf hem goed volgen

Heb je besloten op welke site je gaat gastbloggen, en heb je je killer gastblog geschreven? Mooi, dan is het nu tijd om hem te publiceren.

De meeste sites die gastblogs publiceren, hebben een ‘schrijf voor ons’-pagina, waarop je de meeste informatie terugvindt die je nodig hebt over artikellengte, stijl, afbeeldingen, titels en dergelijke. Check dat vast even voordat je gaat schrijven. Hebben ze niet zo’n pagina, dan is het slim om even te bellen.

Hebben ze geen behoefte aan je blog, wees dan niet ontmoedigd. Let met name op het type afwijzing. Willen ze op dit moment geen gastblogs opnemen, dan is dat even balen voor jou. Maar als ze geen behoefte hebben aan jouw specifieke artikel, probeer dan een alternatief onderwerp voor te stellen. Dan ben je in ieder geval met ze in contact.

Je kunt dan altijd overwegen om je eerste artikelidee te pitchen aan een van de andere sites op je lijst. Pas als je echt aan de slag gaat, zul je erachter komen waar de meeste kansen liggen voor gastbloggen.

Krijg je het voor elkaar om je artikel te publiceren, dan ben je er nog niet. Houd het bericht in de gaten en beantwoord eventuele reacties. Dit zijn allemaal potentiële leads, en contact met lezers doet wonderen voor je reputatie en geloofwaardigheid. Dat is een win-winsituatie, die ertoe leidt dat de site jou in de toekomst waarschijnlijk vaker zal uitnodigen voor een bijdrage.

2. Online advertising

Adverteren is een beproefde methode om meer kliks te genereren. Online advertising ontwikkelt zich steeds verder. En naarmate analytische tools verbeteren, is het makkelijker en effectiever om je advertenties op de perfecte doelgroep te richten. Dat verklaart enigszins waarom de uitgaven aan online reclame steeds verder blijven stijgen.

Voordat je helemaal losgaat op een campagne met betaalde advertenties, is het slim een strategie in kaart te brengen. Anders verdampt je advertentiebudget voor je ogen en heb je niet de gewenste resultaten.

Hier is vooral de kwaliteit van het verkeer belangrijk. Want véél verkeer is natuurlijk geweldig, en het zorgt voor zichtbaarheid van je merk. Maar het draagt niets bij aan je omzet als al die paginaweergaven niet worden omgezet in verkopen.

De sleutel tot succesvolle sales hangt van twee dingen af. Ten eerste moet je een product of dienst creëren die mensen nodig hebben en willen. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat die mensen ervan op de hoogte zijn. Nu is het natuurlijk aan jouzelf om een geweldig product of dienst te maken. Maar voor het tweede deel kan ik je zeker een paar tips geven over hoe je advertenties van topkwaliteit maakt die effect zullen hebben op de zoekmachines en zelfs op socialmediaplatforms.

Dit proces kun je opsplitsen in tweeën: eerst moet je je advertentie ontwerpen en vervolgens moet je deze correct targeten. Het zal je niet verbazen dat deze twee aspecten elkaar sterk beïnvloeden.

a. Concurrentie-analyse

Simpel gezegd bestaat het ontwerp van een advertentie uit een afbeelding en wat tekst. Weet je niet waar je moet beginnen bij het ontwerpen van je advertentie? Laat je dan vooral even inspireren door wat je concurrenten doen.

Hoe targeten je concurrenten hun klanten?

Er zijn eenvoudige hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen, en die zie je waarschijnlijk elke dag voorbijkomen. De advertenties die bijvoorbeeld in je nieuwsfeed op Facebook verschijnen, geven je direct aanwijzingen. Klik op de pijl omlaag in de bovenhoek en dan op ‘Waarom zie ik dit?’. Dit geeft je intrigerende inzichten over hoe je concurrenten hun klanten targeten. Laten we ter illustratie eens kijken naar een exemplaar van de Amerikaanse budget-vliegmaatschappij JetBlue.

Hier zie je precies welke strategie JetBlue Airways volgt. Het bedrijf richt zich op die mensen die hun contactgegevens via Facebook aan JetBlue hebben verstrekt.

Dit is slechts één voorbeeld. Andere advertenties kunnen gebaseerd zijn op interesses, locatie of op ouderwetse demografie. Je kunt hiermee heel gedetailleerde informatie krijgen.

Abonneer je op de nieuwsbrief van je concurrenten

Een andere strategie om aan marketinginformatie te komen, is de sites van je concurrenten bezoeken en je abonneren op hun e-mailings. Hierdoor word je toegevoegd aan hun Facebook Custom Audience-lijst, waardoor je meer van hun advertenties in je newsfeed zult zien.

Laat weten welke Facebook-advertenties je waardeert 

En nu we het toch over Facebook hebben; je kunt het platform ook laten weten dat je bepaalde soorten advertenties graag ziet. Dit doe je door op de button ‘deze advertentie is nuttig’ te klikken.

Door op meerdere manieren je concurrentie te bestuderen, kun je veel informatie en inspiratie krijgen. Het gaat niet om het kopiëren van wat ze doen, maar meer om het begrijpen van het hoe en waarom van hun marketingstrategieën. Zoek dat uit om je eigen ideeën te ontwikkelen over strategieën die nuttig voor je kunnen zijn, en ook om te kijken wat jij beter of effectiever kan doen.

Monitor de PPC-advertenties van je concurrenten

Behalve via concurrerende websites en via social media, kun je ook de PPC-advertenties van je concurrenten in de gaten houden. Er zijn tal van tools die je daarbij kunnen helpen. Als je liever je geld uitgeeft aan je eigen advertenties in plaats van aan het monitoren van anderen, dan biedt Moat Analytics een gratis tool waarmee je in ieder geval aan de slag kunt. Het geeft je een overzicht van de advertenties die door een bepaald bedrijf zijn gemaakt en vertelt je ook wanneer en waar elke advertentie voor het laatst is gezien.

Je kunt de gratis versie altijd upgraden naar een volledig Moat-abonnement als de tool nuttig voor je blijkt te zijn. Maar als je dan toch gaat betalen, raad ik je aan je zeker ook nog even in de WhatRunsWhere-app te verdiepen. Deze app levert details op die verder gaan dan advertentieplaatsingen, en dringt ook diep door in de onderliggende campagnes en de kanalen waarop de advertenties worden weergegeven.

b. Aangepaste doelgroepen

Voor goede online advertising is het niet alleen nuttig om je te laten inspireren door te kijken wat je concurrenten doen. Kijk ook goed naar hoe ze hun advertenties targeten. Elk platform benadert dit vanuit een andere invalshoek, dus zoek goed uit hoe jouw favoriete platform werkt.

Ook hiervoor biedt Facebook een aantal handige bronnen voor advertentietargeting die het hele proces eenvoudiger dan ooit maken. De functie Lookalike Audiences kan bijzonder nuttige en bruikbare inzichten opleveren.

Ik leg het je graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je je publiek in een half dozijn segmenten hebt verdeeld en een ervan veel hogere conversies blijkt te vertonen dan de rest. Dan wil je natuurlijk weten hoe dat komt. Maar hoe achterhaal je nou de oorzaak van dit verschil?

Met Lookalike Audiences worden die twijfels verleden tijd. Met deze functie creëer je een kloon van het doelgroepsegment dat zo goed converteert, en Facebook richt vervolgens je advertentie op vergelijkbare mensen.

Een andere functie van de Facebook Ads Manager is Custom Audience. Hiermee kun je een aangepaste doelgroep targeten van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw specifieke onderwerp, of die pagina’s hebben bezocht die hier volgens de zoekwoorden nauw op aansluiten.

Met die aangepaste doelgroep kun je Facebook vervolgens vragen de advertentie te tonen aan iedereen die in de afgelopen periode (maximaal 180 dagen) je website heeft bezocht.

Klinkt dit allemaal als een hoop gedoe? Bedenk dan dat advertenties je hoe dan ook een onvoorstelbare schat aan informatie bieden. En hoe beter je mikt, hoe vaker je advertenties raak zullen schieten. Dat betekent niet zozeer meer, maar wel béter verkeer naar je website, en dat leidt weer tot lagere kosten per klik.

Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan dit experiment van Adespresso dat begin 2019 werd uitgevoerd. Ze leverden identieke advertentiecampagnes aan twee verschillende doelgroepen. Eentje ‘vaag gericht’ (zoals het zou zijn als je het helemaal aan Facebook zou overlaten) en de andere gericht op een aangepast publiek.

De campagne leverde 278 klikken op van het ‘vage publiek’, met een CPC van $ 0,14. De campagne met de aangepaste doelgroep haalde 1103 klikken en de CPC daalde naar slechts $ 0,03.

Om zo’n aangepaste doelgroep te bepalen, heb je natuurlijk wat empirische gegevens nodig. Dus als je net begint, kan deze strategie iets zijn om in je achterhoofd te houden en in een later stadium op terug te komen. Breng de boel dan eerst op gang via basis- of ‘vage’ targeting, en begin je pas zodra de betrokkenheid te richten op het publiek dat ertoe doet.

c. Beheer je uitgaven

Wat kost het om op deze manier te adverteren? Dat wordt in hoge mate bepaald door de targetingstrategie die je hanteert. Bij advertenties op Facebook heeft de branche waarin je actief bent bijvoorbeeld een enorme invloed op de kosten.

Het is daarom lastig om eenduidig advies te geven over je advertentie-uitgaven. Maar vanuit een conceptueel perspectief is het belangrijk dat je langzaam begint en op kleinschalig niveau test. Stel in eerste instantie bijvoorbeeld $ 5 per dag in gedurende één week, op één platform, en kijk hoe dat voor je werkt. Probeer vervolgens elke week kleine maar constante aanpassingen en verbeteringen door te voeren. Voordat je het weet heb je een solide advertentiecampagne lopen.

d. Kijk verder dan Facebook

Ik heb nu ingezoomd op Facebook, omdat dit het grootste platform op social media is en een aantal handige tools voor advertentiebeheer heeft. Het is echter goed mogelijk dat dit voor jouw bedrijf niet het meest geschikte advertentieplatform is.

Werk je in een B2B-omgeving, dan is LinkedIn bijvoorbeeld een beter platform als je besluitvormers wilt bereiken. Dit platform is goed voor bijna twee derde van al het socialmediaverkeer naar zakelijke websites. Deze intrigerende studie liet zien hoeveel LinkedIn-leden beslissingsbevoegdheid hebben binnen hun bedrijf. Dit zijn precies de mensen met wie je contact moet opnemen.

Ook LinkedIn beschikt over geavanceerde targetingmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken hoe jouw doelgroep zich gedraagt vergeleken met de miljoenen andere bedrijfspagina’s op het platform. Je kunt ook je eigen distributielijst maken en je content versturen naar je lijst van contacten of prospects.

In de B2C-markt blijft Facebook voorlopig de machtigste speler, maar ook Instagram is het overwegen waard. Vooral als je actief bent in een sector waar een afbeelding meer zegt dan duizend woorden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het effect van Instagram-advertenties op de verkoopcijfers voor online bloemist Bloom and Wild. Denk je dat ze met Facebook of LinkedIn ook maar in de búúrt van deze resultaten waren gekomen?

3. Social media

We blijven nog even bij social media. Ik laat je namelijk graag nog wat extra manieren zien waarop je deze kanalen kunt gebruiken om meer verkeer te genereren dan alleen via betaalde advertenties.

Want natuurlijk, we moeten nuchter blijven en de statistieken onthouden over het kleine aandeel van socialmediaverkeer op de omzet. Maar je kunt er ook niet omheen dat er wereldwijd ongeveer 2,8 miljard gebruikers van social media zijn. Dat is meer dan één op de drie mensen op aarde! Nog nooit wist een medium zó’n groot publiek te bereiken. Dus ook al levert het niet de hoogste conversie op, je zou gek zijn om het helemaal te verwerpen! Maar hoe pak je het nou goed aan?

a. Ga het gesprek aan

Bijna elk zichzelf respecterend bedrijf is actief op de belangrijkste sociale kanalen. Maar wat bedoelen we eigenlijk met ‘actief’ zijn? Als je zelf regelmatig op social media rondneust, weet je dat er verschillende soorten mensen zijn. Sommigen plaatsen voortdurend nieuwe content, anderen zijn productieve likers, commentatoren en delers/retweeters. Er zijn ook mensen die graag provoceren, én er zijn zogenaamde lurkers die wel veel zien en volgen, maar zelf niets zeggen.

Dat is prima als je dat op persoonlijke titel doet, in je vrije tijd. Maar als bedrijf is het slimmer om aan de slag te gaan vanuit een strategie die gericht is op het verbeteren van de verkoop. Anders leidt het je alleen maar af en kóst het geld.

Dus hoe bereik je dat? In ieder geval niet door alleen maar je product te promoten. Zoals gewoonlijk kun je ook dít het beste doen door in de schoenen van je doelgroep te gaan staan en dat te leveren waar zij behoefte aan hebben. Dat hoeft niet direct gekoppeld te zijn aan het product dat je verkoopt of de dienst die je aanbiedt. Het kan ook een tot nadenken stemmende video zijn, een interessante foto, of zelfs een goede grap. Het gaat erom dat je het gesprek op gang brengt.

De link naar contentmarketing is hier snel gelegd. Bied content die mensen waarderen, en je bouwt relaties op. Met een paar zachte duwtjes en subtiel wijzende vingertjes weten ze jouw website te vinden op het moment dat ze je nodig hebben. En als je op de juiste manier duwt en wijst, verhoog je niet alleen de hoeveelheid verkeer, maar krijg je ook de kwaliteit bezoekers die je nodig hebt voor die uiterst belangrijke conversies.

b. Zorg voor een goede balans

Een komiek uit Birmingham, Jasper Carrott, vertelt al sinds de jaren 80 dezelfde oude grappen en trekt nog steeds volle zalen in het Verenigd Koninkrijk. Een extreem voorbeeld misschien, maar het laat zien dat je heel lang voordeel haalt uit content van goede kwaliteit. Als jij op social media hetzelfde kunstje wilt flikken als Jasper in de theaters, is het de moeite waard om een tool als Buffer te gebruiken. Buffer zorgt ervoor dat je content op verschillende tijdstippen op verschillende kanalen wordt gepost, en biedt een eenvoudige manier om het hele proces te optimaliseren.

Je moet het natuurlijk niet overdrijven. Je wilt niet bekendstaan als het bedrijf dat zijn volgers continu spamt met hetzelfde verkooppraatje. Wil je je beste content vaker gebruiken, pak dat dan slim aan.

Het belangrijkste om te onthouden is dit: socialmediaplatforms zijn plaatsen waar mensen met mensen in contact gaan. Als jouw zakelijke berichten die menselijke factor en authenticiteit missen, zul je nooit een sterke en loyale aanhang krijgen.

Hoe moet het dan wel? Doe alsof je op een zakelijke conferentie met mensen praat. Hoewel je daar ook meestal je bedrijf vertegenwoordigt, begin je bij het eerste kopje koffie vast niet meteen met een gladde verkooppitch. Je begint veel luchtiger, toont interesse in de ander en gaat een gesprek aan. Zo zou je ook moeten communiceren op social media.

c. Zorg dat je opvalt

Net als in de echte wereld heb je ook op social media vaak te maken met spitsuren. Door je berichten zo te timen dat ze samenvallen met die drukke momenten, maximaliseer je de betrokkenheid en verklein je de kans dat je bericht verloren gaat in nieuwsfeeds voordat mensen het gezien hebben.

Het format van je content heeft ook directe invloed op de betrokkenheid. Video’s, animaties en infographics vinden veel mensen aantrekkelijk en leveren meestal meer kliks en deelacties op dan pagina’s met tekst, hoe goed die tekst ook is geschreven. Uit onderzoek blijkt dat infographics het allermeest gedeeld worden. Daaruit blijkt dat mensen het leuk vinden om feiten en cijfers te bespreken, vooral als ze in een makkelijk verteerbare vorm zijn gegoten. Zorg er dus voor dat je visuals rijk aan data zijn.

d. Entertain en inspireer

Er heerst vaak een ‘casual Friday’-sfeertje op sociale media. Neem jezelf of je bedrijf daarom niet te serieus. Je hoeft natuurlijk ook geen flauwe moppen te tappen, maar je kunt je zakelijke berichten best afwisselen met een paar persoonlijke berichtjes die weinig of niets met je producten en diensten te maken hebben.

Deel persoonlijke verhalen van jou of je medewerkers, geef een kijkje achter de schermen als mensen ‘buiten dienst’ zijn en grijp zoveel mogelijk kansen om in te zoomen op de mensen in je bedrijf.

Wil je een meester in actie zien? Kijk dan op de socialmediakanalen van serieel ondernemer Gary Vaynerchuk. Zijn Twitter- en Instagramfeed bevatten allemaal een geweldige mix van zakelijke en persoonlijke content, en het sluit naadloos op elkaar aan. Natuurlijk zijn de meeste van deze updates waarschijnlijk geautomatiseerd of verwerkt door zijn team. Maar ze stralen wel authenticiteit uit en als gevolg daarvan krijgt hij veel betrokkenheid.

e. Maak het jezelf en je bezoekers makkelijk

Niemand heeft zin om URL’s naar sociale platformen te kopiëren en plakken, dus doe jezelf een plezier en voeg knoppen voor social media toe aan je website. Dat scheelt jezelf gedoe als je je berichten deelt, maar je maakt het ook voor je bezoekers makkelijker om te klikken en te delen. En wil je dat een app alles voor je regelt? Kijk dan eens naar Addthis. Dat zit boordevol handige functies die je helpen het maximale uit je marketinginspanningen op social media te halen en de saaiere taken te automatiseren.

4. Reageer op andermans blogs

We hebben het al uitgebreid gehad over gastbloggen. Maar je kunt ook verkeer genereren door eenvoudig commentaar te geven op blogs van anderen. Je denkt misschien dat dat heel veel tijd kost voor heel weinig rendement, maar voordat je het idee verwerpt, moet je eens kijken hoe een SEO-expert $ 25.000 genereerde door 249 blogs van commentaar te voorzien.

Dit voorbeeld laat zien dat reacties niet alleen de mogelijkheid hebben om verkeer te genereren, maar nog beter: ze genereren verkeer met een hoge kwaliteit.

a. Op welke blogs reageer je?

Wanneer je op een blog wilt reageren, is dit een vergelijkbaar proces als wanneer je een gastpost wilt schrijven: je moet eerst een geschikte doelsite vinden. Ook nu kan Buzzsumo je hier perfect bij helpen. Of gebruik SEMrush om na het intypen van je URL snel een lijst te krijgen van organisch vergelijkbare sites, inclusief die van je belangrijkste concurrenten.

Heb je een site gevonden die aan je wensen voldoet, kun je er snel nog meer vinden door Semrush te gebruiken om meer van hetzelfde te vinden. Voor je het weet, ontstaat er een sneeuwbaleffect.

Nadat je een shortlist hebt gemaakt, gebruik je een analysetool, zoals Semrush,Similarweb, Moz of Ahrefs om een idee te krijgen van de activiteit van de site. Het heeft geen zin tijd te verspillen aan scherpe reacties op blogs die niet gelezen worden. Wil je niet in die analyses duiken, dan kun je ook kiezen voor een wat minder precieze benadering, en alleen reageren op blogposts die redelijk hoog in Google staan op jouw gekozen zoekwoord. Die strategie hanteerde Sujan Patel en dat bleek uiterst effectief te zijn.

b. Reageer zo snel mogelijk

Je wilt natuurlijk wel dat je reacties worden gezien. Het helpt dan om zo snel mogelijk te reageren, zodat jouw opmerkingen vóór de rest komen. Als je je op drukbezochte blogs richt, is dat soms nog best lastig.

Een tool als Feedly kan hierbij uitkomst bieden. Die laat het je namelijk weten wanneer een blog dat je in de gaten houdt iets nieuws post. Het biedt ook het perfecte platform om alle blogs op je volglijst te houden.

c. Richt je op blogs in je eigen branche

Blogs binnen je eigen branche zullen de beste resultaten opleveren, want hier zit je doelgroep. Dit soort verkeer zal ook veel meer converteren, want er is al interesse in of behoefte aan jouw product of dienst. Het zal je daarom zichtbaarheid, verbeterde merkherkenning en conversies opleveren.

Maar let op: geef liever geen scherp commentaar op de blogposts van je directe concurrenten. Er is een ongeschreven regel om dat niet te doen, en die kun je maar beter volgen.

d. Geef constructief commentaar

Niemand haast zich naar jouw site als je alleen maar opmerkt dat iemand ‘een geweldige post’ heeft geplaatst of iets dergelijks. Je moet echt wel even wat aandacht aan je reactie besteden.

Zie het als kans om je expertise subtiel te presenteren. Niet elke opmerking hoeft de lezer een eureka-gevoel te geven. En onderschat de waarde en impact van een goede vraag niet. Als je geen expert bent op het gebied van een specifieke post, is dat altijd een veilige route.

e. Maak er geen advertentie van

Blijf altijd subtiel en probeer niet overal je site en bedrijf te pluggen. Je URL naast je naam noemen is prima, maar je URL steeds in je reacties schrijven komt niet heel prettig over. Houd het ook persoonlijk. Je geeft commentaar als mens, niet als verlengstuk van je bedrijf, dus wees ook gewoon jezelf. Zo kom je authentiek over en voorkom je dat mensen geïrriteerd raken omdat je continu je eigen pagina promoot.

Voeg om dezelfde reden een authentieke profielfoto toe van je eigen gezicht, en geen willekeurige avatar. Of maak een authentiek én professioneel Gravatar-profiel.

Houd er rekening mee dat je doelgroep jouw reacties ziet, en dat het dus goed is als om letterlijk je gezicht te laten zien. Want hoe bekender je wordt, hoe groter de kans dat mensen je website zullen bezoeken.

5. Vraag- en antwoordwebsites (Q&A)

Typ een vraag in Google en je ziet sites als Quora of QuestionSignal hoog oppoppen in de resultaten. Zulke vraag- en antwoordsites hebben we allemaal wel eens bezocht, en hoewel de kwaliteit van de antwoorden daarop varieert, vormen ze toch een potentiële  verkeersstroom die het ontdekken waard is.

In feite bieden deze sites je een kant-en-klaar platform om online op te vallen en mensen te laten weten dat je een expert in je vakgebied bent. En heel fijn: er zijn geen ingewikkelde SEO-strategieën nodig om dit voor je te laten werken. Vooral Quora valt op doordat het consequent in of rond de top 100 websites ter wereld staat. Als je bedenkt dat er meer dan 1,7 miljard websites in cyberspace zijn, is dat behoorlijk indrukwekkend.

a. Werk vanuit een strategie

Zoals bij elke online campagne moet je ook deze Q&A-sites benaderen vanuit een duidelijke strategie. Neem de tijd om te begrijpen hoe ze werken, welk soort vragen er gesteld worden en wat voor mensen die vragen stellen. Alleen dan zullen je acties rendement opleveren en lok je verkeer van hoge kwaliteit naar je website.

b. Beantwoord alleen de juiste vragen

Dit uitzoeken werkt een beetje als zoekwoordanalyse, omdat er honderden verschillende soorten vragen worden gesteld en ze allemaal hun eigen aandachtsniveau en antwoordenvolume hebben. Begin daarom met het identificeren van de onderwerpen, categorieën en zinnen die het beste bij je bedrijf passen.

Analyseer vervolgens de resultaten die naar voren komen. Idealiter beantwoord je alleen recent gestelde vragen waarop nog geen zinvolle antwoorden zijn gegeven. Want als er al 20 mensen hebben gereageerd, wie scrolt er dan nog naar beneden om jouw antwoord op plek 21 te lezen?

Wil je maximaal rendement halen met minimale inspanning? Richt je aandacht dan op het beantwoorden van vragen waarover je al hebt geblogd. Zo kun je een beknopt antwoord geven met een volledig natuurlijke link terug naar het uitgebreide antwoord op je website.

c. Vul je profiel volledig in

Als je je registreert voor zo’n site wordt vaak om informatie over jezelf gevraagd. Vul de velden volledig en nauwkeurig in, omdat dit invloed heeft op de manier waarop mensen vanuit je antwoord naar je website gaan. Concentreer je vooral op het gedeelte ‘Weet over’ zodat je expertisegebieden direct duidelijk zijn.
Nadat je dit hebt gedaan, klik je op de ‘antwoord-button’ van Quora. Je krijgt vervolgens een aantal vragen voorgeschoteld die passen bij je profiel en die wachten op antwoorden. Nu hoef je alleen nog maar selectief te zijn en alleen te antwoorden op de recente, relevante en grotendeels onaangeroerde vragen.

Stack Exchange werkt eigenlijk op dezelfde manier. Hier vind je een hele catalogus van subdomeinen binnen de hoofdsite, geordend op onderwerp. Je kunt ook tags gebruiken om alle vragen op de site te sorteren en de vragen in jouw niche te filteren.

d. Geef heldere, goede antwoorden

Wat geldt voor blogreacties geldt hier ook: dit heeft pas effect als je goede antwoorden geeft. Vage, onnauwkeurige of off-topic antwoorden doen meer kwaad dan goed en zullen echt niemand naar je site lokken. En daar gaat ’t hier om.

Wees altijd eerlijk en transparant op zo’n platform. En plug zeker je bedrijf, maar altijd op duidelijke manier. Leg uit hoe en waarom jouw bedrijf een probleem kan oplossen of aan een behoefte kan voldoen. Wees direct, maar spam mensen nooit met een verkooppraatje terwijl ze alleen op zoek waren naar een antwoord op een specifieke vraag.

e. Monitor je resultaten

Op Q&A-sites zijn upvotes (likes) belangrijk. Als je de bovenstaande richtlijnen volgt, word je  een aanwinst voor de online community en zullen mensen sneller naar jouw site doorklikken. Dat bereik je niet binnen een dag. Maar het gaat wel om kwaliteitsverkeer, dus het is de moeite waard om hier moeite voor te doen.

Om dezelfde reden is het belangrijk om voortdurend je resultaten te monitoren. Dat kan gewoon via Google Analytics. Ga naar Acquisition-Overview-All Traffic-Referrals. Vanaf hier kun je zoeken naar de Q&A-sites die je hebt gebruikt om erachter te komen hoeveel mensen de links hebben gevolgd die jij in je antwoorden hebt gezet. Ook kun je zo de kwaliteit van het verkeer meten door te kijken of die bezoekers zijn gebleven, en of ze pagina’s op je site hebben bekeken.

Ik herhaal het nog maar eens: je zult niet binnen een dag resultaat zien. Trek geen conclusies voordat je minimaal 25 vragen hebt beantwoord. Pas dan ga je betekenisvolle gegevens verzamelen en kun je gaan nadenken over het nodig is om je strategie aan te passen.

Conclusie: ook zonder SEO kun je (goede) bezoekers naar je site trekken

Zoals je ziet zijn er veel meer manieren om verkeer naar je website te trekken dan alleen maar zoekmachineoptimalisatie (SEO). Meer verkeer trek je ook via de 5 non-SEO-gebieden die ik hierboven heb uitgelegd. Maar vergeet vooral niet dat ‘meer verkeer’ slechts een deel van het verhaal is. Echt succes komt wanneer je ‘meer kwaliteitsverkeer’ genereert en je een tastbare impact op je bedrijfsresultaten gaat zien.

Nu kun je aan de slag. Gebruik de tips en trucs onafhankelijk van elkaar, of combineer en experimenteer met meerdere dingen tegelijk. Maar pak het wel strategisch aan: maak een plan en houd je voortgang bij. Zo zie je precies welke acties het beste rendement opleveren voor jou en je site.

Succes!

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *