SEO-copywriting: schrijf aantrekkelijk voor de lezer en de zoekmachine

Of je nu een actieve blogger bent of gewoon regelmatig een artikel wil publiceren zodat je site actueel blijft, één ding is extreem belangrijk. Hoe creëer je content die voldoet aan de SEO-behoeften van de Google-bots, en tegelijk je lezers informeert en vermaakt? Goede SEO-copywriting is daarop het antwoord. Maar hoe pak je dat precies aan? Hoe schrijf je zulke content? In dit artikel geef ik je een groot aantal onmisbare tips voor onweerstaanbare SEO-copywriting.

Het allerbelangrijkste: zet de lezer voorop!

SEO-copywriting klinkt misschien heel technisch. Maar dat valt enorm mee. Want voor een goede SEO-tekst moet je eigenlijk vooral aan twee dingen denken:

 • Schrijven voor zoekmachines en schrijven voor mensen is in feite hetzelfde.
 • Als je je lezers op de eerste plaats zet, dan zal – met een paar eenvoudige optimalisatietechnieken – de rest vanzelf volgen.

Er zijn tig SEO-consultancybureaus. Maar alleen degene die deze basisregels aanhouden, zullen op lange termijn succesvol zijn.

SEO-copywriting stelt 2 basisvereisten aan je content

Een bekende uitdrukking in SEO-kringen is: ‘Content is king’. Sommige mensen vatten dat op als teken om maar gewoon zoveel mogelijk content te maken en verder nergens naar te kijken. Maar dan sla je de plank mis. Want er is nog een andere bekende uitdrukking in diezelfde SEO-kringen: ‘Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit’. En ook deze uitdrukking klopt: als je content niet voldoet aan de basisvereisten, is het alleen maar gebakken lucht, en doet het je vanuit SEO-perspectief meer kwaad dan goed.

Maar wat zijn dan die basisvereisten aan je content?

 1. Je content moet de lezers direct aanspreken, anders komen ze niet eens verder dan de titel.
 2. Je content moet een probleem oplossen of een vraag beantwoorden die de lezer via een zoekmachine stelt.

En dat is precies waar het om gaat bij SEO-copywriting: het maken van content die aan deze vereisten voldoet.

Denk je nu: en hoe zit het dan met zoekwoorden, metatags en al die andere SEO-mysteries? Dat is pure finetuning. Maar uiteraard kom ik daar ook nog op terug in dit artikel.

De basisprincipes van SEO

Ik neem je eerst even mee terug naar de basis. Want om SEO-copywriting goed te begrijpen, moet je eerst goed weten wat SEO inhoudt. Alles draait om zoekmachineoptimalisatie. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Als je regelmatig een zoekmachine gebruikt (en wie doet dit niet?) weet je eigenlijk al in grote lijnen wat zoekmachineoptimalisatie inhoudt.

Denk maar eens na over wat er gebeurt als je een zoekopdracht intypt, bijvoorbeeld beste gameconsole. Je krijgt een lijst met sites, waarvan sommige gameconsoles beoordelen, en andere gameconsoles verkopen. Op de lijst die je ziet staan de sites die volgens Google (of een andere zoekmachine) het beste antwoord geven op jouw vraag.

Het doel van SEO: zo hoog mogelijk ranken in de zoekmachines

Als jouw bedrijf gameconsoles produceert of verkoopt, wil je natuurlijk dat jouw website zo prominent mogelijk in die lijst wordt weergegeven. SEO is het proces waarbij je die ranglijst beklimt wanneer bepaalde zoekopdrachten worden gedaan.

In dit artikel wil ik niet té diep inzoomen op het SEO-proces zelf, dat doe ik al in andere artikelen. Maar deze weergave van Alpha Bee Design geeft je goed inzicht in de fases van het proces.

Je ziet hier dat SEO een proces is dat zich steeds herhaalt. Het is een circulair proces. Dit is echt een cruciaal punt, want er zijn nog steeds mensen die SEO zien als iets dat je even doet en vervolgens weer kunt vergeten.

Google kijkt naar relevantie en autoriteit

Je weet nu in grote lijnen hoe je SEO aanpakt op jouw website. Maar hoe beslist Google nou welke websites hoger moeten ranken? Er zijn zóveel bedrijven die gameconsoles verkopen, en zóveel techblogs die de consoles reviewen.

Als je buurman morgen een blog over dit onderwerp start, weet je intuïtief wel dat zijn blog lager in de zoekmachines zal ranken dan de Playstation- en Xbox-sites van Sony of Microsoft, of van een bekend techblog als Techradar.

Dat komt doordat Google twee primaire factoren gebruikt om resultaten te ranken: relevantie en autoriteit. Begrijpen hoe Google dit doet is cruciaal om grip te krijgen op je SEO.

Relevantie is niet zo ingewikkeld om te begrijpen. De bots van Google crawlen de inhoud van je site om te ontdekken waar alles om draait. Als op jouw site zinnen staan als ‘gameconsole’ en woorden die daaraan gerelateerd zijn, dan vindt Google jouw site relevant voor de zoekopdracht.

De belangrijkste maatstaf voor autoriteit is het aantal links dat naar jouw site verwijst. Hierboven linkte ik naar de site van Techradar. Hier zie je autoriteit in actie. Want het feit dat ik naar Techradar link en niet naar de nieuwe blog van je buurman, draait puur om autoriteit.

De basisprincipes van copywriting

Het SEO-gedeelte van SEO-copywriting hebben we nu behandeld. Hoe zit het met het copywriting-gedeelte? De legendarische Neville Medhora gaf ons deze prachtige definitie van copywriting. In wezen gaat het bij copywriting om het maken van content die de lezer of kijker aanspoort om tot een bepaalde actie over te gaan. Bijvoorbeeld een gameconsole kopen, zich abonneren op een mailinglijst of gewoon op een knop ‘Vind ik leuk’ of ‘Delen’ klikken.

Copywriters bestaan al zolang er advertenties bestaan en zijn zeker geen product van het internettijdperk. Maar copywriters begrijpen wel heel goed concepten als zoekwoorden, calls-to-action, gebruikerservaring en al het andere dat essentieel is voor het overbrengen van de juiste boodschap op een manier die het gewenste resultaat zal bereiken.

SEO en copywriting samenbrengen

De concepten van SEO en copywriting verschillen niet eens zoveel van elkaar. De kunst bij SEO-copywriting is om ze samen te laten komen. En hoewel het vak copywriter al heel lang bestaat, is het belangrijk dat copywriters continu hun methodieken aanpassen en met de tijd meegaan. Want hoewel mensen echt niet zoveel ieder jaar veranderen, doet Google dat wel. Elke nieuwe algoritme-update zorgt voor een zekere verandering in de lijst van zoekresultaten.

Het algoritme waarmee Google de ranking bepaalt, wordt – begrijpelijkerwijs – niet openbaar gemaakt. Maar de SEO-gemeenschap is dol op data-analyse en geruchten. Er is dus constant speculatie over het algoritme, en een groot deel daarvan is gebaseerd op degelijk onderzoek. Voeg daar de hints en teasers aan toe die Google periodiek laat verschijnen in blogposts en sociale feeds, en je krijgt een goed beeld van de belangrijkste componenten.

Gaan we met deze kennis nog even terug naar de definitie van SEO-copywriting, dan kun je het volgende zeggen. Het doel van SEO-copywriting is het maken van content die gebruikers nuttig, waardevol en interessant vinden, zodat ze bereid zijn deze te delen en ernaar te linken. De content moet ook specifiek gedefinieerde zoekwoorden bevatten die betrekking hebben op verwachte zoekopdrachten.

Heb je deze componenten goed op orde, dan produceer je content die gemakkelijk te vinden is voor je doelgroep en die hun dag op de een of andere manier beter maakt, of het nu is door een probleem op te lossen, een vraag te beantwoorden of ze gewoon aan het lachen te maken. Het voldoet dan ook aan de SEO-basisvereisten van autoriteit en relevantie.

Klinkt makkelijk hè, als je het snel genoeg zegt? Nu nog ‘even doen’. Deze tips gaan je hierbij helpen.

De kernelementen van SEO-copywriting

Ga je content creëren, dan zijn er een aantal kernelementen die bepalen of je content kwalitatief en succesvol zal zijn. Een voorbeeld: wat je maakt moet er goed uitzien, anders haken mensen al af voordat ze een letter hebben gelezen. Ook geldt voor veel soorten content: timing is alles.

Het is ook cruciaal om de basisbeginselen van on-page SEO te onthouden en die consistent en op natuurlijke wijze in je content te verwerken. Dan profiteer je van alle voordelen zonder dat de gebruikerservaring slechter wordt.

Die basisbeginselen van SEO kunnen we terugbrengen tot zes factoren. Maak een checklist om ervoor te zorgen dat je al deze factoren steeds afdekt:

  1. De content zelf
   Goede content maken is echt cruciaal. Maar SEO-copywriting betekent niet alleen dat je vol flair kan schrijven en je grammatica goed beheerst, hoewel die twee dingen zeker helpen.

Waar het bij SEO-copywriting om gaat is dat je bij het maken van je content goed nadenkt waarom iemand een bepaalde zoekopdracht intypt. Wat is zijn vraag, probleem of behoefte? Dáár moet jouw content antwoord op geven.

Let bij contentcreatie vooral op:

   1. Zoekmachines zoeken voornamelijk naar verse, recente content. Het heeft dus geen nut om je site gewoon met geweldige dingen te vullen en daarna voor altijd onaangeroerd te laten.
   2. Longtailzoekwoorden kunnen enorm veel invloed hebben op je ranking. Breng deze daarom vóórdat je gaat schrijven goed in kaart. Doe je het andersom en voeg je ze achteraf toe, dan gaat het er vaak onnatuurlijk en geschreven-voor-een-Google-bot-achtig uitzien.
   3. Size matters, in het geval van goede SEO-content. Weet je nog dat de hele SEO-wereld een paar jaar geleden over de Panda-update sprak? Een fundamenteel aspect daarvan was het bestraffen van sites met flinterdunne content, bestaande uit zoekwoorden en links die nauwelijks bij elkaar werden gehouden door samenhangende zinnen. Let dus niet te veel op kwantiteit, maar streef het liefst naar artikelen van minstens duizend woorden lang.
   4. Houd continu de lezer in gedachten. En dan vooral zijn vraag of het probleem dat hij in het zoekvak heeft ingevoerd. Je content moet die vraag goed beantwoorden, of een goede oplossing voor het probleem bieden. En dan het liefst beter dan al die andere sites op het wereldwijde web.
   5. Val meteen met de deur in huis. Er is zoveel content te vinden op internet, dat je een goede openingsparagraaf nodig hebt die je lezer verleidt om op jouw pagina te blijven.
   6. Freddie Starr Ate My Hamster – alles begint met een goede kop

Iedereen in de krantenwereld weet hoe belangrijk een goede kop is. Toen cabaretier Freddie Starr begin 2019 overleed, was het bovengenoemde 33 jaar oude tabloidkop die de meeste mensen zich herinnerden. Het feit dat er geen echt verhaal bij de kop hoorde en dat de hamster in kwestie naar alle waarschijnlijkheid nog gewoon ronddartelde, maakte niet uit. Die vijf woorden werden een symbool van de dwaze humor van Freddie Starr én van het vermogen van de krant The Sun om een opvallende headline te creëren.

Marketingonderzoek toont aan dat ongeveer vijf keer meer mensen de headline lezen dan de eigenlijke tekst van het artikel. Tegelijkertijd zeggen contentmarketeers dat ze meer dan de helft van hun tijd besteden aan contentcreatie. Maar hoeveel van die tijd spenderen ze aan het creëren van een geweldige kop die mensen zich 33 jaar later nog zullen herinneren?

Bij SEO-copywriting gaat het niet alleen om de aandacht trekken; het is ook een kwestie van je lezers intrigeren, verleiden en aanmoedigen om verder door te klikken op je site.

Als je een aantrekkelijke, intrigerende titel hebt die uitnodigt tot klikken, maakt het veel minder uit of je nummer 2 of nummer 5 bent in de zoekresultaten. Maar wat is – naast een opgegeten hamster – een goede kop?

   1. Koppen met cijfers trekken kliks aan. Daarom hebben de beste sites artikelen als ‘5 Geweldige films over kaas’ of ‘De 10 beste mensen om in de zee te gooien’.
   2. Maak duidelijk wat de lezer van het artikel kan verwachten. Zorg dat de kop duidelijk maakt hoe dit artikel de vraag van de lezer beantwoordt of zijn probleem oplost.
   3. Zet je hoofdzoekwoord in de titel en wees niet bang om te experimenteren met longtailzoekwoorden.
   4. Maak je titel maximaal 72 tekens lang, om te voorkomen dat hij wordt afgekapt in de Google-resultaten.
   5. Negeer de metateksten niet

Je metabeschrijvingen bieden belangrijke informatie voor zowel lezers als zoekmachines, dus onderschat hun waarde niet. Kijk objectief naar elke set zoekresultaten en je zult precies zien hoe invloedrijk de metabeschrijving is om de zoeker te helpen beslissen waar te klikken.

De metatag vind je in het bovenste gedeelte van de html-code. Heb je een WordPress-site, dan kun je deze eenvoudig intypen in het metabeschrijvingsvak in het adminscherm.

Google gebruikt de metabeschrijving ook om te begrijpen waar de inhoud over gaat. Zorg er dus voor dat deze beschrijving precies uitlegt waar de pagina over gaat, want dan verhoog je je relevantie. Hoe zorg je nou voor een goede metabeschrijving?

   1. Zoekwoordintentie – denk goed na over het doel achter je zoekwoorden. Welke zoekopdrachten zouden naar jouw site moeten leiden? Als je een bedrijf hebt dat motors verkoopt, kan advies bij de aankoop van een motor een primair zoekwoord zijn.
   2. Lengte – houd de metabeschrijving op ongeveer 100 tekens, dan weet je zeker dat Google de tekst niet halverwege de zin afkapt. Zelfs niet in mobiele zoekresultaten.
   3. Wees beschrijvend – leg uit waar je pagina over gaat en welke voordelen  het heeft om de pagina te lezen.
   4. Neem je belangrijkste zoekwoorden erin op – dit dient als een extra aanwijzing voor de zoekmachine.
   5. Houd metabeschrijvingen uniek – vermijd de verleiding om ze eenvoudig van de ene naar de andere pagina te kopiëren. Dubbele inhoud (duplicate content) is niet wenselijk, en leidt tot minder goede optimalisatie.
   6. Zoekwoordoptimalisatie

Ik heb hierboven al af en toe de zoekwoorden aangestipt. Het is óók zeer de moeite waard om specifiek rekening te houden met de zoekwoordfrequentie en de zoekwoorddichtheid. Zoekwoordfrequentie is het aantal keren dat het zoekwoord op de pagina voorkomt; zoekwoorddichtheid is de verhouding van jouw zoekwoord ten opzichte van andere woorden op de pagina.

Deze factoren zijn niet meer zo belangrijk voor Google als vroeger. Niet iedereen weet dat, en dus kom je af en toe nog steeds pagina’s tegen die helemaal volgepropt zijn met zoekwoorden. Bijvoorbeeld een pagina met toeristische tips voor het bezoeken van Manchester, waarbij het trefwoord ‘beste Manchester-hotels’ drie keer voorkomt in elke paragraaf.

Dit noemen we keyword-stuffing. Probeer dat altijd te voorkomen. Het maakt dat je content eruitziet als spam, en het leidt ertoe dat je eerder zakt dan klimt in de zoekresultaten.

Hoewel te véél zoekwoorden gebruiken dus echt onwenselijk is, zijn en blijven zoekwoorden wel van groot belang: ze vormen essentiële aanwijzingen voor de zoekrobots.

Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans. Voeg je belangrijkste zoekwoord toe in je headers, de meta description en je pagina-url. Neem het ook op in de eerste alinea van je artikel en – afhankelijk van de lengte van je artikel – misschien nog een paar keer in de overige alinea’s. Maar niet te veel.

Houd het natuurlijk, overdrijf niet. Gebruik eventueel de handige tool voor zoekwoorddichtheid . En houd als algemene vuistregel aan dat je moet mikken op een zoekwoorddichtheid van vier tot vijf procent.

   1. Zorg dat je website snel laadt

Je kunt de teksten op je pagina volledig optimaliseren voor je belangrijkste zoekwoorden, maar SEO heeft ook hele andere aspecten. Zo is de laadsnelheid van je site enorm belangrijk voor je ranking. Is je site te traag, dan heeft dat ernstige gevolgen voor je positie in de zoekresultaten.

Akamai Technologies produceerde tot nadenken stemmende en ronduit alarmerende statistieken over dit onderwerp:

   • Ongeveer de helft van alle gebruikers verwacht dat een pagina binnen twee seconden wordt geladen
   • 40 procent van de bezoekers drukt na 3 seconden op de knop Terug om naar een andere site te gaan. Die van de concurrent, waarschijnlijk.

Het gaat hier echt niet alleen om ongeduldige mensen met een korte aandachtspanne. Met het supersnelle internet van vandaag zou het wachten op een pagina gewoon niet nodig moeten zijn, en we tolereren het dus ook niet meer.

Onderzoekers zien keer op keer dat een snellere site een lager bouncepercentage en hogere conversies oplevert. Ook Google is er scherp op: de laadtijd is al bijna tien jaar lang een rankingfactor. Zorg dus dat je laadsnelheid altijd op orde is.

Hoe controleer je of de laadsnelheid van je site oké is? Voer eerst een snelheidstest uit met de online tool Gtmetrix. Als je de resultaten hebt, klik je op het tabblad Geschiedenis om te zien hoe de laadsnelheid er over een langere periode uitziet.

Om dit te illustreren, laat ik je hieronder wat laadgegevens zien voor de website Psychology Today. Zoals je ziet, levert de eerste test een resultaat op van iets minder dan twee seconden. Prima dus. Maar kijk eens naar wat we in de geschiedenis zien:

Je ziet hier dat vier dagen voordat de test werd uitgevoerd, de laadtijd met 2,58 seconden een stuk minder florissant was. Sindsdien is het paginaformaat echter verkleind en is de laadtijd ook afgenomen.

Op deze manier kun je heel goed zien of je site snel genoeg is. En je kunt het ook makkelijk verbeteren. Kijk dus maar snel wat Pingdom over jouw website te vertellen heeft…

   1. Zorg voor goede links

Het opnemen van relevante links met autoriteit is waardevol voor je lezers en vertelt aan Google dat je graag andere content deelt. Goede links voegen ook autoriteit toe aan de informatie die je deelt, doordat ze jouw informatie ondersteunen of bewijzen, of omdat ze dieper ingaan op de punten die je maakt.

Google houdt van deze links, omdat het delen van en het linken naar waardevolle content overeenkomt met hun missie: de beste informatie voor iedereen toegankelijk maken. Let bij het maken van links op de volgende punten:

   • Neem zowel interne links naar content op je eigen site op, als externe links naar andere gezaghebbende sites.
   • Zorg ervoor dat de content waarnaar je linkt echt waarde toevoegt, bijvoorbeeld omdat het dieper ingaat op iets wat jij slechts kort aanstipt, of omdat het bewijs levert voor een punt dat jij aandraagt.
   • Gebruik geschikte ankertekst die op natuurlijke wijze in jouw content past.

Veel van deze factoren, bijvoorbeeld de links met autoriteit en de trefwoorddichtheid, vallen vanzelf op hun plek als je content van hoge kwaliteit maakt die voldoet aan de behoeften van je doelgroep. Nuttige, interessante en entertainende content trekt ook vanzelf social shares en backlinks aan, zonder dat je zelf meer hoeft te doen dan mensen puur laten weten dat het er is.

   1. Fine tuning en tags

Voor ik inzoom op het schrijven van zulke nuttige, interessante en entertainende content, wil ik je eerst nog laten zien welke specifieke optimalisatiepunten je als copywriter kunt gebruiken. Het zijn manieren om je content te verfijnen nadat aan de bovenstaande basisprincipes is voldaan.

Ik gaf al aan dat het begrijpen van het Google-algoritme een combinatie van analytische vaardigheden, aannames en giswerk inhoudt. Google voert elke dag subtiele wijzigingen door in zijn algoritme, dus SEO-consultants werken in een wereld waar de doelpalen nooit helemaal stilstaan. Maar sommige factoren staan vast, en als je onderstaande maatregelen treft, zal dat altijd een positief effect hebben.

   • Zorg ervoor dat de titeltag een goede beschrijving geeft en geoptimaliseerd is voor SEO, omdat dit het eerste is dat de zoeker ziet. Yoast geeft een aantal goede tips voor het schrijven van de perfecte titeltag. Kort gezegd komt het erop neer, dat deze beschrijvend moet zijn, geoptimaliseerd voor zoekwoorden en ongeveer 50 tekens lang. Probeer er ook voor te zorgen dat je merk erin is verwerkt, want dat onderscheidt je van andere resultaten en kan niet door anderen worden gerepliceerd.
   • Optimaliseer de titel zelf. De titel is superbelangrijk, zowel voor zoekers als bij zoekmachines, dus met een zwakke titel zul je moeite hebben om hoog te ranken. En als je toch rankt, zullen er minder mensen op klikken.
   • Gebruik heading-tags. Die hebben het label h1 tot h6, en hoewel sub-sub-sub-sub-sub-koppen misschien wat overdreven zijn, maakt het gebruik van h1s tot h3’s je content op zijn minst leesbaarder. Google gebruikt die heading-tags ook om de relevantie te begrijpen, dus gebruik ze zorgvuldig.

Nuttige en boeiende inhoud schrijven

Ik zei het al eerder, en ik zeg het opnieuw: het schrijven van boeiende content van goede kwaliteit, die waarde toevoegt en op de een of andere manier iemands dag verbetert, is het primaire doel van SEO-copywriting. Al het andere is finetuning.

Er worden elke dag letterlijk miljoenen blogposts aan het internet toegevoegd. Dus als je wilt dat jouw blog een publiek trekt, is het niet genoeg om alleen maar ‘nieuw’ te zijn. Google is kieskeurig, en alles wat oppervlakkig of superkort is, vol staat met zoekwoorden en eruitziet als spam, zal nooit bovenaan de zoekresultaten terechtkomen.

Is je content nuttig, geeft het antwoord op een probleem of vraag, is het op de juiste manier geoptimaliseerd voor zoekwoorden en bevat het een aantal relevante en gezaghebbende backlinks? Dan zul je zien dat je meer bezoekers zult krijgen.

1. Zoek eerst naar de intentie van het zoekwoord

Dit raakt de kern van ‘echt goede content’. Uiteindelijk komt het allemaal neer op het concept van ‘zoekwoordintentie’: welke gedachten, vragen of behoeften spoken er door het hoofd van een zoeker op het moment dat hij dat specifieke zoekwoord in de zoekmachine intypt? Met andere woorden: waar staat het zoekwoord écht voor?

Marketingexpert Greg Meyers schreef dit boeiende artikel over zoekwoordclassificatie. Dit komt tot de kern van de intentie van zoekwoorden. Hieronder zie je een reproductie van het diagram dat hij heeft samengesteld, met vrachtwagenonderdelen als voorbeeld.

Een paar verschillende classificaties van zoekwoorden vallen hier op. Ten eerste zijn er informatieve zoekwoorden. Hier wil de zoeker puur informatie en je kunt er bijna zeker van zijn dat hij er niet voor wil betalen. Informatieve zoekwoorden beginnen waarschijnlijk met ‘hoe’ of een vergelijkbare uitdrukking, zoals hoe bestuur je een auto.

Dus wat betekent dit voor een marketeer? Gratis informatie geven levert je geen directe omzet op, maar je bouwt er wel mee aan relaties. En dat kan op een later tijdstip alsnog omzet opleveren. Als je informatieve content aanbiedt, zijn dit dus zeker zoekers die je wilt aantrekken. Als ze jouw pagina vinden, zal dit bijdragen aan je autoriteit en merkbekendheid, wat op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen.

Het heeft op dit punt echter geen zin om allerlei verkooppraatjes en calls-to-action te plaatsen. Daar zijn deze informatiezoekers niet naar op zoek, en het jaagt ze dus eerder weg.

Vergelijk dit nu eens met commerciële zoekwoorden, die aantonen dat de zoeker de intentie heeft om te kopen. Dit zijn waarschijnlijk trefwoorden die to the point zijn en soms zelfs een sfeer van wanhoop hebben, bijvoorbeeld ‘goedkope busverhuur’ of ‘snel afvallen’.

Mensen die dit soort zoekwoorden intypen, zijn klaar om te kopen of zich aan te melden. Hier horen vaak specifieke woorden bij, zoals snel, goedkoop, best, kopen enzovoort.

Schrijf je content voor commerciële zoekwoorden, dan is informatie nog steeds belangrijk. Maar je moet er ook goed letten op hoe de lezer het product vanuit een pragmatisch oogpunt kan kopen en gebruiken.

Hier kun je de calls-to-action meer uitgesproken maken, omdat de lezer waarschijnlijk klaar is om in de verkoopfunnel te stappen als je hem een handje helpt en de weg wijst.

Het begrijpen van de intentie van zoekwoorden is dus van cruciaal belang. Maar zoekwoorden zijn ook belangrijk voor Google, omdat de bots ze gebruiken om de aard van de site en de relevantie ervan voor een zoekopdracht te begrijpen. Het is daarom van vitaal belang om ze op de juiste plaatsen te zetten, en keyword-stuffing te vermijden.

Hieronder vind je een paar belangrijke tips, met het zoekwoord ‘conversiepercentage optimaliseren’ als voorbeeld.

   • Neem het belangrijkste zoekwoord op in je titel. Bijvoorbeeld: ‘In 5 stappen je conversie-optimalisatie optimaliseren’. 
   • Gebruik alternatieve zoekwoorden in je metabeschrijving, je introductie en je subtitels. Een goede metabeschrijving kan bijvoorbeeld zo luiden: ‘Hoe kun je je iedere blogpost gebruiken om je conversiepercentage te verhogen? Met deze vijf manieren gaat je content meer omzet genereren.’
   • Houd de hoofdtekst zo natuurlijk mogelijk, maar neem het belangrijkste zoekwoord in ieder geval op in de conclusie.

2. Vertel een goed verhaal

Of je nou 2 of 102 jaar bent, iedereen houdt van een goed verhaal. Dus als je verhalen in je bericht kunt verwerken, houd je de aandacht van de lezer vast en trek je terugkerende bezoekers, shares en backlinks aan.

Onderzoekers van Kzero toonden aan dat storytelling de grote kracht was achter een paar van de grootste succesverhalen in het internettijdperk. En het maakte Facebook, Netflix en zelfs Google tot de krachtpatsers die ze vandaag zijn.

Storytelling is niets nieuws, merken doen het al jaren en je hoeft alleen maar de tv aan te zetten om de strategie in actie te zien. Van families verenigd door de kracht van juspoeder tot de mystieke superpowers van bepaalde snacks en frisdranken, we hebben het allemaal gezien.

Bij SEO-copywriting is de uitdaging natuurlijk anders dan bij het produceren van tv-reclame. Maar je hoeft alleen maar naar een paar van de meest boeiende en gedeelde blogposts te kijken en je ziet wat ze gemeen hebben. Of het nu gaat om ‘Hoe reacties op 249 blogposts mij € 250.000 opleverden’ of ‘De Ferrari die me een miljoen dollar opleverde’, de krantenkoppen hebben de klikbaarheid van Freddie Starr’s hamster, maar ze beloven ook iets te vertellen dat je voordeel kan opleveren.

Marcus Sheridan is een marketeer die weet hoe hij een goed verhaal moet vertellen. Hij noemt The Lego Movie als een perfect voorbeeld. Het bedrijf verkoopt bouwstenen. En in de Lego-film draait het om alle mogelijkheden die deze bouwstenen bieden.

3. Maak ze aan het lachen

Als je een lezer aan het lachen maakt, zal hij waarschijnlijk verder lezen, terugkomen voor meer en je aanbevelen aan zijn vrienden. Zo simpel is het. Een beetje humor is ook een goede manier om een complex of ongemakkelijk onderwerp bespreekbaar te maken, mits je het op de juiste manier gebruikt.

Voldoen aan behoeften en vragen beantwoorden is super, maar bedenk goed hoeveel andere content er met die van jou concurreert. Als je jouw content niet op een boeiende, aantrekkelijke én informatieve manier presenteert, dan verlies je de strijd.

Omgekeerd, als je woorden leuk en grappig zijn, zullen mensen genieten van wat ze lezen en actief meer zoeken. Kijk maar eens naar sites zoals de The Onion om de kracht van humor in actie te zien. Let op: doe dit niet als je een nadere deadline hebt, want het is moeilijk om jezelf daar weer van los te rukken.

   1. Gebruik casestudy’s

In dit artikel geef ik regelmatig voorbeelden. Doe dat ook in je blogberichten, want voorbeelden (casestudy’s) maken complexe onderwerpen eenvoudig en maken je punt vaak meteen duidelijk.

Casestudy’s werken zowel in de B2B-markt als in B2C. Uit een studie van het Content Marketing Institute is gebleken dat casestudy’s en onderzoeksrapporten de voorkeur hebben boven andere soorten content.

Vanuit SEO-perspectief hebben casestudy’s een bijkomend voordeel: ze bieden de perfecte uitlaatklep voor longtailzoekwoorden en zijn daarmee dus ook goed voor je ranking.

Hoe maak je een goede casestudy? Waar moet je aan voldoen? Een casestudy moet laten zien wat je doet, hoe je het doet en welke voordelen dat heeft gebracht.

Met dit 5-stappen-framework zet je eenvoudig een goede casestudy op:

   1. Een samenvatting van het project, inclusief een paar teasers of highlights van de resultaten.
   2. De achtergrond: wat leidde ertoe dat jouw product of dienst nodig was? Welke uitdagingen, behoeften of problemen wilde je aanpakken?
   3. De oplossingen die je hebt gebracht in een stap-voor-stap opzet.
   4. De resultaten
   5. Conclusies en passende calls-to-action

Maak geen advertentie van je casestudy; het doel is om te informeren, en als je dat goed doet, doet de call-to-action aan het einde de rest. Houd het interessant en inspirerend – en als je een beetje humor kunt injecteren, is dat helemaal mooi.

Keyword Research and SEO Copywriting

Om de hoogste posities in Google te bereiken, moet je 100 procent duidelijk zijn op de zoekwoorden waarop je je richt.

Longtailzoekwoorden hebben de voorkeur

In dit tijdperk van semantisch zoeken en gesproken zoekopdrachten zijn longtailzoekwoorden zeer waardevol. Ze zijn relevanter dan ooit, en nog beter, ze zijn vaak nog niet ingepikt door de grote multinationals, wat wel vaak het geval is met de voor de hand liggende korte zoekwoorden.

Zoekwoordonderzoek is een fundamenteel onderdeel van SEO. Maar het raakt ook de kern van het echt goed begrijpen van je koper. Dit geldt met name bij longtailzoekwoorden. Hoe beter je de gedachten en behoeften van je koper kent, hoe groter de kans dat je de perfecte zoekwoorden kiest.

Gelukkig zijn er tools die je daarbij helpen. De populairste is de Google Keyword Planner. Die werkt supereenvoudig. Het enige wat je doet, is een onderwerp in het vak typen en op de knop ‘ideeën ophalen’ klikken.

Hier laat ik dat zien met het onderwerp waterproof digital cameras. Dat levert de volgende resultaten op:

Je kunt in dit voorbeeld zien dat er een paar mooie mogelijkheden zijn voor longtailzoekwoorden. Die werken wellicht beter voor je dan de hoofdzoekwoorden (seed keywords) die veel competitiever zijn.

On-page SEO

Eerder in dit artikel heb ik al ingezoomd op on-page SEO, dus ik zal dat hier niet allemaal herhalen. Maar het is wel heel belangrijk om de belangrijkste facetten ervan in gedachten te houden als je je content gaat schrijven. Want er zijn heel veel aspecten van SEO die je niet kunt controleren – zoals wie er naar jouw site linkt, of welke wijzigingen Google in zijn algoritme aanbrengt – maar op je pagina zelf ligt de bal bij jou.

Zorg dat je de basis op orde hebt, zoals interne links, snelle laadtijden, goede metabeschrijvingen en url-slugs (het deel dat na de domeinnaam komt), en Google zal van je pagina smullen. Deze infographic is een geweldig spiekbriefje om te checken of je alle essentiële zaken hebt afgedekt.

Off-page SEO

Tegenwoordig draait het allemaal om populariteit. Influencers meten succes in termen van likes en retweets; in SEO draait het om backlinks en referenties. Hier heb je minder invloed op dan op on-page SEO, maar je kunt je off-page SEO zeker beïnvloeden. Moedig sites met veel autoriteit gewoon aan om naar je terug te linken!

Ook over off-page SEO heb ik een apart artikel geschreven, waar ik alle details bespreek. Maar hieronder zie je de essentie:

   • Maak slim gebruik van gratis tools zoals Google Mijn Bedrijf
   • Gebruik sociale media en wees daarop actief
   • Maak slim gebruik van zakelijke reviewsites om je merkbekendheid te bevorderen
   • Schrijf gastblogs op niet-concurrerende sites in je sector en reageer actief op de reacties die daar op je blog geplaatst worden.

Leid je lezers naar de call-to-action

Zoals ik al eerder aangaf: een primair doel van SEO-copywriting is om een actie uit te lokken bij de lezers. Dat kan van alles zijn: iets kopen, meer informatie aanvragen, zich inschrijven of jouw artikel delen.

Ik kan je niet vertellen hoe je een aantrekkelijke verkoper kunt zijn, maar ik kan je wel een paar tips en trucs geven die lezers aanmoedigen om te doen wat je vraagt in je calls-to-action.

   1. Een goede opmaak is van vitaal belang. Hier gebruik ik bijvoorbeeld een genummerde lijst. Dat houdt de aandacht van de lezer vast en maakt je informatie en adviezen toegankelijker en makkelijker te volgen.
   2. Denk aan de hamster. Een geweldige titel levert meer rendement op dan alle SEO-tweaks ter wereld, dus besteed er genoeg tijd aan. Optimaliseer de titel voor zoekwoorden, maar zorg vooral dat hij aantrekkelijk is en je publiek uitnodigt om erop te klikken.
   3. Wees duidelijk en beknopt. Je lezer kwam op je site in de hoop het antwoord op zijn vraag te vinden. Geef dat, en voorkom dat je wordt afgeleid door je eigen agenda.
   4. Schrijf voor je doelgroep. Als je op de B2B-markt werkt, kun je vaak het beste in de wij-vorm schrijven. Spreek de klant in B2C liever rechtstreeks aan met ‘je’ of ‘u’.
   5. Houd de zoekwoorden onder controle. Twee tot vijf per blogpost is prima, zolang je bericht nog maar natuurlijk overkomt.

Geef die Google-spinnen eten

Mensen vergelijken de zoekrobots graag met spinnen die over je content kruipen en informatie terugbrengen naar Google, in het midden van het (wereldwijde) web. Waat die spinnen (de Google-spiders) écht in geïnteresseerd zijn, zijn je metatags, en je geeft die spinnen lekker te eten als je ze de juiste zoekwoorden laat vinden.

Google gebruikt de zoekwoorden om te begrijpen waar je artikel over gaat, maar ook om meer te weten te komen over je doelgroep. Je kunt je content bijvoorbeeld richten op mensen in een specifieke branche of met bepaalde hobby’s en interesses.

Om te zorgen dat de Google-spiders snappen waar je artikel over gaat, moet je je zoekwoorden op de volgende manier optimaliseren:

   • Zorg ervoor dat het primaire trefwoord voorkomt in elke titel-tag en in de metabeschrijving.
   • Neem alternatieve zoekwoorden op in de inleiding van je bericht. Focus daarbij vooral op leesbaarheid en flow.
   • Houd het natuurlijk, zelfs in de tags. Onthoud: schrijf voor mensen, en de bots volgen vanzelf.

Handige resources en interessant leesvoer voor SEO-copywriters

Ik heb je in dit artikel tips gegeven en een paar handige tools laten zien, maar er is nog zo ontzettend veel meer! Het mooie van SEO-copywriting is dat er online heel veel informatie over te vinden is, en het meeste is zelfs gratis. Hieronder geef ik je een aantal bronnen die zeer de moeite waard zijn om te verkennen als je een paar minuutjes tijd over hebt.

Live-Keyword-Analysis – heeft jouw pagina vier tot vijf procent trefwoorddichtheid? Deze tool vertelt je alles wat je moet weten over de optimalisatie van je zoekwoorden.

Unsuck-it  – deze tool met z’n heerlijk subtiele naam zorgt voor ‘content die niet zuigt’. Tenenkrommend jargon, kantoortaal of gebakken lucht wordt omgetoverd in woorden die natuurlijk klinken en voor iedereen te begrijpen zijn.

EMV Headline Analyzer – goede koppen zijn onmisbaar… daar hebben we het al uitgebreid over gehad. Met deze tool kun je vaststellen hoe goed jouw headlines zijn en of ze je helpen je doelen te bereiken.

Google’s 200 Ranking Factors: The Complete List – deze lijst bestaat al wat langer, maar hij wordt continu geüpdatet. Zorg dat je de lijst leest, want dit is voor veel mensen de SEO-bijbel.

Kill Writer’s Block – zit je naar een leeg scherm te staren en weet je niet hoe je je volgende blog moet starten? Deze tool geeft je creativiteit de kickstart die het nodig heeft.

Read-Able – uit de praktijk blijkt dat content geoptimaliseerd moet zijn voor een publiek in de tweede klas van de middelbare school. Voor mensen van een jaar of 14 dus. Deze tool helpt je om dat te bereiken, zodat jouw pagina een zo breed mogelijk publiek aanspreekt.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *