19 geavanceerde technieken om je SEO naar the next level te brengen

Als je in dit internettijdperk informatie zoekt, dan is er één plek waar je kijkt. Google. Iedere dag zoeken miljoenen mensen hier naar oplossingen voor hun problemen. Dat biedt natuurlijk ongekende marketingkansen, wat voor bedrijf je ook hebt.

Om die kansen met beide handen aan te grijpen, heb je goede SEO nodig. SEO die verder gaat dan alleen wat basiskennis of snelle SEO-oplossingen. Daarmee kun je al waardevolle resultaten behalen, maar zeker voor populaire zoekwoorden is er méér nodig.

In dit artikel laat ik je 19 geavanceerde SEO-technieken zien die je gaan helpen om écht hoog te ranken. Het liefst in de top 3, waar 60 procent van de kliks terechtkomt. En wees gerust: geavanceerd betekent niet per se ingewikkeld.

De impact van zoekmachines

Eerst even terug naar de basis: de impact van zoekmachines. Die is enorm. Uit marktonderzoek is gebleken dat meer dan driekwart van al het verkeer dat op een zakelijke website arriveert afkomstig is van een zoekmachine, en dat meer dan negen van de tien keer die zoekmachine Google is.

Nog een paar interessante statistieken: acht van de tien mensen verrichten online onderzoek voordat ze een aankoop doen. Google alleen al verwerkt elke dag meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten. Hoeveel van die vragen hebben betrekking op jouw bedrijf? Hoeveel mensen stellen een vraag waarop jouw product of service een antwoord zou kunnen bieden? Zelfs als dat één op een miljoen is, zijn dat elke dag 3.500 potentiële leads.

Een lead die voortkomt uit een zoekopdracht is bovendien een warme lead, omdat de koper effectief naar jou op zoek is, in plaats van andersom. Dat verklaart enigszins het opmerkelijke conversiepercentage van 14,6 procent met organische zoekleads, vergeleken met minder dan twee procent voor marketingkanalen zoals direct mail of print.

Het belang van SEO

Gebruikmaken van de geweldige kracht van zoekmachines: dat is waar SEO om draait. En als je bovenstaande statistieken leest, snap je dat je enorme kansen laat liggen als je je SEO niet goed voor elkaar hebt. Verbeter je SEO en je verhoogt je bezoekersaantallen, je naamsbekendheid en uiteindelijk je verkoop en winstgevendheid.

Zoals ik al aangaf: hoog ranken op populaire zoekwoorden is een flinke uitdaging, en je moet het beter doen dan de rest. Want zelfs op de eerste pagina terechtkomen is geen garantie voor succes; 60 procent van de kliks gaat naar de eerste 3 zoekresultaten. Om bij de eerste 3 zoekresultaten te komen, zul je je écht goed in SEO moeten verdiepen, en het optimaliseren van je site tot een continu proces maken. Je zult verder moeten kijken dan de ‘quick wins’ en het laaghangende fruit.

Denk je nu: ik investeer wel in wat pay-per-clicks, dan heb ik meteen een mooi plekje bovenaan, in de gesponsorde resultaten? Helaas, daar trappen niet veel mensen meer in. Zo’n 75 procent van de zoekers kíjkt niet eens meer naar de betaalde resultaten. Ze zien dit slechts als advertenties en willen de ‘echte’ resultaten zien.

Als je écht voorop wilt lopen, zul je voorbij de eenvoudige SEO-tweaks moeten kijken. Je zult je mouwen moeten opstropen en in het diepe moeten springen. In dit artikel laat ik je een paar van de meer geavanceerde SEO-technieken zien die je gaan helpen om écht hoog te ranken. En wees gerust: geavanceerd betekent niet per se ingewikkeld.

Daar gaan we:

1. Voer een SEO-audit uit om je startpunt te bepalen

Er is een grapje over een toerist die verdwaald is op het Ierse platteland. Als hij een oude man de weg vraagt naar Dublin, antwoordt de man: “Als ik jou was, zou ik niet vanaf hier beginnen.”

Voor een goede strategie is het niet alleen belangrijk om te weten waar je heen wil, maar ook wat je startpunt is. Om je startpunt te bepalen, zul je een SEO-audit moeten uitvoeren. Die geeft je allerlei aanwijzingen over dingen die nog niet goed zitten, zoals de paginaranking of de hoeveelheid verkeer en conversies. Dat achterhalen is de eerste stap op weg naar het verbeteren ervan.

Hoewel dit artikel inzoomt op geavanceerde SEO-technieken, brengt een SEO-audit je eerst terug naar de basis. Het is een nauwkeurig onderzoek naar hoe je site presteert. Een audit legt bloot wat kan worden verbeterd en zet corrigerende acties en nieuwe maatregelen in gang.

Waar let je op bij een SEO-audit? In ieder geval hierop:

 • Zijn alle pagina’s voorzien van titels (headings) en metabeschrijvingen? En zijn deze op de juiste manier geoptimaliseerd qua lengte, leesbaarheid en trefwoorden?
 • Zijn pagina’s correct opgemaakt, met behulp van koppen, ondertitels en opsommingstekens voor leesbaarheid en met duidelijke call-to-actions?
 • Zijn pagina’s correct geoptimaliseerd voor zoekwoorden? Met ‘correct’ bedoel ik of de belangrijkste keywords zijn opgenomen in de koppen en in de eerste alinea, maar niet in elke tweede zin zijn gepropt.
 • Is de URL-structuur logisch en intuïtief? Pagina-URL’s moeten kort, goed te onthouden en geoptimaliseerd voor zoekwoorden zijn, dus géén lange stroom cijfers en letters.
 • Maak je goed gebruik van interne links om naar je eigen beste inhoud te verwijzen?
 • Heb je externe links aangebracht naar content van autoriteiten en experts?
 • Hebben afbeeldingen de juiste ALT-tags en zijn deze geoptimaliseerd voor jouw zoekwoorden?

Je kunt natuurlijk een SEO-expert vragen dit voor je te doen. Sommigen doen het misschien zelfs gratis voor je. Maar als je het echt goed aan wil pakken, kun je het beter zelf doen.

Er zijn allerlei gratis tools die je helpen om een siteaudit uit te voeren. Een gebruiksvriendelijke optie die je niets kost, is onze eigen tool. Het enige dat je hier hoeft te doen, is de URL van je site in het zoekvak invoeren, en we sturen je dan binnen 1-2 werkdagen het adviesrapport toe.

Meer weten over SEO-audits? Ik beschreef eerder uitgebreid over hoe je hoger scoort in Google door je eigen SEO-audit uit te voeren.

2. Ken je klanten

De grootste fout die mensen maken als het gaat om SEO, is denken dat je site aantrekkelijk moet zijn voor Google. Nieuwsflits: dat is niet zo! Google (en alle andere zoekmachines) zijn alleen geïnteresseerd in het leveren van resultaten die een glimlach op het gezicht van de zoeker toveren, op resultaten die hun vragen beantwoorden en hun problemen oplossen. Zoeker blij? Zoekmachine blij.

Met andere woorden: je moet optimaliseren voor je potentiële klanten. Denk na over wat ze willen, de vragen die ze stellen, de problemen die hen ’s nachts wakker houden, wat ze willen voor Kerstmis en alles wat je maar kunt bedenken. Wanneer jij content maakt die aansluit bij hun behoeften, sluit je aan bij de mindset van Google. Maak je content waar je bezoekers van houden, dan houdt Google daar ook van. En in het Google-universum staat liefde gelijk aan een hoge paginaranking.

Je moet je klanten dus kennen. Maar hoe leer je ze kennen? Hoe weet je wat belangrijk is voor je doelgroep, vooral als je net begint?

Daar kun je de volgende input voor gebruiken:

a.  Opmerkingen / commentaren

Dit is eigenlijk het eenvoudigste feedbackmechanisme van allemaal, en toch verwaarlozen veel webmasters de commentaarsecties bij hun berichten. Zonde, want ze laten je niet alleen zien dát je bericht reacties oproept, maar ze bieden ook een kans om te begrijpen wat je lezers drijft. Door te reageren op hun reacties, creëer je nauwere banden en relaties.

b. Google Analytics

Er staat ontzettend veel nuttige informatie op Google Analytics. In dit artikel richt ik me er alleen op hoe je deze tool kunt gebruiken om het publieke sentiment te meten. Login en klik op Behaviour, dan op Site content en vervolgens op All pages. Je krijgt dan een lijst met de meest populaire berichten en pagina’s op je website te zien. Kijk niet alleen naar de totale pageviews. Let ook op het bouncepercentage, het exitpercentage en de hoeveelheid tijd die mensen op de pagina doorbrengen.

Vooral dit laatste aspect is bijzonder verhelderend, omdat het laat zien of mensen je inhoud echt lezen en verwerken of er gewoon doorheen bladeren. Het laatste is niet noodzakelijk een probleem als het iets is dat kan worden gebruikt als een snelle referentie, maar als het een langer artikel is, zoals het artikel dat je nu leest, en mensen blijven slechts 30 seconden op de pagina, dan weet je dat er iets niet klopt.

c. Social media

Informatie verzamelen van sociale mediaplatforms is meer dan alleen op Facebook en Twitter gluren om te zien welke onderwerpen populair zijn. Er zijn andere platforms waar je veel meer gerichte inzichten kunt krijgen en rechtstreeks kunt communiceren met je doelgroep.

Vraag-en-antwoordplatform Quora is een goed voorbeeld. De vragen die hier gesteld worden, geven je een kijkje in de geest van je doelgroep. En je kunt er ook nog inhoudelijk het een en ander opsteken.

Aanmelden is gratis, en nadat je je account hebt geregistreerd, moet je informatie over jezelf invullen. Hoe meer, hoe beter, want alleen dan zal het platform vragen vinden die waarschijnlijk relevant voor je zijn.

d. Social shares

Een andere manier waarop social media nuttige informatie bieden, is via shares, likes en retweets. Als je bekend bent met Buffer, weet je dat deze tool allerlei nuttige mogelijkheden heeft. Het delen van informatie over social shares is daar één van. Het enige dat je hoeft te doen, is de URL van je site invoeren. Vervolgens zie je precies welke berichten en pagina’s het meest gedeeld worden. Dat geeft je inzicht in welke berichten boeiend, onderhoudend en de moeite waard zijn om over te praten.

3. Optimaliseer voor de smartphone

Een tijdje geleden werd er nog wel eens gesproken over ‘de smartphonegeneratie’. Die term is vrijwel betekenisloos geworden, want haast iedereen heeft inmiddels een smartphone. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat je site er op een smartphone net zo goed uitziet en presteert als op desktop.

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten wordt uitgevoerd op mobiele apparaten, een feit waarvan Google maar al te goed op de hoogte is. Dus ook nu geldt: als je voldoet aan de behoeften van zoekers, scoor je ook punten bij Google. Sinds 2016 is mobiel-vriendelijkheid een rankingfactor.

Deze cijfers leren ons ook dat mobiel internet meer is dan surfen op sociale media en kattenvideo’s bekijken op streaming-sites. Mobiele e-commerce, of mcommerce zoals het soms wordt genoemd, blijft stijgen en vertegenwoordigt ongeveer 30 procent van de omzet. Hoewel de meeste mensen nog steeds een desktop gebruiken voor hun aankopen, controleert ongeveer 80 procent van de smartphonebezitters producten, prijzen en verkopers van hun smartphones voordat ze die aankoopbeslissing nemen.

Het is duidelijk dat een mobielvriendelijke site een must is. Maar wat bedoelen we met mobielvriendelijk en hoe kun je controleren of jij dit goed voor elkaar hebt?

Als je WordPress gebruikt, is je site standaard mobielvriendelijk, tenzij je site erg oud is en je nooit iets bijwerkt. WordPress was er als de kippen bij om te zorgen dat hun thema’s en plug-ins responsive waren.

De beste manier om mobiele optimalisatie te beoordelen, is ook de simpelste: probeer het zelf. Bezoek je site op zoveel mogelijk verschillende mobiele apparaten en probeer deze te bekijken vanuit het perspectief van je beoogde publiek. Laadt de site snel? Is alles duidelijk te lezen? Werken de knoppen? Controleer ook de menu’s. Kan een metselaar met brede vingers er zonder frustratie op klikken?

Je ziet het dus vrij snel als een site niet is geoptimaliseerd voor mobiel. Maar er is nog een andere manier om te controleren of je site mobielvriendelijk is. Vraag het aan Google. Hun mobielvriendelijke test is gratis te gebruiken en je ziet onmiddellijk wat eventuele tekortkomingen op je site zijn.

Omdat optimaliseren voor mobiel ongelooflijk belangrijk is, heb ik het in dit artikel opgenomen. Maar dit is natuurlijk niet ‘geavanceerd’, en het zou iets moeten zijn dat je allang voor elkaar hebt. Ik zal er hier daarom niet dieper op ingaan. Maar wat ik je nog wel wil meegeven: als het ontwerp van je site mobielvriendelijkheid in de weg staat, kun je beter een nieuwe site bouwen dan op de oude blijven voortploeteren.

4. Maak beter gebruik van landingspagina’s

Je kunt een website, en vooral een e-commerce website, goed vergelijken met een winkel. De homepage is de etalage die mensen verleidt om binnen te komen, de productpagina’s zijn de goedgevulde schappen en de gehele gebruikerservaring vormt het behulpzame winkelpersoneel. Maar er is één punt waarop websites en fysieke winkels flink van elkaar verschillen: de meerderheid van je sitebezoekers komt niet binnen via de voordeur.

Denk er maar eens over na. Als je op De hobbit zoekt, toont Google je waarschijnlijk de pagina van het boek op Bol.com, Amazon of Hebban. Google je op laatste uitslagen eredivisie, dan kom je waarschijnlijk terecht bij de juiste pagina op de site van de KNVB. Misschien klik je vanaf daar wel door op die sites, maar je bent dan niet via de homepage binnengekomen.

SEO-onderzoeksbureau Marketing Sherpa zegt dat 44 procent van de B2B-klikken naar een homepage gaat. De resterende 56 procent dus niet. Zij komen binnen via bestemmingspagina’s of landingspagina’s.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina die erop gericht is om je bezoeker rustig maar zeker naar de gewenste actie te leiden. Dat kan gaan om het bestellen van een pizza, om zich aan te melden voor een mailinglijst of om een aanvraagformulier in te vullen.

Landingspagina’s moet je niet onderschatten. Hoe meer van zulke pagina’s je hebt, hoe meer poorten je opent waardoor klanten je winkel in kunnen komen en kopers kunnen worden.

Wat maakt een landingspagina goed?

De basisprincipes van SEO gelden ook voor landingspagina’s: de inhoud moet interessant en boeiend zijn, en de titels en de metabeschrijving moeten de aandacht trekken, beknopt zijn en geoptimaliseerd voor zoekwoorden. Een paar goede afbeeldingen plaatsen die de tekst ondersteunen en de pagina aantrekkelijker maken, is ook een goed idee.

Maar er zijn ook enkele subtiele verschillen tussen landingspagina’s en andere pagina’s. Een landingspagina is echt bedoeld om de bezoeker een specifieke actie te laten doen. In de meeste gevallen is het dus beter om de gebruikelijke navigatiebuttons te verwijderen. Die leiden je bezoeker alleen maar af en vergroten het risico dat hij van de pagina verdwijnt.

De call-to-action moet ook groot, helder en duidelijk zijn.

De voordelen van landingspagina’s vanuit een verkoop- en marketingperspectief zijn duidelijk. Want als je ze goed opstelt, kunnen ze je een hoop geld opleveren, zoals deze casestudy laat zien. En ze hebben ook veel waarde voor SEO. Als je naar Ahrefs gaat en deze copyblogger-landingspagina opzoekt, zie je dat de pagina meer dan 2000 backlinks heeft aangetrokken uit meer dan 400 onafhankelijke domeinen.

Landingspagina’s optimaliseren voor Google

Nu je weet wat het doel van een landingspagina is en hoe je een goede landingspagina maakt, is het zaak je landingspagina ook voor Google te optimaliseren.

a. Focus op een specifiek longtailzoekwoord 

Vaak zijn bestemmingspagina’s kleine versies van normale pagina’s. De fundamentele dingen zijn hier dus ook op van toepassing. Kies een goed longtailzoekwoord en gebruik het op natuurlijke wijze in de titel, koptekst, metabeschrijving en ondertitels. Neem het ook twee of drie keer op in het hoofdgedeelte, maar doe het niet te veel. Je wil niet dat Google denkt dat je doet aan keyword-stuffing, toch?

b. Voeg waarde toe met je content

Een open deur misschien. Maar soms raken we zo verstrikt in de details dat we de belangrijke dingen volledig missen. De inhoud van je bestemmingspagina moet nuttig zijn voor de lezer en ervoor zorgen dat hij of zij wil blijven lezen, om vervolgens door te gaan naar de volgende stap.

c. Zorg voor goede looks 

Noem het oppervlakkig, maar een lelijke pagina krijgt slechtere reacties dan een mooie. Kijk dus goed naar de lay-out, de kop, zelfs het kleurenschema. Want je hebt niet alleen inhoud, maar ook stijl nodig.

d. Link naar je landingspagina’s 

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Externe backlinks zijn geweldig, maar vergeet ook niet om intern naar je nieuwe landingspagina’s te linken vanaf je andere pagina’s, met name die met veel organisch verkeer.

5. Optimaliseer voor het RankBrain-algoritme

Google houdt met meer dan 200 factoren rekening bij het bepalen van de paginaranking. Wat denk je dat de 3 belangrijkste zijn? Als je een paar artikelen over SEO hebt gelezen, zeg je waarschijnlijk ‘content’ en ‘links’. En dat klopt. Nummer 3 is misschien minder bekend. Dat is namelijk het algoritme RankBrain.

RankBrain is het intern ontwikkelde AI-systeem van Google dat miljarden webpagina’s analyseert en bepaalt hoe deze samenhangen met die miljarden zoekopdrachten die elke dag worden uitgevoerd.

Natuurlijk komt ook dit allemaal neer op zoekwoorden. RankBrain bekijkt de inhoud van je site, de rubrieken, de URL’s, metabeschrijvingen en andere stukken HTML-code om te ontcijferen waar jouw site over gaat. Dus optimalisatie van zoekwoorden is ook hiervoor van belang. Maar het zoeken is de afgelopen tien jaar aanzienlijk geëvolueerd en RankBrain is zeer geavanceerd geworden in het begrijpen van de bedoeling achter een trefwoord.

Dit brengt me op een belangrijk punt met betrekking tot zoekwoorden, namelijk dat het voor RankBrain niet nodig is (en niet gewenst!) om 30 keer hetzelfde te herhalen. Dat staat bekend als keyword-stuffing, wat je pagina onaantrekkelijk en spam-achtig maakt. Ook in RankBrain geldt: wat voor zoekers goed is, is voor Google goed. Keyword-stuffing zal je ranking bepaald geen goed doen, integendeel.

Ideaal gezien maken zoekwoorden ongeveer vier procent van je totale aantal woorden uit. Schrijf je kortere artikelen van ongeveer 400 woorden, dan heb je slechts 16 zoekwoorden om mee te spelen. Als je een longtailzoekwoord hebt van vier of vijf woorden lang, dan is het genoeg om dat eenmaal in de kop, eenmaal in de eerste alinea en misschien eenmaal in een subtitel te plaatsen.

Wil je RankBrain de juiste hints geven zónder dat je tekst een gruwel om te lezen wordt? Gebruik dan goede synoniemen voor je zoekwoorden. Kijk maar eens naar het effect daarvan. Eerst een voorbeeldje van keyword-stuffing:

Iedereen houdt ervan om online spelletjes te spelen. Als je zoekt naar een goede site waarop je online spelletjes kan spelen, dan moet je met een aantal factoren rekening houden. Bijvoorbeeld of je online spelletjes kan spelen in een beveiligde omgeving, en het soort online spelletjes dat je kan spelen. 

Ai. Dat doet pijn aan je ogen, toch? Het lijkt alsof het is geschreven voor een zoekmachine uit de jaren 90 met een geheugenaandoening. Door synoniemen te gebruiken geef je minstens zo krachtige signalen af aan RankBrain, maar dan op een veel natuurlijke en prettiger leesbare manier. Zo bijvoorbeeld:

Iedereen houdt er tegenwoordig van om online te gamen. Zoek je naar een geschikte site om online spelletjes op te spelen, dan zijn de veiligheid van het gaming-platform en het type online spellen dat erop wordt aangeboden belangrijke overwegingen. 

Deze tweede variant gebruikt nog steeds dezelfde zoekwoorden, maar met subtiele variaties. Het zorgt voor een beter leesbare paragraaf en Google raakt niet geïrriteerd door een overdaad aan één en hetzelfde zoekwoord.

Neem daarom altijd goed de tijd om synoniemen te bedenken voor je belangrijkste zoekwoord. Bijvoorbeeld auto, voertuig, auto, transportmiddel. Of foto, afbeelding, beeld, plaatje.

Het belangrijkste om te onthouden is dat RankBrain als belangrijkste doel heeft om sites te vinden die gebruikers aangenaam verrassen qua inhoud, autoriteit en gebruikerservaring. Zet dus altijd de lezer op de eerste plaats, niet de Google-bots. Als je dat continu blijft doen, werpt dat absoluut zijn vruchten af.

6. Maak indruk op je publiek met infographics

Als jij mooie content maakt, wil je natuurlijk het liefst dat dit gedeeld wordt, zodat zoveel mogelijk mensen het zien. Maar je weet het: sharing is caring. Mensen delen pas iets als ze het écht de moeite waard vinden. En dus moet je daarvoor soms een beetje out of the box denken.

Dat betekent niet dat je meteen een beroemde YouTuber hoeft te worden. Natuurlijk, video-content is zeker de moeite van het overwegen waard, maar let op: infographics blijken nóg meer links en deelacties aan te trekken!

Mensen houden van infographics. Waarom? Omdat een goede infographic enorm veel informatie geeft, op een zeer makkelijk verteerbare manier. Volgens Neil Patel zou het slim gebruiken en goed promoten van infographics het verkeer naar je site binnen één jaar tijd met bijna 200 procent kunnen verhogen.

Natuurlijk bestaat het woord infographic uit twee delen, en hebben mensen de neiging om meer aandacht te besteden aan de afbeeldingen dan aan de informatie. Maar wees gewaarschuwd: een mooi design is belangrijk, maar de basis is toch echt de informatie. Begin daarom altijd met gedegen informatie en maak van daaruit je infographic, nooit andersom.

Tekst wordt sneller verwerkt dan beeld

De reden waarom infographics zo populair zijn, heeft puur te maken met de werking van onze hersenen. Die verwerken visuele gegevens namelijk veel sneller dan pure tekst. Publiceer een infographic en een tekstartikel met identieke informatie en de infographic heeft dertig keer meer kans om te worden gelezen. Dat komt omdat onze hersenen visuele gegevens veel sneller verwerken dan droge tekst.

Infographics zijn daarmee ook een verbluffend effectieve SEO-tool. Dus wat moet je doen om ze onderdeel te maken van je site?

a. Verzamel alle info

Nogmaals: eerst de info, dan de ‘graphics’. Je belangrijkste taak is om een paar interessante, tot nadenken stemmende en relevante statistieken samen te brengen over je onderwerp. Stel we maken een infographic. De volgende stukjes informatie, verzameld van 3 of 4 SEO-sites, zouden dan zeker de moeite waard zijn om op te nemen:

 • Een infographic heeft 30 keer meer kans gelezen te worden dan een tekstartikel
 • Sites die infographics gebruiken, groeien 12 procent sneller dan sites die dat niet doen
 • Met infographics kun je 60.000 sitebezoekers genereren

b. Maak je infographic

Er zijn tientallen sites die gratis software bieden voor het bouwen van infographics, en ze hebben over het algemeen een uitgebreide keuze aan sjablonen en formaten. Vraag Google om een aantal opties en blader er snel doorheen. Wil je iets dat echt op maat is gemaakt, in de stijl van jouw merk? Dan kun je het beste een professionele designer inschakelen.

c. Blog erover

Het heeft geen nut om alleen de infographic te maken, op je site te zetten en te wachten tot de hele wereld toestroomt om jouw pareltje te zien. Je zult er echt de aandacht op moeten vestigen. Een geweldige manier om een infographic te promoten is om er een diepgaand blogbericht over te schrijven, waarin je de cijfers uitpluist, de achterliggende trends onder de loep neemt, de implicaties bespreekt, etc. Maak er een flink artikel van. Streef naar minstens 2000 woorden en geef relevante informatie. En vervolgens promoot je je blog – net als de infographic – via je gebruikelijke kanalen.

Er is nóg een reden waarom je een goede tekstpagina nodig hebt bij de infographic. Die heeft betrekking op de manier waarop Google je content indexeert. Voor de bots is een infographic gewoon een afbeelding; ze zien het verschil niet tussen deze nuttige infographic en een foto van je moeder. Dit betekent dat de opties voor SEO-optimalisatie beperkt zijn tot headers, ALT-tekst en URL-slug (het gedeelte dat na je domeinnaam komt in de URL. Maak je een bijbehorend blogbericht, dan kun je de gebruikelijke zoekwoordoptimalisatie, metabeschrijving en andere goede SEO-acties toepassen.

d. Deel je infographic op allerlei manieren

Naast het delen van de infographic via je website en social media, zijn er ook nog allerlei andere speciale websites voor het delen van infographics. Voeg je infographic niet zomaar overal toe; let goed op de kwaliteit, autoriteit en relevantie. Zo zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van de marketingkracht van infographics.

7. Schrijf langere inhoud om je ranking te verbeteren

Hoeveel woorden bevatten jouw blogposts meestal? 500 woorden? Iets meer? Iets minder?

Tip: probeer dan ook eens wat langere artikelen te schrijven.

Deze tip komt misschien wat onverwacht, nu ik je net heb verteld dat visuele informatie beter onthouden wordt dan hele lappen droge tekst. Maar er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken geweest die hebben geprobeerd de optimale artikellengte voor SEO-doeleinden te bepalen. En stuk voor stuk kwamen ze tot de conclusie dat langere artikelen beter scoren. De meest recente studie bestudeerde meer dan een miljoen zoekopdrachten en de resultaten die ze opleverden. De onderzoekers concludeerden dat het perfecte aantal woorden voor een blogpost 1.890 is; de gemiddelde lengte van de artikelen op de eerste pagina van de zoekresultaten.

De boodschap is helder: langere artikelen scoren beter. Dan Shewan heeft een soortgelijk onderzoek uitgevoerd op basis van zijn eigen content die hij op social media heeft gedeeld, en hij kwam tot zeer vergelijkbare conclusies. Content langer dan 1500 woorden werd bijna twee keer zo vaak gedeeld als de kortere artikelen.

Natuurlijk zegt lengte niet alles. Een artikel van 2000 woorden vol wollige woorden en gebakken lucht zal nooit beter zijn dan een beknopt artikel van 400 woorden vol bruikbare tips en nuttige informatie.

Kwaliteit moet dus altijd voorop staan. Maar zoals de onderzoeken aantonen: ook de kwantiteit speelt mee. Een langer stuk geeft je de mogelijkheid om dieper in te gaan op de materie en er je eigen persoonlijke inzichten aan toe te voegen. Dat is precies wat we doen in dit artikel. Als iemand dezelfde punten wil bespreken in een paar honderd woorden, zou hij dan net zo veel kennis en inzichten kunnen overbrengen?

Een ander voordeel van het schrijven van langere inhoud is iets wat ik in tip 5 over RankBrain al aanstipte. Daar gaf ik aan, dat je in een artikel van 400 woorden niet te vaak je zoekwoord kunt gebruiken, omdat Google je daar anders voor afstraft. Als je je artikel vier of vijf keer langer maakt, kun je vier of vijf keer vaker je zoekwoorden erin verwerken.

8. Profiteer van de kracht van social media

Het enorme bereik en de populariteit van social media zijn voor niemand meer een verrassing. Maar weet je ook wat een krachtige tool social media vormen om je SEO te versterken? Zeker als je site relatief nieuw is en je de belangrijke statistieken probeert op te bouwen, zoals Domain Authority, Citation Flow en al die informatie waarvan tools als Moz, Ahrefs en Majestic ons voorzien.

Als je sociale media wilt gebruiken om je autoriteit, bezoekersaantallen en ranking te versterken, moet je verder kijken dan de voor de hand liggende platforms zoals Twitter en Facebook. Deze hebben zeker hun nut om meer mensen naar je site te leiden, dus verwaarloos ze niet volledig, maar voor onze doeleinden zijn er sterkere platforms die betere resultaten opleveren.

Kijk naar de minder bekende, maar meer gezaghebbende platforms. Platforms zoals Quora, Slideshare, Blogger en dergelijke. Hier kun je snel autoriteit opbouwen, passende en goede backlinks maken en meer verkeer naar je website aantrekken. Dat draagt allemaal bij aan je SEO-goud.

Voorbeeldje zien? Bekijk dan het indrukwekkende verhaal van de Slideshare presentatie van Eugene Cheng .

Dit laat duidelijk zien dat Slideshare een krachtig platform blijft voor het delen van content. De kunst is het het juiste onderwerp te kiezen. Alleen een goed zoekwoord kiezen en een goede slideshow eromheen schrijven kan al iets van hoge kwaliteit produceren. Maar wat je daarnaast echt nodig hebt, is interesse en rumoer op social media.

Het moet dus niet alleen relevant zijn voor jouw site en jouw expertise, maar het moet ook trending zijn. Om de juiste keuzes qua onderwerp te maken, kun je je weer richten tot Twitter, Quora of GrowthHackers.

Voor de presentatie zelf geldt vaak: minder is meer. Als je iets produceert van 80 tot 100 dia’s lang, haakt de helft van je potentiële lezers al bij voorbaat af. Tussen de 30 en 40 dia’s is beter, daarin kun je een onderwerp op redelijke diepte behandelen zonder mensen weg te jagen.

Planning is cruciaal bij het maken van een diavoorstelling. Breng je presentatie eerst in conceptvorm in kaart en identificeer de belangrijkste thema’s die je wilt bespreken in een reeks koppen. Als je het vervolgens uitwerkt, krijgen de afzonderlijke dia’s op natuurlijke wijze vorm. Probeer niet te veel inhoud op een dia te plaatsen; 35 dia’s boordevol tekst spreken niemand aan.

Houd ook mijn eerdere opmerkingen over infographics in gedachten, én onthoud dat een foto meer dan duizend woorden bevat. Er zijn talloze online bronnen voor afbeeldingen die je gratis mag gebruiken, waaronder Pixabay, Unsplash en WikiCommons. Laat je echter niet te veel meeslepen door de afbeeldingen. Die zijn vooral bedoeld om stijl en accenten toe te voegen aan je slideshow, en mogen de inhoud niet domineren.

Om de presentatie te maken kun PowerPoint, Photoshop of zelfs Canva gebruiken. Vergeet ten slotte niet om de juiste backlinks naar je site toe te voegen, inclusief een link naar je homepage aan het einde. SlideShare-links zijn standaard dofollow-links (dit zijn links die waarde overdragen naar de pagina waar naar gelinkt wordt), dus zeer de moeite waard.

9. Round-ups en het egobait-fenomeen

Round-ups waren zo’n vijf jaar geleden helemaal in. Tegenwoordig zijn ze minder gangbaar, maar ze vormen nog steeds een geweldig hulpmiddel in off-site SEO. De techniek wordt ook wel egobait genoemd, omdat hij gebruikmaakt van de ijdelheid van mensen. Door ze te citeren of iets positiefs over hen te zeggen, moedig je ze aan om naar jouw content te linken.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je zo’n deze strategie kunt aanpakken. Eén daarvan is door simpelweg contact op te nemen met experts en influencers op een bepaald gebied en hen te vragen enkele korte vragen over een specifiek onderwerp te beantwoorden. Hier heeft de auteur van Media Minded bijvoorbeeld 27 PR-experts benaderd voor tips over crisisbeheersing.

Denk daar maar eens over na. Als jij een van die 27 mensen was, zou je je waarschijnlijk gevleid voelen als je naar jouw mening als expert werd gevraagd. Je zou graag de vragen beantwoorden, je meest deskundig ogende profielfoto sturen en je een beetje zelfvoldaan voelen nadat de auteur je een link naar het stuk heeft gestuurd.

En het belangrijkste: je zou het gaan delen en er een link naar plaatsen vanaf je eigen site. Dat zijn meteen 27 backlinks, nog los van deelacties op social media. In dit voorbeeld had een van de 27 deskundigen ruim 30.000 volgers op Twitter. Als alleen zij het artikel zou delen, en slechts 5 procent van haar volgers zou even een kijkje nemen, dan leverde dat al meer dan 1500 bezoeken op.

Natuurlijk moet je het dan wel góed doen. Als je een round-up maakt, wil je links van goede kwaliteit en dat betekent dat je echte experts moet hebben. Schiet je daarbij te hoog, dan loop je het risico te worden afgewezen. Kies je voor mindere goden, dan zal de kwaliteit eronder lijden.

Hoe maak je een goede round-up?

Een goede round-up of egobait samenstellen is niet heel ingewikkeld. Je volgt gewoon deze stappen:

 • Zoek een passend onderwerp en een goede open vraag. Als je bijvoorbeeld contact opneemt met SEO-experts, vraag je bijvoorbeeld Welke strategie heeft de grootste impact gehad op de groei van je webverkeer?
 • Maak een shortlist van experts. Je shortlist moet ongeveer het dubbele zijn van het aantal experts dat je uiteindelijk in je round-up wil opnemen, aangezien je er rekening mee moet houden dat niet iedereen mee wil werken.
 • Neem contact met hen op via e-mail of sociale media. Leg uit dat je hun mening als expert wilt over een artikel dat je maakt en dat je een link naar hun website in het stuk opneemt.
 • Verzamel de reacties en maak er een supergelikt bericht van. Zorg ervoor dat je backlinks naar de sites van de experts opneemt, zoals je beloofd hebt.
 • Laat de deskundige bijdragers weten dat het stuk live is gegaan. Stuur ze een link en vraag hen om het te delen op hun websites en via social media.

Niet iedereen zal het delen, maar als de helft van de experts dat wel doet, en 10 procent van hún volgers delen het ook, zul je een heel nieuw lezerspubliek bereiken.

Kijk ook maar eens naar deze round-up over het promoten van je blog. Hij is geschreven door Brian Lang, die nu een van de meest gerespecteerde experts in SEO is. Maar vijf jaar geleden, toen hij dit bericht plaatste, had niemand van hem gehoord. Toch slaagde hij erin om mensen als Neil Patel te strikken, en de post werd meer dan 5000 keer gedeeld op social media. En je ziet het: mensen praten er nog steeds over.

10. Update en bewerk oude content

Het nieuws van vandaag is het fish-&chips-papier van morgen. Met zo’n 2,5 miljoen nieuwe berichten per dag kunnen zowel lezers als Google het zich veroorloven om kieskeurig te zijn en alleen de meest recente berichten te lezen.

Dit betekent dat als je al langere tijd regelmatig content plaatst, je inmiddels heel wat content hebt die je perfect kunt hergebruiken. Zeker berichten die populair waren toen ze voor het eerst werden gepubliceerd, en die nu nog steeds een gezond stroompje organisch verkeer genereren, lenen zich hier goed voor. Ze vormen een mooie kans om je SEO te stimuleren.

Hoe pak je het bewerken van oude content aan?

Het eerste wat je moet doen, is uitzoeken welke artikelen geschikt zijn voor hergebruik. Google Analytics helpt je hierbij. Kies Behavior, vervolgens Site Content en dan All Pages. Kijk specifiek naar berichten die ongeveer zes maanden geleden het meeste organisch verkeer hebben opgeleverd. Stel hieruit een shortlist op. Kijk niet alleen naar de hoeveelheid verkeer, maar let ook op het bouncepercentage.

Nadat je een bericht hebt uitgekozen dat je nieuw leven gaat inblazen, doe je het volgende:

 • Begin bij het begin. Een pakkende titel roept nieuwsgierigheid op en moedigt social shares aan, dus besteed daar echt wat tijd aan. Voeg een getal aan de titel toe als dat relevant is, want artikelen met teksten als ‘de 5 beste dit’ of ‘7 onmisbare factoren die’ doen het altijd goed. Natuurlijk moet de kop ook je belangrijkste zoekwoord bevatten. En dat allemaal in zo’n klein titeltje. Dat is niet altijd makkelijk, maar het heeft wél veel invloed op de hoeveelheid verkeer en conversies. Investeer er dus zeker tijd en moeite in. 
 • Voeg een paar opvallende citaten of getuigenissen (testimonials) van klanten toe. Het geeft je bericht autoriteit, en het levert je hoogstwaarschijnlijk meer shares en backlinks op, zoals ik al aanstipte in de tip over de round-ups. Bovendien zijn testimonials krachtige marketingtools die sociaal bewijs leveren. En daar zijn lezers gevoelig voor. Want je kan zelf wel zeggen waar je goed in bent, maar als klanten het zeggen, maakt dat toch een stuk meer indruk. 
 • Controleer de gegevens. Als je bericht een paar jaar oud is en cijfers en statistieken bevat, zoek dan recentere data. Laat ook weten dat je e.e.a. hebt bijgewerkt en voeg de datum toe waarop je het bericht voor het laatst hebt bijgewerkt. Check ook of de afbeeldingen nog geschikt zijn en of ze nog passen bij je merk.

De wereld beweegt en verandert sneller dan ooit, dus het is slim om je meest populaire berichten – de content waar nog steeds bezoekers naartoe komen – regelmatig te vernieuwen.

Je beste artikelen worden ook wel je cornerstone content of pillar content genoemd. Ze vormen de hoekstenen van je site. Zulke content is van fundamenteel belang, en je moet het daarom zorgvuldig behandelen en continu voeden. Zorg ervoor dat je weet welke pagina’s jouw hoekstenen vormen, houd die goed bij en zorg minstens een keer in de zes maanden voor een update.

11. Blaas slecht presterende pagina’s nieuw leven in

Als je op zoek bent naar quick fixes voor je SEO, concentreer je je vooral op de belangrijkste pagina’s. Dat zijn de pagina’s die al goed scoren, flink wat verkeer genereren en tot veel conversies leiden. Maar hoe zit het met de rest? Hoe zit het met de pagina’s die op pagina twee of drie van de zoekresultaten staan?

Het vernieuwen van oude content die het de eerste keer niet zo goed deed, kan een echte goudmijn zijn voor je SEO. Als je die pagina’s naar pagina één weet te promoveren, komt dat namelijk enorm ten goede aan de totale prestaties van je site. En als je het slim aanpakt, kun je ze op voorsprong zetten door de bestaande link juice te gebruiken van de pagina’s die het beter doen.

Link juice is de waarde die aan je pagina’s wordt toegekend door goede backlinks van goede sites; die backlinks waar je met alle bovenstaande punten zo hard aan gewerkt hebt. Google ziet die links en concludeert door associatie dat ook jóuw content dan wel gezaghebbend moet zijn. En dat is waar het om draait bij backlinks.

Slecht presterende content nieuw leven inblazen is geen rocket science. Zo kun je het aanpakken:

 1. Werk het bericht bij met nieuwe informatie, voeg een paar nieuwe links toe en pas de opmaak enigszins aan (pak de tips voor het bewerken van oude content uit tip 10 er nog even bij…).
 2. Plaats de herziene content prominent op je nieuwspagina of blog en deel het via social media.
 3. Maak links naar het artikel vanuit recentere berichten.

Herziene content zal niet meteen de koppositie in de zoekresultaten bestormen, maar het lukt vaak wel om deze pagina’s vanaf hun lage positie omhoog te laten klimmen naar de eerste pagina van de zoekresultaten.

12. Tover tegenvallende artikelen om in winnaars

Soms heeft een artikel het gewoon niet. Het weet de interesse van je publiek niet op te wekken, wordt nauwelijks gelezen en is verstopt op pagina 3 van de zoekresultaten. Veel mensen hebben de neiging om dit soort artikelen te negeren en zich te concentreren op artikelen die al hoog scoren. Maar… je kunt hier wel degelijk nog iets fatsoenlijks van maken.

Ongetwijfeld hebben je meeste artikelen een goed basisidee. Anders had je geen tijd besteed aan het uitzoeken en schrijven. Dus wat is er fout gegaan? Als je dit uitzoekt en leert van je fouten, kun je dit soort berichten alsnog omtoveren in winnaars én dergelijke missers in de toekomst voorkomen. Houd deze stappen aan bij het uitzoeken:

 • Zoek uit om welke content het gaat
  Ga vanuit Search Console naar Search Traffic en vervolgens naar Search Analytics. Vink de bovenste vakjes aan in de kolommen Clicks, Position en Impressions. Kijk vervolgens welke content er op de 7e tot 15e positie staat.
   
 • Doe zoekwoordanalyses
  Analyseer de pagina’s uit stap a via SERPS.com. Voer je zoekwoord en de pagina-URL in en druk op de startbutton. Je kunt hier meerdere zoekopdrachten invoeren en krijgt alle resultaten in handige tabelvorm. Zo krijg je een aantal mogelijke aanwijzingen waarom je artikel niet heeft gescoord, en kun je je artikel aan de hand daarvan verbeteren.
 • Update het bericht
  Hier doe je eigenlijk hetzelfde als wat je doet met de succesvolle pagina’s. Kijk goed naar de optimalisatie van zoekwoorden, voeg nieuwe informatie en nieuwe inzichten toe, zorg ervoor dat de gegevens weer helemaal actueel zijn en kijk of je een paar afbeeldingen kunt wijzigen. Denk ook goed na over de lengte van het artikel. Als het een snel blogje van 500 woorden was, stop er nu dan wat meer tijd in en vul het aan tot meer dan 1500 woorden.
 • Lanceer en promoot
  Nadat je het artikel een flinke update hebt gegeven, is het zaak om iedereen te laten weten dat er een ‘nieuw’ artikel op ze staat te wachten. Je wil tenslotte niet dat je lezers (en Google…) denken dat het gewoon een oud artikel is dat al maanden rondslingert. Werk de publicatiedatum dus bij (dat doe je in WordPress door het datumveld in het adminscherm te bewerken). Zo komt je vernieuwde artikel bovenaan je nieuwsfeed en blogpagina.En vervolgens moet je het natuurlijk lekker rondtoeteren op social media. Maak er geen geheim van dat het een update van een eerder artikel is, maar maak hier juist een belangrijk verkoopargument van. Verstuur het via mailinglijsten, verwijs ernaar in nieuwsbrieven en neem rechtstreeks contact op met iedereen die je in het stuk noemt of ernaar verwijst. Doe gerust een beroep op hun ijdelheid en vraag om een backlink.

13. Kies sites met een hoge domeinautoriteit voor je backlinks

Ik heb het al eerder gezegd: hoe meer autoriteit een site heeft, hoe beter dat voor jou is als er backlinks vanaf die pagina naar jouw pagina’s verwijzen. Dat geldt ook andersom. Wanneer je linkt naar een domein met een hoge autoriteit, groeit het vertrouwen van Google in jou, en gaat een deel van die autoriteit op jou over.

Maar hoe weet je hoeveel autoriteit een domein heeft? De makkelijkste manier om dat te zien, is door de gratis SEO-toolbalk van Moz in te voegen. Daarmee kun je snel en makkelijk de domeinautoriteit bekijken van elke site die je bezoekt. Je kunt hiervoor ook Alltop als bron gebruiken. Alltop geeft je informatie over de meest ‘linkbare’, trending verhalen afkomstig van sites met veel domeinautoriteit in verschillende sectoren.

Je kunt je gratis aanmelden en daarna kun je je eigen nieuwsfeed maken of gewoon zoeken op een specifiek onderwerp. Dat geeft je inspiratie voor sites met goede autoriteit om naartoe te linken. En je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met een paar van deze sites en ze vragen om naar jou terug te linken. De grootste partijen – zoals landelijke media –  doen dit misschien niet, maar nooit geschoten is altijd mis. Probeer het gewoon.

14. Werk aan de structuur van je interne links

Deze tip is wat technischer en gaat over deep linking. Je creëert daarbij een interne linkstructuur op je site die bedoeld is om je site vanuit een SEO-perspectief te versterken, en die Google aanmoedigt om meer van je pagina’s te indexeren.

Herinner je je de tips nog over het gebruik van landingspagina’s? Een veelgemaakte fout in SEO is dat je je aandacht volledig richt op het lokken van bezoekers naar de homepage, maar verzuimt om bezoekers naar de andere pagina’s te trekken.

Op de homepage staat echter vaak niet de beste oplossing voor het probleem van je klant. En het is ook niet de pagina die bezoekers het best verleidt om klant te worden. Een goede landingspagina is daar veel beter in. Net als oudere blogposts en artikelen. Die kunnen echt waardevol zijn voor je bezoekers, maar dan moeten ze wel weten dat ze er zijn. Dat doe je door intern naar deze pagina’s te linken.

Interne links zorgen voor een beter begrip van je site

Interne links helpen de Google-bots hun weg te vinden op je site en de interne logica en lay-out te begrijpen. Goede interne links zorgen ervoor dat de bots minder snel iets belangrijks missen, en dat je belangrijkste pagina’s worden geïndexeerd. En dát betekent weer dat ze een betere kans hebben om hoog in de zoekresultaten terecht te komen (mits je ze goed geoptimaliseerd hebt, natuurlijk).

Als je geen samenhangende interne linkstructuur hebt, raken de spiders in de war. Voordat je als een dolle aan de slag gaat met het bouwen van een interne linkstructuur, wil ik je adviseren om eerst uit te zoeken hoeveel backlinks er naar je homepage gaan in vergelijking met je overige pagina’s. Daar kun je het beste Moz weer voor gebruiken. De Link Explorer tool van Moz geeft je namelijk al die informatie.

Zoek je URL op en klik op Top Pages in het linkermenu. Dan zie je precies hoeveel links er zijn naar je homepage. Hieronder een voorbeeldje van de statistieken voor de BBC-website. De BBC-website heeft bijna 15 miljoen homepagekoppelingen van 82.000 verschillende domeinen.

Interessant is dat de één na hoogste pagina – hun belangrijkste nieuwspagina – slechts 4,5 miljoen links heeft, en tegen de tijd dat je naar afzonderlijke pagina’s gaat in plaats van naar indexpagina’s, zijn het er nog hoogstens tienduizenden. Dat verschil is erg groot.

Nu vormt de BBC wel een extreem voorbeeld, maar op elke site zie je soortgelijke patronen. Het probleem is dat sites met veel meer links naar de homepage dan naar andere pagina’s vaak een hoger bouncepercentage kennen. Want hoewel de homepage misschien prachtig om te zien is, biedt hij zoals gezegd vaak geen directe oplossing voor het probleem van degene die op Google zijn zoekopdracht invoerde.

Interne links verlagen je bouncepercentage

Door diep te linken verlaag je vaak ook meteen je bouncepercentage, omdat goede interne links je bezoekers (en de Google-spiders) naar de content leiden die ze echt nodig hebben. En er is nóg een voordeel. Interne links voegen ook autoriteit toe. Je weet inmiddels dat Google nieuwe content op prijs stelt. Maar the next best thing is het maken van interne links naar wat oudere content. Dat geeft een boost aan de pagina-autoriteit, omdat je laat zien dat het nog steeds relevant is.

Moz geeft een ‘freshness score’ aan elke webpagina die het tegenkomt, en die score telt mee in de totale verzameling van rankingfactoren. Als je content niet meer vers is vervalt die score weer, maar goede interne links vertragen dat proces tot op zekere hoogte.

Zorg er ten slotte ook voor dat al je pagina’s correct worden geïndexeerd. Dit kun je in een paar minuten doen met Google Search Console. Ga naar Google Index en vervolgens naar Index Status. Als de cijfers er niet goed uitzien, ga je naar de Crawl-sectie en klik je op Fetch om de status van een bepaalde pagina te bevestigen. Indien nodig klik je vervolgens op Request Indexing.

15. Herstel gebroken en ontbrekende Wikipedia-links

Deze oude truc bestaat al jaren en kan zeer effectief zijn om backlinks van goede kwaliteit te krijgen.

Als je af en toe op Wikipedia kijkt, kom je twee soorten backlinkmogelijkheden tegen, ook al herkende je ze misschien niet direct als zodanig:

 • Verbroken (dode) links: een bron die eerder was opgenomen om een verklaring te ondersteunen of te verifiëren, maar die niet meer bestaat. 
 • ‘Citation needed’: er staan statistieken of veronderstelde feiten in het artikel die niet zijn geverifieerd. Hier is nog een link nodig naar ondersteunend bewijs.

Dit biedt echt prachtige kansen. Want iedereen kent Wikipedia, de site heeft een Domain Authority van 98 en smeekt je bijna om naar je site te linken als daar de informatie op staat die hier nodig is.

Zoeken naar dode of ontbrekende links die relevant zijn voor je bedrijf… dat klinkt als een tijdrovende klus. Maar de handige tool WikiGrabber neemt jou dit werk helemaal uit handen.

Je kunt ook een eenvoudige Chrome-plugin gebruiken om verbroken links op Wikipedia (of op andere sites) te vinden. En een derde optie is ernaar zoeken via Google. Je zou zoiets moeten typen site:wikipedia.org “content marketing” “dead link”.

Hier zie je een Wikipedia-artikel over contentmarketing. Het eerste dat opvalt is het tekstvak dat je vertelt dat het artikel extra broncitaten nodig heeft die de inhoud verifiëren. Perfect, dat is precies waar je naar op zoek bent.

Van daaruit is het een kwestie van de tekst doorlezen en de beweringen vinden die geen bron hebben. Heb jij content op je site die hier perfect op aansluit, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Heb je die content (nog) niet, dan kun je de kans op een goede backlink aangrijpen door een tekst op te stellen die de nodige verifieerbare gegevens biedt.

Hoe doe je dat? Door de tekst te schrijven en je link in te dienen. Klik op de edit-button om het Editor-scherm te openen, zoek de relevante passage en klik op Cite. Volg vanaf hier de instructies om je link in te voegen. Klik ten slotte op Generate.

Je krijgt een bevestiging van de vermelding die je hebt toegevoegd en van de datum waarop je de wijziging hebt aangebracht. Als alles correct is, klik je op Save Changes.

Je toevoeging verschijnt niet direct, omdat deze eerst gemodereerd moet worden. Maar als je een waardevolle, correcte gegevensbron hebt toegevoegd is dat slechts een formaliteit. Houd er wel rekening mee dat Wikipedia-links standaard zijn getagd als nofollow. Door de hoge vertrouwensscore en domeinautoriteit van Wikipedia zijn dit echter nog steeds waardevolle links die positieve impact zullen hebben op je SEO.

16. Kijk de kunst af bij je concurrenten

Als je in een sterk competitieve sector werkt, brengt dat niet alleen uitdagingen, maar ook kansen mee. Data over zoekwoorden zijn vaak openbaar beschikbaar, zodat je de strategie van je concurrent kunt uitpluizen en hetzelfde kunt doen, maar dan beter.

Gebruik bijvoorbeeld de SpyFu-app om te achterhalen welke zoekwoorden je concurrent gebruikt en hoe ze daarop ranken. SpyFu Klinkt misschien een beetje ‘James Bond’, maar het is gewoon een handige tool waarmee je de URL van een website kunt invoeren en de belangrijkste zoekwoorden kunt vinden. Je ziet dan links organische en rechts betalende zoekwoorden, zodat je zelfs inzicht krijgt in hun PPC-strategie.

Met een snel experiment kun je de nauwkeurigheid van SpyFu controleren. Als je een van hun belangrijkste zoekwoorden in Google intypt, moeten ze logischerwijs zeer hoog in de zoekresultaten verschijnen.

Wil je jouw concurrent nu te slim af zijn op hun belangrijkste zoekwoorden, dan is het zaak om eersteklas content te maken en daar alle tools, trucs en technieken voor te gebruiken die ik eerder in dit artikel heb beschreven. Je weet nu precies hoe hoog de lat ligt, en aan jou de taak om het nóg beter te doen.

Zodra je je killer content hebt geschreven, is het belangrijk dat je een paar goede backlinks krijgt om de SEO-sappen sneller te laten stromen. Ook hier geldt dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Sites als Ahrefs of Backlinkwatch kunnen je precies vertellen welke sites zijn gekoppeld aan die hoog scorende content van je concurrent. Bekijk ze allemaal en wees vervolgens selectief: kies de sites die een hoge autoriteit en dofollow-links hebben.

Als ze linken naar je concurrent, is er een goede kans dat ze ook naar jouw pagina linken als je het ze vriendelijk vraagt.

Nog een extra tip: soms is het net zo belangrijk om te kijken naar wat er níet is dan naar wat er wel is. Wil je ranken op zoekwoorden waar je concurrent nog niet hoog op scoort, dan is Google’s Keyword Planner een fantastische bron van inspiratie. Je vindt daar allerlei longtailzoekwoorden waar jij en je concurrent misschien nog niet aan hadden gedacht.

Gebruik trouwens niet alleen SEO-tools om de kunst af te kijken bij de concurrentie. Je kunt je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief, of hun socialemediakanalen volgen. Dat geeft je een inkijkje in hun marketingstrategie vanuit klantperspectief. Zo zie je precies wat wel of niet werkt, wat relevant is en wat juist irritant overkomt.

Deze strategie wordt echt niet alleen gebruikt door nieuwkomers of kleine spelers. Coffeeshopreus Starbucks gebruikte precies deze methode toen ze de Chinese markt betraden. Ze gebruikten de kracht van marktanalyse niet alleen om te kijken met wie ze te maken zouden krijgen, maar ook welke strategieën hun belangrijkste concurrenten inzetten.

17. Laat je inspireren door advertenties van concurrenten

Een andere nuttige bron van marketinginformatie waarmee je je SEO kunt versterken, is door te kijken hoe je concurrenten Adwords inzetten. Deze advertenties zijn kort, kernachtig en supergeoptimaliseerd voor de zoekwoorden van je concurrent. En dat maakt ze een geweldige bron van inspiratie en inzicht.

Betaalde advertenties zijn echt geen wondermiddel. Sommige mensen blokkeren ze, en ongeveer driekwart van de gebruikers negeert ze volledig: ze scrollen automatisch langs de betaalde resultaten op zoek naar de ‘echte’ resultaten. Maar daarin ligt ook juist een kans, als je de zoekwoorden uit de betaalde advertenties gebruikt om zelf hoog te ranken in de organische resultaten.

Om de zoekwoorden te identificeren, kijk je naar de koppen en metabeschrijvingen in de betaalde advertenties. De zoekresultaten geven je ideeën voor koppen die je kunt gebruiken om op dezelfde zoekwoorden te ranken. Bijvoorbeeld:

 • Hoe je meer leads en verkopen kunt genereren met lokale SEO
 • Verhoog de domeinautoriteit van je website in 30 dagen
 • Tips om je te helpen bij het uitvoeren van een gratis SEO website audit

18. Houd je Google Search Console goed in de gaten

Google Search Console is een van de belangrijkste tools die je kunt inzetten om alles op je site soepel te laten verlopen en issues te verhelpen voordat ze zich tot echte problemen ontwikkelen. De tool kan ongelooflijk veel, maar waar moet je nu beginnen? Doe in ieder geval zeer regelmatig het volgende:

 • Dien regelmatig nieuwe sitemaps in om Google op de hoogte te houden van je site en te zorgen voor nauwkeurige indexering
 • Zoek uit via welke zoekopdrachten mensen naar je site komen
 • Fix crawlfouten, zoals 404-pagina’s

Voor bovenstaande punten heb je echt niet veel technische expertise nodig, en Search Console is lekker gebruiksvriendelijk. Na het inloggen ga je rechtstreeks naar je dashboard, en als er specifieke problemen zijn (zoals die 404-fouten) dan krijg je daar meteen meldingen van te zien.

Als je veranderingen hebt aangebracht in de architectuur – bijvoorbeeld vanwege een nieuwe hostingpartij – komen er ongetwijfeld fouten naar voren in Search Console. Verbroken links bijvoorbeeld, door aanpassingen in de sitestructuur. Ze beschadigen niet direct je SEO, maar ze verstoren wel je gebruikerservaring, dus het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te herstellen.

Dat herstellen doe je eenvoudig door te klikken op Fetch as Google te klikken. Je krijgt dan precies te zien wat de Google-bot heeft gezien. Negen van de tien keer is het zoiets simpels als een redirect die niet goed is geïndexeerd. Doorloop het eerder genoemde proces voor herindexering om het probleem op te lossen.

Je kunt Search Console ook gebruiken om meer te ontdekken over de zoekwoorden die gebruikers naar je site leiden. Klik hiervoor op Traffic en vervolgens op Search Analytics.

Je krijgt dan alle zoekwoorden te zien waarmee jouw site in de zoekresultaten is getoond, ongeacht of mensen er daadwerkelijk op hebben geklikt. Het is een waardevolle manier om erachter te komen hoe mensen op je site terechtkomen, en het kan je wellicht triggeren om je zoekwoordstrategie te herzien.

19. Gebruik meer zoekwoorden in titels

De SEO-paginatitel is de titel die wordt weergegeven op de zoekpagina. Elke paginatitel moet een zoekwoord bevatten – in de bovenstaande voorbeelden is dat overduidelijk best SEO tools geweest.

Soms kun je ook meerdere trefwoorden in één titel opnemen. Bang dat dat er te veel uitziet als spam? Dat hoeft niet, als je maar zorgvuldig te werk gaat.

Stel dat je een bericht schrijft waarin je wilt ranken op de volgende drie zoekwoorden:

 • Make-up 
 • Winter make-up
 • Winter make-up trends

Dan kun je ze proberen te combineren, bijvoorbeeld:

 • Winter make-up trends: de beste make-up voor het seizoen
 • Warme make-up voor koude dagen: winter make-up trends

Wat je echt moet vermijden, is zoiets als:

 • Winter make-up trends: make-up trends voor de winter

Bij dit laatste voorbeeld valt het veel te veel op dat je er zoveel mogelijk trefwoorden in hebt gepropt. En dat wordt niet gewaardeerd door je bezoekers en Google.

Tot slot: richt je altijd op de zoeker, niet op Google

Je blog en nieuwsberichten zijn ongelooflijk krachtige marketingtools als je ze slim inzet. Mensen gebruiken ze om meer te ontdekken over je bedrijf en je product, en om beslissingen te nemen over wat te kopen. Bovendien helpen ze je om langdurige klantrelaties te smeden die de waarde van je merk laten stijgen.

Om optimaal gebruik te maken van al dat marketingpotentieel moeten je berichten en je website natuurlijk wel gezien worden. SEO geeft je hier de gereedschappen voor. En hoe beter je die gereedschappen gebruikt, hoe indrukwekkender de resultaten.

De geavanceerde technieken die ik in dit artikel voor je op een rijtje heb gezet, vragen om tijd, energie en focus van jouw kant. Ze gaan dan ook echt verder dan de basisprincipes die je in 30 minuten kunt uitvoeren. Maar ze hebben de kracht om je organische zoekverkeer meer dan te verdubbelen. Dat is dus echt de moeite waard!

Of je nu kiest voor snelle SEO-oplossingen of voor deze diepgaande, geavanceerde SEO-technieken, zorg er in alle gevallen voor dat het fundament in orde is. In de kern draait het bij SEO allemaal om een goede gebruikerservaring. Houd dus altijd de persoon in gedachten die het toetsenbord of de smartphone bedient, en niet een of andere virtuele spider.

Doe de zoeker een plezier, en je doet Google een plezier. Er kunnen nog zo veel veranderingen plaatsvinden in de SEO-wereld; maar dit principe blijft een constante.

Succes!

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *