10 essentiële quick wins voor je SEO

Technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Mobiel internet, spraakgestuurd zoeken, social media en AI veranderen het landschap continu. En tegelijkertijd zijn fundamentele SEO-principes zoals het targeten van specifieke zoekwoorden en het verkrijgen van goede backlinks onveranderd belangrijk.

Wil je van alle details op de hoogte zijn? Lees dan vooral het artikel waarin Sam Kusinitz meerdere rankingsfactoren van Google doorloopt.

Heb je geen behoefte aan zo’n informatie-overload, en wil je vooral weten welke SEO-technieken het allerbelangrijkst zijn om je op te concentreren? Lees dan deze 10 essentiële SEO-tips. Stuk voor stuk snelle quick wins die je maximale resultaten opleveren bij het verbeteren van je ranking en het genereren van meer organisch verkeer naar je site.

Tip 1: Content is king

Het is zonder twijfel het grootste cliché ooit in SEO, maar zonder goede content is je SEO-campagne sowieso gedoemd om te mislukken. Toch blijft het Content Marketing Institute ons vertellen dat dit precies is waar veel marketeers nog steeds moeite mee hebben.

Een sleutelfactor hierin is de zogenaamde ‘versheidsfactor’. Versheid gaat niet alleen over nieuw gepubliceerde content, maar wordt ook bepaald door het unieke karakter van je verhaal. De versheidsscore heeft een directe invloed op de ranking van die pagina.

Maak daarom een realistische contentkalender en houd je daaraan. En is het schrijven van de artikelen een blok aan je been, besteed het dan uit. Dat is een nuttige investering, want je ranking zal hier enorm van profiteren.

Tip 2: Link naar sites met autoriteit

Ondanks herhaald advies van experts zoals Brian Clark, zijn er nog steeds mensen die externe links als een slechte zaak beschouwen, omdat ze denken dat het “verkeer van hun webpagina’s naar een andere site” zal drijven.

Maar als je naar de blogpagina’s van de beste SEO-sites kijkt, zie je dat ze allemaal hoogwaardige autoriteitslinks bevatten die naar andere sites gaan. Je ziet ze ook in dit artikel. De oprichter van Moz, Rand Fishkin, zegt dat je door op deze manier te linken traceerbaar verkeer creëert. Dat voegt waarde én autoriteit aan je website toe.

Een andere reden om te linken is dat je dan meer kans hebt om ook links terug te krijgen. Dan moeten ze wel weten dat je naar ze gelinkt hebt natuurlijk. Geef dat daarom altijd even door, want niet iedereen volgt zijn backlinks-profiel op de voet. Doe dit zéker als je linkt naar influencers. Vooral als je via een citaat van hen linkt, linken ze vaak terug naar jou.

Onthoud altijd dat het bij linken gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit; wees dus selectief.

Tip 3: Nodig sites met autoriteit uit om naar je terug te linken

Weet je nog wat ik zei over de fundamentele SEO-principes die al jarenlang van toepassing zijn? Het wordt niet veel fundamenteler dan inkomende links. Want heb je een gezond en natuurlijk linkprofiel, dan zal Google je daar zeker voor belonen.

Je kunt online honderd-en-een tips vinden voor het genereren van backlinks, maar er is er één die al het andere overtreft. En die brengt ons rechtstreeks terug naar tip 1: creëer goede, interessante en nuttige content, promoot het effectief en mensen zullen er graag naar linken.

Tip 4: Schrijf voor mensen, niet voor zoekmachines

Goede content dus. Maar hoe maak je je content dan zo interessant en nuttig dat het mensen uitnodigt om te delen? Heel simpel: door het te schrijven voor mensen, en niet voor Google-bots.

Ja, natuurlijk is het slim om je hoofdzoekwoord in de titel en de eerste alinea op te nemen. En ja, het is ook de moeite waard om het nog een paar keer in de hoofdtekst van het artikel te noemen. Maar elke paragraaf vullen met zoekwoorden is echt een no-go. Zulke keyword stuffing zorgt er alleen maar voor dat mensen afhaken met lezen, dat ze niet blijven rondhangen op je site, niet terugkomen voor meer en al zeker niet hun creditcard trekken en jouw klant worden.

Tijdens het schrijven moet je eigenlijk alles over die Google-bots vergeten, en in plaats daarvan in de schoenen van je klant gaan staan. Waar willen ze over lezen? En hoe gaat jouw artikel hen helpen een probleem op te lossen, iets te leren of hen inspireren om terug te blijven komen?

Het leuke is: als je je op de lezer richt, doe je de zoekbot ook meer plezier. En dat heeft een positief effect op je ranking, want de zoekbot is meer geïnteresseerd in hoe gebruikers omgaan met jouw content, dan in hoe vaak jij je favoriete zoekwoord in een artikeltje van 500 woorden hebt gepropt.

Tip 5: Schroef je snelheid op

Vroeger, toen we nog moesten inbellen, waren traag ladende websites de norm. Maar die dagen zijn toch echt voorbij. In onze tijd van supersnelle breedband, glasvezel en 5G is een site die langzaam laadt echt onacceptabel. Gebruikers hebben er geen geduld meer voor. Uit onderzoek van Strange Loop bleek zelfs dat elke seconde vertraging leidt tot 7 procent minder conversies. Dat komt omdat mensen zich niet alleen vervelen, ze zien een langzaam ladende site ook als onbetrouwbaar. En dus gaan ze weg, om nooit meer terug te komen.

De rapporten van eConsultancy zorgen voor nog alarmerender informatie. Ze ontdekten dat als een site meer dan drie seconden nodig heeft om te laden, meer dan 40 procent van de bezoekers op de terug-knop drukt. Wegwezen hier, gauw weer terug naar Google voor de volgende poging.

De laadtijd is al bijna tien jaar een rankingfactor voor Google. Dus als je site traag is, brengt dat veel schade toe aan je SEO. Hoe goed je content ook is geschreven of hoe mooi je site ook is… de helft van je potentiële bezoekers zal het nooit te zien krijgen en Google zal er niet dol op zijn.

Het versnellen van je site is meestal een kwestie van goed onderhoud en zorgen voor de kleine details die een groot verschil maken. Deze eenvoudige acties leveren je een paar goede quick wins op:

  • Controleer de grootte van je afbeeldingen – de bestandsgrootte verkleinen heeft een enorm effect, en de positieve impact die dit heeft op je UX zal vele malen groter zijn dan eventuele nadeeltjes als gevolg van een lagere resolutie.
  • Verwijder niet-essentiële informatie uit de zijbalk.
  • Houd een grote voorjaarsschoonmaak en verwijder alle onnodige rommel zoals plug-ins die je nooit gebruikt.

Tip 6: Ga zorgvuldig om met je metadata

Elke SEO-gids die je leest zal iets over metabeschrijvingen zeggen en je vertellen hoe eenvoudig ze zijn om te maken en hoe belangrijk ze zijn voor SEO. Toch zien veel mensen dit tekstje nog steeds over het hoofd, of maken ze zich er makkelijk vanaf door er een bestaand tekstfragmentje in te kopiëren.

De metabeschrijving is echter het eerste wat iemand van jou ziet in de zoekresultaten. Dat moet dus een goede indruk maken. Bovendien is Google echt geen fan van dubbele content. Besteed dus zéker aandacht aan je metabeschrijvingen!

Zorg dat je metabeschrijvingen correct zijn en de juiste lengte hebben – maximaal 150 tekens om te voorkomen dat ze worden afgekapt door Google. Gebruik eventueel een tool als Yoast om dubbele meta descriptions op te sporen en aan te passen.

Tip 7: Implementeer webanalyses vanaf het begin

SEO kent heel veel technieken en methoden, die allemaal verweven zijn en bijdragen aan je uiteindelijke ranking. Het is geen doen om handmatig bij te houden welk effect welke actie heeft. Daarvoor heb je webanalyses nodig.

Houd daarom meteen vanaf het begin de belangrijkste statistieken bij. Daar heb je geen dure software voor nodig. Producten als Google Analytics en Search Console kosten je geen cent en voorzien je van alle gegevens die je nodig hebt. Richt dit dus meteen in, zodat je je SEO continu verder kunt verbeteren.

Tip 8: Maak een relevante URL-slug

URL’s definiëren je webpagina’s, en als een URL er voor mensenogen al verwarrend uitziet, zullen ook de Google-bots het niet goed begrijpen. Probeer je URL-slug kort te houden, het liefst beperkt tot maximaal vier woorden, en vermijd zinloze nummerreeksen. En onthoud: de URL biedt je een extra kans om je belangrijkste zoekwoord in een natuurlijke omgeving op te nemen.

Doe je dit goed, dan levert je dat een URL op die gebruikers herkennen, waarmee ze zich kunnen identificeren en die geen dubbelzinnige informatie aan de zoekmachines geeft.

Deze nuttige infographic van Marvin Russell helpt je enorm bij het optimaliseren van je URL’s.

Tip 9: Afbeeldingen doen er ook toe

Voorkom een tunnelvisie en denk niet alleen maar na over geschreven content. Mensen zoeken ook vaak naar afbeeldingen. En ook bij díe zoektochten gebruiken ze zoekwoorden.

Zorg daarom dat je de juiste zoektrefwoorden gebruikt bij het toevoegen van afbeeldingen aan je site: in de afbeeldingsnaam, het onderschrift en de superbelangrijke alt-tekst. Ook hierbij geldt de regel (zie ook tip 4) dat de tekst logisch en leesbaar moet blijven. Met andere woorden, houd de tekst natuurlijk en prop hem niet vol met zoekwoorden.

Tip 10: Sociale signalen geven momentum

Social media hebben in het afgelopen decennium elk aspect van ons persoonlijke en zakelijke leven beïnvloed. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze een integraal onderdeel vormen van de huidige SEO-strategieën en best practices.

Of Google wel of niet sociale signalen gebruikt in zijn algoritme, is een voortdurend discussiepunt in SEO-kringen. Maar dit artikel laat duidelijk de impact van likes, shares, retweets en pins op de zoekresultaten zien.

Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent op alle gebruikelijke sociale platforms, en dat je geweldige content daar deelt met je vrienden en volgers. Wees niet verlegen om anderen te vragen om je content te delen; vraag het ook aan bekende influencers (zie tip 3). De beste manier om hen ertoe te bewegen de aandacht op jouw content te vestigen, is door een beroep te doen op hun ijdelheid.

Bonustips

Als je deze 10 tips volgt, zal de SEO van je site zéker verbeteren en zul je snel resultaten zien. Ik kan nog wel 50 andere tips verzinnen, maar deze 10 leveren je de beste quick wins op. Bovendien zijn ze allemaal eenvoudig te implementeren en te controleren.

Als bonus geef ik je nog graag drie extra tips die het onthouden waard zijn:

  • Mobielvriendelijk – dat dit de top 10 niet gehaald heeft, is niet omdat het niet belangrijk genoeg is, maar omdat het echt oud nieuws is. Met meer dan 50 procent van de zoekopdrachten op mobiele apparaten is een mobielvriendelijke site een absolute must-have. Heb je dat niet? Direct aan het werk dan!
  • Leeftijd doet ertoe – de leeftijd van je domein is een rankingfactor, dus laat je niet verleiden om ineens van domein te veranderen. Hetzelfde geldt voor je afzonderlijke webpagina’s. Dus als je een artikel hebt geplaatst dat verouderd of irrelevant is geworden, probeer het dan bij te werken in plaats van weg te gooien. Zo behoud je de statistieken waar je zo hard voor hebt gewerkt.
  • Longtailzoekwoorden kunnen goud waard zijn – zoekwoordanalyse kan best lastig zijn. Probeer je – zeker als je in een concurrerende sector werkt – te concentreren op longtailzoekwoorden die goed ingaan op de behoefte van jouw niche, locatie of doelgroep.

Nou vooruit, de top 10 is een top 13 geworden. Als je deze tips allemaal volgt, zul je zeker resultaat zien. En wil je nog meer, kom dan terug voor andere artikelen die dieper op de SEO-materie ingaan, zoals dit artikel over geavanceerde SEO-technieken die je SEO naar the next level brengen. Want optimalisatie is een taak die nooit eindigt.