Scoor hoger in Google door je eigen SEO-audit uit te voeren

Voor het ongetrainde oog kan SEO soms lijken op een soort zwarte magie. De exacte regels lijken gehuld in mysterie en het vakgebied puilt uit van de afkortingen en begrippen die voor een leek misschien als bezweringen klinken.

Als je al meer artikelen van mij hebt gelezen, weet je dat SEO echt niet zo ingewikkeld is als sommige experts je misschien willen laten geloven. Toch gebeurt het wel eens dat je denkt dat je alles goed doet, maar dat je site minder goed scoort dan je had gehoopt. Of, nog erger, dat de site van je concurrent hoger rankt, terwijl je jouw site toch echt tot in de puntjes hebt geoptimaliseerd. Hoe dan?

Daar kom je maar op één manier achter. Door het uit te zoeken. Door een grondige diagnose te doen van je processen en procedures. Inderdaad, een audit. Herken jij bovenstaande ergernis? Dan wordt het tijd voor een SEO-audit. En denk je nu: hoe dan? Dat leg ik je uit.

Wat is een SEO-audit?

Even heel droog gezegd: een audit is niets meer dan een evaluatie van bestaande werkwijzen en procedures, op een methodische manier (vaak via een checklist), en die af te zetten tegen een vooraf vastgestelde norm. De output van een audit is vaak een rapportcijfer en een overzicht van de benodigde corrigerende maatregelen.

Een SEO-audit is in principe hetzelfde, maar hierbij kijk je niet naar financiële punten of nalevingscontroles, maar naar de prestaties van je website: hoe goed wordt die gevonden op passende zoekopdrachten?

Elke SEO-actie die je doet is erop gericht je site zo hoog mogelijk te laten ranken op de meest relevante zoekwoorden. De SEO-audit beoordeelt hoe effectief je acties zijn en hoe je ze nog beter kunt uitvoeren.

Wat maakt een SEO-audit zo belangrijk?

Een SEO-audit is meer dan alleen een beoordeling van hoe ‘goed’ je SEO is. Die vraag kun je binnen een paar seconden beantwoorden door je url te checken via een gratis SEO-checker.

Maar die geeft alleen een score, en laat je niet zien wat de sterke en zwakke punten van je site zijn, wat je moet aanpakken om het beter te doen, of hoe je het doet ten opzichte van je concurrenten. Díe gegevens krijg je alleen naar boven met een SEO-audit. En dat maakt zo’n audit dus een essentieel onderdeel van je totale digitale marketingstrategie.

Wat levert een goed uitgevoerde SEO-audit je op?

Een goed uitgevoerde SEO-check legt precies bloot hoe je je site kunt verbeteren. Dat kan op allerlei manieren, die samen uiteindelijk moeten leiden tot het halen van je belangrijkste SEO-doel: op de hoogste positie van de zoekresultaten verschijnen als mensen zoeken op je belangrijkste zoekwoord. Dat kan alleen door de verschillende SEO-factoren goed op elkaar af te stemmen en met elkaar te laten samenwerken, zodat jouw site het beter doet dan die van de concurrent.

Maar wat moet je nou doen om je SEO-audit effectief uit te voeren? Hoe zorg je dat de conclusies en aanbevelingen die de audit je oplevert, ook echt bruikbaar zijn? Dat leg ik je graag uit!

Waar kijk je naar tijdens een SEO-audit?

Bij het uitvoeren van een SEO-audit kijk je naar de volgende gebieden:

  • Technische basis
  • Content
  • Gebruikerservaring (UX)
  • Structuur van je site
  • Optimalisatie voor mobiel
  • Snelheid

Check eerst of de technische basis van je SEO klopt

Voordat je de diepte induikt met je SEO-audit, is het verstandig om te controleren of de basis technisch gezien goed is. Daarvoor kun je allerlei tools gebruiken, zowel gratis en betaald. Voor een goede SEO-audit is de SEO spider van Screaming Frog wat mij betreft de beste keuze. Zelfs de gratis versie zit vol met nuttige dingen. Maar ook andere tools zijn behulpzaam als je je site grondig gaat auditen.

In de technische SEO-check let je op de volgende punten:

1) Titels

Paginatitels (headings) zijn de eerste dingen die zowel Google als zoekers zien. Zorg dat ze een goede beschrijving van je pagina geven, dat ze voorzien zijn van je merk of bedrijfsnaam, en dat ze geoptimaliseerd zijn voor SEO. Screaming Frog geeft je een snel en gemakkelijk overzicht van al je titels, zodat je snel kunt checken welke titels ontbreken, welke titels dubbel zijn of welke titels niet aan deze basisvereisten voldoen.

2) Meta descriptions

Na de titel van je pagina zien mensen de metabeschrijving. Dit kleine paragraafje tekst verschijnt recht onder de heading in de zoekresultaten. Dit tekstje moet kort, kernachtig en leesbaar zijn, en het moet zoekers overhalen om op jouw site te klikken in plaats van op die van de concurrent. In een ander blog schreef ik hoe je optimaal profiteert van deze meta descriptions.

Op het tabblad Meta Description geeft Screaming Frog je een handig overzicht waarmee je in één oogopslag ziet welke meta descriptions ontbreken, dubbel of slecht geformuleerd zijn.

3) Penguins and Pandas: algoritme-updates

Google past regelmatig zijn algoritme aan. Sommige van deze algoritme-updates hebben de SEO-wereld echt geschokt. Penguin en Panda zijn waarschijnlijk de twee beruchtste. Zelfs mensen die totaal niet bezig zijn met SEO hebben vaak wel gehoord van de chaos die deze updates op sommige websites hebben veroorzaakt.

Beide algoritme-updates zijn gebaseerd op het kernprincipe van Google: alleen de beste websites moeten naar voren komen bij een zoekopdracht. Penguin en Panda probeerden allebei slechte websites te verwijderen, en in het bijzonder die waarin reclamebanners en links in de artikelen ten koste gingen van de gebruikerservaring.

Doorstaat jouw site de Panda-check? Dat kun je beoordelen door je site kritisch te bekijken. Worden je pagina’s gedomineerd door advertenties? Dekken advertenties de inhoud af en vormen ze een irritatie voor bezoekers? Dan komt-ie niet door de Panda-check. Dat moet dus anders!

De Penguin-update deed wat anders. Die maakte een eind aan oneerlijke linkbuilding-praktijken. Penguin bestrafte sites die dubieuze methoden gebruikten om backlinks te krijgen en stuurde linkfarms omlaag in de ranglijst.

Om te controleren of je site aan de eisen van deze updates voldoet, is de Ahrefs tool heel geschikt. Net als bij Screaming Frog kun je kiezen voor een gratis basisvariant of een betaalde versie met allerlei extra’s. Voor deze check heb je in principe genoeg aan de basisversie. Mocht je de tool vaak gebruiken en merken dat je behoefte hebt aan extra functionaliteit, dan kun je altijd upgraden.

De tool van Ahrefs werkt als volgt. Voer je url of specifieke pagina’s in om te ontdekken wie daarnaar linkt. Als je twijfelachtige of spam-achtige sites ziet, kunt je contact met ze opnemen en hun vragen de link te verwijderen. Werkt dat niet, gebruik dan de afkeurfunctie in Google disavow tool, die aan Google vertelt deze links te negeren bij het beoordelen van je site.

4) Een volledige sitecrawl

Als je bovenstaande fundamentele technische elementen heb gecheckt en verbeterd, kun je vervolgens Screaming Frog je site volledig laten doorlopen (een full site crawl laten doen).

Zo’n sitecrawl geeft je een ‘helikopterview’ van mogelijke problemen. Denk aan pagina’s die zijn ingesteld op noindex, wat betekent dat Google ze helemaal niet crawlt, of veelvoorkomende paginafouten zoals 401’s of 500’s die de Google-bots kunnen afleiden of de gebruikerservaring kunnen schaden. Al dit soort fouten kunnen een aanslag vormen op je SEO-prestaties.

5) DNS-settings

Je DNS-instellingen bieden Google de meest fundamentele informatie over jouw domein. Als hier fouten in zitten, kunnen de bots je site niet effectief doorzoeken en zijn al je andere inspanningen waardeloos.

Via Google Search Console kun je dit eenvoudig controleren. Ga naar Current Status en zoek het groene vinkje. Als je dat ziet, is alles in orde. Als er iets mis is, zul je de settings moeten aanpassen. Toets daarvoor je url in in bijvoorbeeld DNSchecker (ook gratis). Als er fouten of problemen zijn, krijg je een overzicht van wat je moet doen om ze recht te zetten.

6) HTML-validatie

Net als de controle van de DNS-settings is dit een eenvoudige technische check die je niets kost, slechts enkele seconden van je tijd vraagt en je voor een hele hoop ellende kan behoeden.

Voer eenvoudig de site-url in deze HTML-validator in om deze te controleren op fouten. De tool genereert vervolgens een rapport waarmee je alle fouten kunt corrigeren. Pak eerst de ‘fatale fouten’ aan.

Content is king

Op je website draait alles om de content. SEO is dan ook volledig verbonden aan je contentstrategie. Want je zult alleen hoog ranken in de zoekmachines, als je content antwoord geeft op de vraag die de zoeker in de zoekmachine heeft ingevoerd. Zoekwoorden spelen hier een grote rol in, maar ook elementaire UX-aspecten zoals de leesbaarheid en de grammatica van je teksten.

Ook hierbij kun je de hulp van handige tools inschakelen. Voeg bijvoorbeeld de Grammarly- en Yoast-plug-ins toe, dan worden bovenstaande aspecten op de achtergrond bijgehouden en worden eventuele tekortkomingen realtime opgemerkt en gemarkeerd.

Waar moet je op letten om je content te optimaliseren voor SEO:

1) Zoekwoorden (keywords)

Zoekwoorden vormen de schakel tussen de Google-zoekopdracht en de resultaten. Goed onderzoek naar de juiste trefwoorden is daarom cruciaal. Voor je SEO-audit is het belangrijk dat je de zoekwoorden die je gebruikt doorneemt en de moeilijkheid en kosten van het zoekvolume beoordeelt. Dat kan vrij eenvoudig via een tool als Ahrefs, waar je gewoon je zoekwoorden kunt invoeren en direct de resultaten kunt zien.

Meer weten over zoekwoordonderzoek? Ik schreef hier meerdere blogs over, waaronder:

2) Lengte

Onderzoek toont keer op keer aan dat langere artikelen beter scoren. Controleer (ook via Screaming Frog) daarom ook het aantal woorden van je artikelen. In het ideale geval hebben je teksten meer dan 1500 woorden.

Bevat jouw website voornamelijk kortere teksten, dan kun je het zoekcriterium aanpassen. Zoek bijvoorbeeld naar teksten met minder dan 500 woorden en maak het je eerste prioriteit om die wat meer vlees op de botten te geven.

Verbeter de gebruikerservaring (UX)

De belangrijkste regel die je moet onthouden in SEO is dat alleen sites die voldoen aan de gebruikersvereisten hoog ranken in Google. Dat gaat niet alleen om het matchen van zoekwoorden met de content van een site, maar ook om het leveren van de beste ervaring bij het oplossen van het probleem of het beantwoorden van de vraag die in eerste instantie tot de zoekopdracht leidde.

Als je de site beter maakt voor je bezoekers, verbeter je automatisch je SEO. Dit moet dus je doel zijn in alles wat je doet. Met andere woorden: maak content voor mensen, niet voor Google-bots.

In je SEO-audit kun je een paar heel eenvoudige dingen checken die een directe impact hebben op de gebruikerservaring:

1) Geen muur van woorden

Een scherm volgestouwd met woorden schrikt mensen af. Gebruik daarom korte alinea’s van elk ongeveer drie zinnen en zorg voor voldoende witruimte. Afbeeldingen en zelfs een paar videoclips houden het interessant. Ze brengen je pagina goed in balans en maken er een plek van waar je lezers willen rondhangen.

2) Kleur en uitstraling

Kleur, stijl en uitstraling hebben veel invloed op de gebruikerservaring. Mensen reageren anders op bijvoorbeeld groen dan op geel of rood, wees je daar bewust van. Zorg ook dat je site qua stijl en kleurgebruik past bij je merk.

En, nog belangrijker: stijl en kleurgebruik moeten de site verbeteren, en niet afleiden van de werkelijke inhoud. Titels, links en call-to-action-buttons moeten bijvoorbeeld makkelijk leesbaar zijn en niet verloren gaan in een verwarrende reeks kleuren.

3) Boven de vouw

Sommige ontwerptips kunnen echt een wereld van verschil maken voor zowel SEO als conversies. Het onthouden van de vouw is daar een goed voorbeeld van.

De vouw is het gedeelte van de webpagina dat zichtbaar is wanneer de gebruiker voor het eerst op je site komt en dat hij kan zien zonder naar beneden te hoeven scrollen.

De regel luidt: plaats de belangrijkste berichten boven de vouw, inclusief de belangrijkste call-to-actions. Vooral verkooppagina’s en op je homepage is dit superbelangrijk.

4) Getuigenissen en beoordelingen

Zelf aan je klanten vertellen hoe goed je bent is één ding. Maar als andere mensen je lof zingen, maakt dat vaak meer indruk. Getuigenissen of beoordeling van anderen – ook wel sociaal bewijs genoemd – verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, ze zorgen ook voor meer vertrouwen. En dát zorgt weer voor meer conversies en uiteindelijk meer verkoop.

Algemene sitestructuur

Hoe overzichtelijk is de structuur van je site? Ook dit heeft veel impact op UX, oftewel op de gebruikerservaring. Als het lastig is om door je site te navigeren, verlies je bezoekers. En – ook nadelig – Google zal ook moeite hebben met crawlen en indexeren.

Let daarom goed op menu’s. Ze moeten toegankelijk zijn, makkelijk te gebruiken en niet te lang. Het is slim om de hoofdmenuknoppen zowel boven als onder aan de pagina te zetten, om het navigeren nog eenvoudiger te maken.

Heb je veel content, dan kan het lastig zijn om die goed georganiseerd en makkelijk toegankelijk te houden. Maar het loont echt de moeite om daarin te investeren. Kijk maar eens naar dit voorbeeld; je ziet meteen hoe goed deze site werkt voor bezoekers én spiders.

Optimaliseren voor mobiel (smartphones)

De komst van de smartphone had fikse impact op de manier waarop we denken over SEO en over zoekmachines in het algemeen. Google vindt mobiel inmiddels belangrijker dan desktop, wat ertoe heeft geleid dat mobile friendly een belangrijke rankingfactor in het algoritme is geworden.

Maar eigenlijk is dit niet eens interessant, als je denkt vanuit de gedachte: bezoekers zijn belangrijker dan Google-bots. Maak je site niet responsive omdat Google dat zo waardeert, maar doe het om je bezoekers de beste ervaring te bieden. Want meer dan 50 procent van de zoekopdrachten wordt uitgevoerd op mobiele apparaten, en dat aantal blijft stijgen. Een site die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, is dus hoe dan ook een must.

Heb je een WordPress site? Dan zou je site al geoptimaliseerd voor mobiel moeten zijn. Of dat ook zo is, kun je checken met deze Bing tool. Die geeft aan of je site mobielvriendelijk is, en zo nee, dan zal hij je vertellen wat je daaraan kunt doen.

Snelheid: een trage site is killing

Een trage site is levensgevaarlijk voor je SEO. Als het laden van je site meer dan drie seconden duurt, zal meer dan de helft van je potentiële bezoekers de moed opgeven en ergens anders heen gaan. Dat kost je flink wat bezoekers, conversies en verkopen. Zonde!

Check in je SEO-audit dus goed hoe het staat met de snelheid van je site. Er zijn een paar gratis snelheidstesttools en een van onze favorieten is deze tool van Gtmetrix. Het mooie hiervan is dat hij je een paar gedetailleerde statistieken oplevert die aangeven wat problemen veroorzaakt en hoe je dingen kunt verbeteren.

Het is ook de moeite waard om met deze Google-functie specifiek je mobiele snelheid te controleren. Op mobiel worden problemen die op desktop nauwelijks opvallen namelijk vaak veel erger.

Er zijn tig factoren die de snelheid van je site kunnen beïnvloeden (en daarmee je SEO-ranking). Denk aan te zware afbeeldingen, een hoge code-tot-tekstverhouding, te grote pagina’s en tal van mogelijke scriptfouten. Het mooie van bovenstaande tools is dat ze de problemen concreet maken, waarna je op zoek kunt gaan naar oplossingen.

Conclusie: een SEO-audit brengt je hoger in Google en méér

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat SEO absoluut geen zwarte magie is. En dat als je het helemaal terugbrengt naar de basis, het zelfs niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Scoort je site lager in de zoekmachines dan je hoopte, dan is daar waarschijnlijk een logische reden voor. En die kun je opsporen door een SEO-audit uit te voeren.

De meeste factoren die impact hebben op je ranking, kun je snel beoordelen met gratis online tools. Die sporen niet alleen problemen op, maar laten je ook zien hoe je die kunt oplossen. Zelfs als je besluit om professionele SEO-hulp in te schakelen, is zo’n audit nuttig. Hij helpt je te gebieden te identificeren waarop je je moet focussen voor de grootste winst.

Het uitvoeren van bovengenoemde controles in een SEO-audit brengt je een grote stap dichter bij een goed geoptimaliseerde website die niet alleen hoger zal ranken in de zoekmachines, maar ook tot meer conversies, betere herkenning van je merk én meer omzet zal leiden.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *