Vijf essentiële SEO-technieken die iedereen kan beheersen

Ben je druk bezig met je budget voor het komende jaar, en vraag je je af: moet ik echt geld in SEO investeren? Tegenwoordig gaat het toch allemaal om social media? Kan ik niet beter investeren in een paar pay-per-click-advertenties op Google?

Mwoah. Think twice voordat je je SEO-budget schrapt!

Want volgens onderzoek van Storegrowers is ongeveer een derde van al het verkeer naar zakelijke websites afkomstig van organisch zoeken. Dat is meer dan social en betaald verkeer samen. SEO is en blijft dus superbelangrijk. En als je niet op zijn minst zorgt dat de basis goed is, zul je maar weinig bezoekers naar je website trekken.

Dat is gemakkelijk gezegd, maar als je totaal geen kaas hebt gegeten van SEO kan zelfs de basis nog als hogere wiskunde voelen. SEO heeft zoveel aspecten, en aangezien Google de details van zijn algoritme geheim houdt, zijn de exacte regels een combinatie van feiten, geruchten en giswerk die soms plotseling weer helemaal anders lijken te zijn.

Het klinkt natuurlijk ook best afschrikwekkend als Google deelt dat ze rekening houden met meer dan 200 rankingsfactoren, en dat ze het algoritme meer dan 500 keer per jaar wijzigen.

Maar er is hoop! Want er zijn een paar eenvoudige technieken die al jarenlang gegarandeerd SEO-succes opleveren. In dit artikel laat ik je 5 eenvoudige SEO-technieken zien die je zeker gaan helpen om je pagina’s hoger in de zoekresultaten te brengen.

Techniek 1: Focus op content

Op je site draait alles om de content die erop staat. Breng je een boek of een film uit, dan kun je alle mooie verpakkingen, illustraties en PR in de wereld hebben, maar als het verhaal slecht is, wordt het geen succes. Hetzelfde geldt voor je website. Hoewel ‘content is king’ klinkt als een cliché, is het absoluut waar. De content, het verhaal dat je vertelt, moet goed zijn.

Logisch dus dat de content ook een belangrijke rankingsfactor is. Misschien wel de allerbelangrijkste. Voeg je nieuwe content toe, dan laat je Google zien dat je site live en actief is. Bovendien laat je content zien waar je website over gaat, en op welke zoekopdrachten jouw site relevante antwoorden biedt. Hoe dat werkt? Met zoekwoorden, ook wel keywords genoemd.

En ja, zoekwoorden kunnen knap lastig zijn. De manier waarop we ze gebruiken is in de loop der jaren ook echt wel anders geworden, net zoals de manier waarop we het internet en de zoekmachines gebruiken. Maar de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen zetten, dat is en blijft een cruciale factor in SEO. Over zoekwoorden valt heel veel te vertellen – lees bijvoorbeeld het artikel over de kracht van longtailzoekwoorden, of het artikel over 8 gratis hulpprogramma’s waarmee je die zoekwoorden vindt. Maar in dit artikel zoom ik in op de basisprincipes waarmee je je content inzet om je SEO een oppepper te geven.

Zo geef je met content je SEO een boost

 • Wees niet te kort van stof. Je ziet steeds vaker artikelen van 500 woorden of minder, waarschijnlijk omdat mensen geen zin of tijd hebben om zelf te schrijven, en daarom tekstschrijvers inschakelen tegen een tarief per woord.Ai. Geen goede zet, want onderzoekers hebben vastgesteld dat het gemiddelde aantal woorden voor de beste zoekresultaten op Google net onder de 2000 ligt. Weid dus wat verder uit, ga de diepte in, maar zonder gebakken lucht te gaan verkopen. Het moet wel relevant en interessant blijven voor de lezer.Bijkomend voordeel van een langer artikel is dat je er op een natuurlijke manier meer zoekwoorden in kwijt kunt. Let op, ‘natuurlijk’ is hier het sleutelwoord, stop nóóit je tekst vol met zoekwoorden. Keyword-stuffing vindt je lezer afschuwelijk, en Google daarom ook.
 • Hergebruik je beste content. Heb je ooit iets gedeeld dat superveel likes kreeg, dat flink gedeeld werd en waar veel mensen op reageerden? Gebruik het dan gewoon nog eens! Niet zomaar één op één, natuurlijk. Blaas zo’n artikel nieuw leven in door het te updaten, nieuwe informatie toe te voegen en vervolgens nogmaals te posten.
 • Gooi alles in de strijd. Content betekent niet alleen blogposts. Denk ook aan video’s, podcasts en vooral infographics. Die delen mensen graag en ze verwijzen ernaar vanuit hun eigen berichten. 

Techniek 2: Links naar je pagina, oftewel backlinks

Op je eigen pagina draait alles om content, maar het is minstens zo belangrijk om vanaf andermans pagina’s links naar jouw content te krijgen. Als een site naar jouw content linkt, geeft dat aan dat je iets goeds te bieden hebt. En dat bewijst voor Google dat je een autoriteit op je vakgebied bent.

Hoor je iemand zeggen dat links niet zo belangrijk zijn? Dat zijn dan waarschijnlijk dezelfde mensen die denken dat SEO nutteloos is geworden door de komst van social media. Voor je in de verleiding komt om naar deze mensen te luisteren, adviseer ik je eerst dit onderzoek te lezen. Dean keek naar een miljoen zoekresultaten om de correlatie tussen het aantal backlinks en de ranking te beoordelen. De belangrijkste take-aways vind je in de volgende grafiek:

Zoals je ziet heb je dus echt backlinks nodig voor een goede positie in Google. Maar hoe zorg je er nou voor dat andere sites naar de jouwe verwijzen? Omdat er aan backlinks veel geld te verdienen was, zijn er veel bedrijfjes ontstaan die jou grote hoeveelheden backlinks beloven. Blackhat-linkbuilding noemen we dat, en het komt er in de meeste gevallen op neer dat je links krijgt van spam-achtige sites die alleen bestaan voor die backlinks, zonder een ander waardevol doel te dienen.

Maar Google is niet gek. Bij iedere Google-update worden zulke sites aangevallen, en overtreders worden zwaar bestraft.

Probeer dus vooral niet om zo veel mogelijk backlinks te bemachtigen, maar kijk vooral naar de kwaliteit. Het via whitehat-methoden verkrijgen van echte, goede backlinks met autoriteit is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Er zijn meerdere strategieën die je daarvoor kunt gebruiken. Gastbloggen op sites van andere mensen is daar één van, maar dat kost tijd, strategie en enige schrijfvaardigheid. Het kan ook anders. Bijvoorbeeld met onderstaande on-page strategieën:

 • Publiceer iets origineels en geweldig
  Dat klinkt misschien afgezaagd, maar het is zowel de makkelijkste als de meest natuurlijke manier om backlinks te krijgen. Je hoeft heus niet de volgende Harry Mulisch of J.K. Rowling te worden. Schrijf liever een rapport, whitepaper of case study over je vakgebied. Doe je dat goed, dan gaan mensen uit jouw markt ernaar verwijzen, en dat levert backlinks op.
 • Zeg leuke dingen over mensen
  Wij mensen zijn ijdel. We horen graag goeie dingen over onszelf, en daar kun jij gebruik van maken. Heb je een goede ervaring met een bedrijf, of ben je superblij met het product dat je vorige week kocht? Schrijf er dan over op je site. Laat je dit vervolgens ook weten aan dat bedrijf, dan is de kans groot dat ze hier trots op zijn en naar jouw review gaan linken. 

Techniek 3: Houd de mobiele prestaties van je site goed in de  gaten

Mocht je het afgelopen decennium onder een steen hebben gelegen: mobiel internet is tegenwoordig de kern van ons leven. Als iemand online gaat zoeken, gebeurt dat dus in veel gevallen via zijn smartphone. Mobiele SEO moet dan ook centraal staan in je SEO-inspanningen, anders mis je de boot.

Hoe verschilt mobiele SEO van SEO in het algemeen? Let in ieder geval op deze punten:

 • Algehele mobielvriendelijkheid Google heeft een mobielvriendelijkheidstest waarmee je direct ziet of je site mobielvriendelijk is, dus dit is de plek om te beginnen. Voer je URL in en kijk wat de test aangeeft. Gaan er dingen mis, dan zie je precies wat het probleem is (bijvoorbeeld ‘tekst is te klein om te lezen’). Zo kun je de problemen meteen tackelen.
 • Snelheid
  De laadtijd van je site was al erg belangrijk als rankingfactor, en op mobiel is het extra belangrijk. Een trage website is voor veel mensen een reden om af te haken. Gebruik bijvoorbeeld Gtmetrix om je paginasnelheid te controleren. Is de laadtijd meer dan 2 seconden, onderzoek dan of je deze op een simpele manier kan verbeteren, bijvoorbeeld door de grootte van je afbeeldingen aan te passen of door ongebruikte plug-ins te verwijderen.
 • Lokale optimalisatie
  Zoekmachines worden op mobiele apparaten vaak anders gebruikt dan zoekmachines op een desktop. Veel mensen zoeken gauw iets op als ze onderweg zijn en een specifieke dienst of faciliteit nodig hebben, zoals een tankstation, een pinautomaat, een restaurant of een parkeerplaats waar ze hun Tesla kunnen opladen.
  Uit onderzoek naar het belang van lokale SEO bleek dat meer dan de helft van ons elke dag een lokaal bedrijf zoekt op zijn mobiel. Die lokale SEO moet je dus goed voor elkaar hebben. Dat kan bijvoorbeeld door je Google Mijn Bedrijf-vermelding te optimaliseren. Dat is superbelangrijk, en helemaal niet moeilijk.
 • Voice search Handen omhoog als je dacht dat gesproken zoekopdrachten (voice search) een korte rage zouden zijn die snel weer zou overwaaien…

  In 2016 vertelde Google ons dat een op de vijf mobiele zoekopdrachten gesproken zoekopdrachten waren. Recenter onderzoek ontbreekt, maar gezien de populariteit van Siri en Alexa weten we intuïtief dat het percentage vandaag nog hoger is dan toen. Die gesproken zoekopdrachten dwingen ons om meer naar semantisch zoeken te kijken, omdat mensen niet alleen zoekwoorden tegen Siri zeggen. In plaats van ‘Premier league-scores’ zullen ze bijvoorbeeld zeggen ‘wat zijn de nieuwste Premier League-scores’.

 • Eenvoudige pagina’s Als je een site bezoekt vanaf je smartphone, wil je dat menu’s, opties en knoppen toegankelijk en goed zichtbaar zijn. Als je moet rondgraven in submenu’s en dropdowns, zul je waarschijnlijk afhaken en ergens anders gaan kijken. Dan treedt pogoing op: klikken op een site, terugklikken naar de zoekresultaten, klikken op de volgende, enzovoort.

  Als iemand gaat pogoën, vindt hij blijkbaar niet het gewenste antwoord op je site. Google beschouwt dat als negatieve informatie, en dus schaadt het je SEO.

Techniek 4: Zorg voor een goede user experience (UX)

Pogoën brengt ons naar het volgende aspect van SEO: de gebruikerservaring (UX). Pogoën is daar slechts één indicator voor; het is een van de statistieken die Google gebruikt om te beoordelen hoe goed of slecht de gebruikerservaring (UX) is die jouw site biedt aan bezoekers. Wat goed is voor bezoekers, is goed voor Google, want het is Google’s missie om zoekers de beste resultaten en een goede ervaring te bieden. Een site die niet levert, is een site die naar beneden moet schuiven.

UX is de reden waarom Google factoren als laadsnelheid zo belangrijk vindt. Want of je nou mobiel of vanaf een desktop zoekt, er is niets zo storend als een site die heel traag laadt. En doordat onze internetverbindingen steeds beter worden, wordt onze tolerantie voor slome sites steeds lager. Ik gaf al eerder aan dat je site echt binnen 2 seconden moet laden. Maar veel e-commerce sites leggen de lat zelfs ruim onder 1 seconde. Google zelf streeft naar een maximale laadtijd van een halve seconde.

Het verbeteren van UX zou iedereen moeten kunnen, ongeacht je technische kennis. Het betekent eigenlijk alleen dat je jezelf in de schoenen van de bezoeker plaatst en dingen vanuit zijn of haar perspectief bekijkt. Wat spreekt je aan en wat schrikt je af? Wat zorgt ervoor dat je keer op keer terugkomt, of juist nooit meer? De kans is groot dat de meeste van je potentiële bezoekers dezelfde patronen volgen.

Nu kun je natuurlijk helemaal losgaan op je site qua lay-out, kleuren, enzovoort. Dat mag, maar het gaat voorbij aan het belangrijkste punt van UX: mensen willen dat dingen vooral makkelijk zijn. Hubspot bewees dat in een opmerkelijk onderzoek. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2011 en werd een aantal jaar geleden in geüpdatete vorm opnieuw gelanceerd. Het basisidee is nog steeds van toepassing, want de menselijke natuur is in de afgelopen acht jaar niet zoveel veranderd.

Kijk behalve naar de laadtijd van je site ook naar de pagina-indeling. Een clean, eenvoudig ontwerp dat bezoekers moeiteloos en intuïtief door je site leidt, doet wonderen voor je UX. Het moedigt mensen aan om langer op je site te blijven en verkleint de kansen op pogoën.

Wees ook terughoudend met advertenties. Een paar onopvallende en relevante advertenties in de zijbalk of in vakjes door de tekst heen zijn prima. Maar agressieve pop-ups of advertenties die de inhoud blokkeren wekken irritatie op en zorgen ervoor dat je site eruitziet als ongewenste reclame.

Techniek 5: Optimaliseer je headlines en metadescriptions

Dit klinkt misschien wat technisch, maar maak je geen zorgen. De kop en de metabeschrijving zijn de teksten die je terugziet in de zoekresultaten. Je hebt ze om 2 redenen nodig.

Ten eerste zijn dit de triggers voor mensen om te klikken. Hoe hoog je ook rankt; als de kopteksten en de metadescriptions niet goed staat, klikken mensen liever op de pagina van de concurrent.

Ten tweede gebruikt Google ze als informatie om te beoordelen hoe relevant jouw content is voor de zoekopdracht. Google houdt ook de klikfrequentie bij – het aantal mensen dat doorklikt naar jouw pagina als deze in de zoekresultaten verschijnt. Er is dus een directe samenhang tussen deze teksten en je ranking.

Hier is een voorbeeld van headlines en metabeschrijvingen zoals je die ziet in de zoekresultaten.

Hier geldt: size matters. Want maak je de kop te lang, dan kapt Google die af zodat-ie halverwege de zin eindigt (dat gebeurt in bovenstaand voorbeeld). Maar tegelijk geldt, dat een langere titel leidt tot een betere klikfrequentie. Dat blijkt duidelijk uit onderzoek van Contently. Te kort is dus ook niet goed. In het ideale geval is je kop tussen de 70 en 100 tekens lang.

Uiteraard moeten je titel en metabeschrijving beide je belangrijkste zoekwoord bevatten. Het liefst als eerste woord, of zo ver mogelijk vooraan in de tekst zodat Google het duidelijk ziet.

Maar let wel op! Zoekwoorden mogen nooit ten koste gaan van de leesbaarheid. Schrijf zowel de kop als je metadescription dus met de lezer voor ogen, en niet de zoekrobots. Zorg dat ze niet gekunsteld maar natuurlijk klinken. En zorg dat de kop interessant, krachtig en intrigerend is, zodat hij uitnodigt om op te klikken.

Vind je het lastig om goede headlines te verzinnen? Er is ontzettend veel onderzoek naar gedaan. Lees dit artikel van Buzzsumo maar eens, over een onderzoeksproject dat maar liefst 100 miljoen krantenkoppen onderzocht.

De resultaten laten niet alleen specifieke zoekwoorden zien die het meest effectief zijn, maar ook de toon van de kop die de meeste klikken oplevert. Iets dat emoties oproept, leidt bijvoorbeeld tot meer nieuwsgierigheid van de kant van de zoeker en hogere betrokkenheid.

De perfecte kop en metabeschrijving verzinnen is één ding, maar laat je niet te veel meeslepen. Vergeet nooit dat deze teksten primair bedoeld zijn om bezoekers en Google te informeren over de inhoud van je pagina. Als jouw pagina niet aansluit bij de belofte van de kop en de metabeschrijving, gaan je bezoekers direct weer pogoën. En dat doet je SEO echt meer kwaad dan goed.

Tot slot

SEO is een complexe en belangrijke discipline. Wil je je site zo goed mogelijk optimaliseren, dan ben je echt wel even bezig, en soms is het verstandiger om een expert in te schakelen voor de beste resultaten. Maar je kunt ook kiezen voor een tussenweg.

De SEO-technieken die ik in dit artikel heb besproken, zijn echt de basis. Je hebt er geen speciale (technische) expertise voor nodig. Als je de tips uit dit artikel volgt, heb je niet natuurlijk ineens een state of the art SEO-strategie, en je zult niet direct met je pagina’s bovenaan alle zoekresultaten pronken. Maar het zal wél verschil maken. Ze leveren je een paar mooie quick wins op en verhogen zeker je positie in de zoekresultaten.

Door het laaghangende fruit te pakken en daar de resultaten van te zien, zie je bovendien ook meteen de sterke en zwakke punten van je site. En je kunt je digitale strategie aanpassen vanuit een SEO-perspectief. Zo kun je met minimale investeringen je business laten groeien.

Meer weten? Lees dan ook hoe je je site een SEO-upgrade geeft in 30 minuten.

Wil je nou méér dan alleen de quick wins en het laaghangende fruit, en heb je daar ook wel wat tijd voor over? Breng dan je SEO naar the next level met deze 19 geavanceerde SEO-technieken.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *