Geef je site een snelle SEO-upgrade in 30 minuten

Je kunt jarenlang SEO bestuderen en nog steeds niet alles weten. Omdat het zo’n breed en allesomvattend onderwerp is, maar ook omdat de zoekalgoritmen voortdurend veranderen en evolueren. SEO staat nooit stil.

Je site binnen 30 minuten een SEO-upgrade geven klinkt dus misschien wat ambitieus, zeker als je geen expert bent. En dat is het ook; want om álles volledig geoptimaliseerd en op rolletjes te laten lopen moet je je site grondig analyseren en voortdurend monitoren.

Maar… met een paar goede quick fixes kun je ook al veel bereiken. In dit artikel laat ik je zien hoe je je site een snelle SEO-upgrade geeft. Met gratis tools, en in maximaal 30 minuten. Go go go!

Aan de slag met Google Analytics

Voor een snelle SEO-upgrade heb je in ieder geval Google Analytics nodig. Want er zijn veel zoekmachines, maar Google heeft ruim 90 procent van de zoekmachinemarkt op achterstand gezet. Dus als je resultaten wilt halen met je SEO, moet je in ieder geval zorgen dat Google je site goed waardeert.

Als je Google Analytics voor het eerst opstart, schrik je misschien van de duizelingwekkende hoeveelheid mogelijkheden die de tool biedt. Heb je het gevoel dat je in de cockpit van een Boeing 747 staat zonder te weten op welke knop je moet drukken? No worries. Voor een snelle upgrade hoef je alleen de basics op orde te brengen; de meeste knoppen en opties laten we nu even links liggen.

Google Analytics: in 5 stappen de basis op orde

Voordat we aan de SEO-upgrade beginnen, is het belangrijk dat je Google Analytics correct hebt ingesteld. Dit is een eenvoudig proces in vijf stappen:

  1. Maak een Google Analytics-account aan
   Om aan de slag te gaan met Google Analytics moet je eerst een account aanmaken. Dat is helemaal gratis. Deze handleiding van Google legt je stap-voor-stap uit hoe je dit doet. 
  2. Registreer je XML-sitemap
   Als je wilt dat Google je site goed analyseert, moet je deze correct registreren met Google Search Console. Je kunt dit eenvoudig controleren via de HTML-code. En als je een WordPress-site hebt kan het zelfs nog eenvoudiger door de XML sitemap-plugin te gebruiken. Als je dit hebt gedaan, kun je snel controleren op grote indexeringsfouten zoals ontbrekende pagina’s, 404-fouten of noindex-pagina’s.
  3. Controleer of de spiders hun werk kunnen doen
   Als de Google-bots je site niet crawlen, kom je niet in de zoekresultaten. Dit is dus echt het fundament. Ga vanuit de Search Console van je site naar het crawl-gedeelte en klik op de Fetch as Google-button. Hier kun je de exacte pagina invoeren die je wilt controleren. Zorg ervoor dat je het test voor zowel mobiel als desktop. Zodra de test is voltooid, klik je op de knop Request indexing. Dat ziet er zo uit:

Je komt dan op een bevestigingspagina. Voordat je op de startbutton drukt, kun je een vakje aanvinken waarmee je Google vraagt om ook alle directe links van de pagina te crawlen. Dat bespaart je een hoop tijd.

  1. Voor een indexcontrole uit
   Er zijn twee manieren om dit te doen. De eerste is om ‘site: yourdomain.com’ in het zoekvak te typen. Je ziet dan uit hoeveel pagina’s jouw site volgens Google bestaat. In het onderstaande voorbeeld denkt Google dat er ongeveer 369 miljoen pagina’s op cnn.com zijn. Ik heb het maar niet nageteld… ;-).

Een indexcontrole kun je ook op een andere manier doen. Ga naar Search Console en klik op Index Status onder het kopje Google Index. Klik hierop en je ziet precies hoeveel pagina’s op jouw domein zijn geïndexeerd.

De twee methoden moeten hetzelfde resultaat opleveren. Als het aantal dat je ziet kleiner is dan het werkelijke aantal pagina’s, dan zijn sommige pagina’s blijkbaar niet geïndexeerd. Dat betekent dat Google niets over die pagina’s weet. Ze maken daardoor geen enkele kans om in de zoekresultaten te komen, en er zullen ook geen statistieken over deze pagina’s zijn. Herstel dit door terug te gaan naar stap 3.

Het kan ook zo zijn dat Google juist meer pagina’s heeft geïndexeerd dan er zijn. Dit duidt op dubbele inhoud (duplicate content). Ontdek je dat, gebruik dan deze gids om het probleem te identificeren en op te lossen.

 1. Stel doelen
  In het Google-universum zijn doelen acties die je wilt dat mensen ondernemen op je site, zoals iets kopen, een formulier invullen, of een niveau in een game voltooien. Als je doelen hebt ingesteld, krijg je daar belangrijke data over van Google Analytics, vaak inclusief informatie over de onderwerpen die direct van invloed zijn op je bedrijfsresultaten.

Je vindt deze sectie onder het admin-tabblad in Analytics. Druk op de knop en daarna op de grote rode knop met de tekst + NEW GOAL. Je kunt hier uit allerlei handige sjablonen kiezen, of je kunt een aangepast doel instellen. Voor de meeste mensen volstaan de sjablonen.

Kies het juiste sjabloon vul de vakken stap voor stap in. Ik zal je een voorbeeldje laten zien waarin een verkoop via e-commerce het doel is:

 • Kies het sjabloon Make a payment.
 • Geef het doel een unieke naam.
 • Kies bestemming, laat het teken op equals staan en voer de URL van je bevestigingspagina in.
 • In dit voorbeeld laat je het veld value waarschijnlijk leeg – een verkoop is een verkoop.
 • Als je specifieke buyer journeys wilt volgen, kun je de funnel-functie gebruiken en de reis specificeren die de koper moet afleggen. Bijvoorbeeld homepage > productpagina > betaalpagina > bevestigingspagina.
 • Klik op opslaan en je bent klaar.

Heb je Google Analytics helemaal ingesteld zoals het voor jou prettig werkt? Dan gaan we nu aan de slag met de quick wins die ik je beloofd heb. Je 30 minuten gaan nu in 😉

Quick win 1: bepaal wat je beste content is

Of je nu de Telegraaf-site analyseert of een persoonlijk blog, je hebt ongetwijfeld pagina’s die het beter doen dan andere qua verkeer, conversies en aantallen kliks. Kennis is macht, en als je weet welke pagina’s mensen het leukst vinden, kun je ze beter voor je laten werken.

Google Analytics biedt een aantal zeer inzichtelijke mogelijkheden voor attributiemodellering die je dit soort informatie geven. De tool vertelt je precies waar klanten vandaan kwamen voordat ze naar jouw e-commercepagina kwamen en jouw widget kochten.

Kopers kunnen overal vandaan komen. Daarom is het van cruciaal belang dat je begrijpt welke route je kopers afleggen. Wat is hun buyer journey? Niemand kent jouw bedrijf beter dan jij; gebruik die kennis om het attributiemodel in Analytics te kiezen dat het beste bij je past.

Een andere optie is om de informatie waarnaar je zoekt te reverse-engineeren door bij de doelen te beginnen en terug te werken. Klik op het tabblad Conversions op de goals drop-down en selecteer Reverse Goal Path. Kies het doel dat je wilt bijhouden en zie de stappen die hebben geleid tot de conversie.

Zodra je weet welke pagina’s het beste leiden tot de door jou gestelde doelen, kun je je bezoekers ook in die richting gaan sturen, in plaats van open en bloot naar je ‘geldpagina’. Neem interne links naar de pagina op, promoot deze op je homepage of via social media om je doelen te bereiken.

Er is natuurlijk een verschil tussen pagina’s die goed converteren en pagina’s die goed ranken in de zoekresultaten. Beide soorten pagina’s moet je in de smiezen hebben. Om de beste pagina’s qua ranking te vinden, ga je naar Acquisition, dan naar Search Console en dan naar queries. Je krijgt een lijst te zien met alle zoekwoorden waarop jouw pagina’s momenteel ranken in Google. Kies de pagina’s die op pagina één staan, samen met de zoekwoorden waarop ze zo hoog ranken.

Soms zie je hier het tegenovergestelde van de situatie met de best converterende pagina’s. In díe situatie had je de pagina’s die tot conversie leidden in beeld, zodat je wist naar welke pagina’s je je bezoekers moest leiden. Nu heb je de pagina’s in beeld die veel bezoekers aantrekken, en is het dus zaak om op die pagina’s iets te doen wat tot de gewenste conversie leidt. Dat betekent goede call-to-actions toevoegen en ervoor zorgen dat je de best rankende pagina’s zorgvuldig intern koppelt aan de best converterende pagina’s.

Quick win 2: Verbeter mobiele conversies

Vrijwel iedereen heeft een smartphone, en er zijn mensen die denken dat we onze pc’s en laptops vroeg of laat helemaal dumpen. Dat moeten we nog maar afwachten, maar het is wel een feit dat mobiel internet van vitaal belang is voor SEO.

Een onderzoeksverslag van Monetate begin 2018 leverde een paar interessante inzichten op die tot nadenken stemmen. De meest relevante tabellen laat ik je hieronder zien:

Het feit dat meer dan 50 procent van de websitebezoeken via smartphones komt, is geen verrassing. Sterker nog, het onderzoek is al een paar jaar oud, dus dat aandeel zal nu zelfs nog hoger zijn. Maar kijk eens naar de conversiepercentages die er tegenover staan. Hier is het percentage voor smartphones ongeveer de helft van het conversiepercentage via desktop.

Goh. Dus de meeste bezoekers bezoeken je site vanaf hun mobiel, maar diegenen zetten minder om dan de bezoekers die via een desktop op je site belanden. Wat zegt dat, wat doe je eraan en hoe kan Google Analytics je hierbij helpen?

Deze keer heb je de sectie Audience nodig. Daar kies je vervolgens voor Overview. Hier krijg je belangrijke informatie over hoe goed je site het doet op mobiele apparaten. Je kunt de informatie opsplitsen naar behaalde doelen en conversiepercentages op basis van verschillende apparaten en over verschillende tijdsperioden.

Als jouw site hetzelfde patroon laat zien als de onderzoeksresultaten hierboven, dan converteert ook jouw site via mobiel minder goed dan via desktop, zelfs al heb je meer verkeer dat via desktops komt.

Wat doe je hieraan?

Het quick win-antwoord klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet: zorg ervoor dat je site voldoende is geoptimaliseerd voor mobiel. Het draait allemaal om een goede gebruikerservaring. Hoe is die op jouw site? Dat kun je heel eenvoudig controleren.

Log in op je site vanaf je smartphone, je tablet of de mobiele apparaten van je vader, moeder, buurman of collega. Bekijk je site nu vanuit het standpunt van een klant. Hoe voelt het? Zou je hier iets kopen? Let vooral op het volgende:

 • Tekst die van het scherm af loopt 
 • Call-to-action-buttons die onduidelijk zijn of niet werken
 • Menu’s die zo klein zijn dat je ze alleen kunt aanklikken met een stylus of de vingertop van een tweejarige peuter
 • Gebrek aan duidelijkheid, bijvoorbeeld door een te klein of moeilijk leesbaar lettertype

Andere eenvoudige en effectieve manieren om de mobiele ervaring te verbeteren zijn onder meer:

 • Afbeeldingen comprimeren
 • Schema markup gebruiken
 • Je ontdoen van pop-upadvertenties en van Flash.

Als je dit hebt gedaan, is je UX al tien keer beter.

Om het proces nog sneller en eenvoudiger te maken, kun je je aandacht in eerste instantie vooral richten op de pagina’s die al goed mobiel verkeer ontvangen. Of juist op de pagina’s die het hoogste bouncepercentage hebben.

Quick win 3: houd mensen langer op je beste pagina’s

Bouncepercentages zijn zeer relevant, maar laat ze geen obsessie worden. Als je de percentages vanuit een site-breed perspectief bekijkt, vind je vooral informatie over externe factoren als demografie, industrie, locatie, etc. Allemaal factoren waar je niets aan kunt veranderen.

Het wordt pas interessant als je kijkt naar specifieke pagina’s of soorten pagina’s. Omdat ik je hier echt alleen de quick wins laat zien, zoom ik even in op de  belangrijkste punten.

Kijk eerst goed welke pagina’s goed ranken én veel traffic genereren. Aan de hand daarvan kun je vervolgens kijken welke pagina’s minder conversie opleveren. Heeft de ene pagina een bouncepercentage van 65 procent en 50 bezoekers per maand, en de tweede pagina een bouncepercentage van 60 procent en 1000 bezoekers per maand? Kijk dan vooral naar de tweede pagina.

Vervolgens ga je weer naar Google Analytics. Klik op Behavior, Site Content en All Pages. Klik vervolgens op Advanced, stel de primaire dimensie op Source en kies ten slotte bronnen die Google / Organic bevatten

Aangezien je een snelle upgrade doet, kijk je alleen naar goed presterende pagina’s waar het verkeer afkomstig is van natuurlijke, organische zoekopdrachten. Advertenties, PPC, sociale campagnes of andere bronnen laten we nu achterwege.

Als je op de startbutton drukt, druppelen de resultaten meteen binnen. Sorteer ze op verkeer zodat je focus ligt op de pagina’s die de grootste impact kunnen hebben. Rechts zie je twee kolommen die interessant zijn: Bounce Rate en % exit.

Een onderzoek van Brian Dean laat zien dat het gemiddelde bouncepercentage 41-51 procent is. Maar als je verder leest, zie je dat het gemiddelde nogal verschilt per sector. Dus als jouw percentages flink hoger of lager zijn, betekent dit niet per se dat je in paniek moet raken of juist een gat in de lucht moet springen.

Het gaat ook eigenlijk niet echt om de getallen. Waar het om gaat is dat je focust op de percentages die hoger zijn dan gemiddeld. Concentreer je vooral op de pagina’s waarvan zowel het bouncepercentage als het exitpercentage aan de hoge kant zijn. Die pagina’s voldoen duidelijk niet aan de verwachtingen van de zoeker.

Hier moet je dus uitzoeken wat het probleem is. Richt je eerst op voor de hand liggende tekortkomingen, zoals:

 • Langzame laadtijd
 • Verouderde content
 • Slecht geoptimaliseerd voor mobiel
 • Slecht opgemaakte content (lange alinea’s, geen witruimte)
 • Te korte artikelen

Dit kun je allemaal snel en eenvoudig oplossen. Gaat dit alles al goed? Dan wordt het tijd ergens anders naar te kijken, bijvoorbeeld naar de zoekwoorden. Om welke zoekwoorden gaat het hier? Kan het zijn dat je pagina niet aan de verwachtingen van de zoeker voldoet?

Soms is dat niet het geval, bijvoorbeeld bij zoekwoorden die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Zoals – simpel voorbeeldje – het woord bank. Wat wil iemand weten als hij intypt ‘Wat is een goede bank?’ In zulke gevallen is het nog belangrijker dan normaal om voor een kop en een metadescription te zorgen die geen enkele ruimte laten voor twijfel waarover jouw pagina over gaat.

Als je nu nog steeds in het duister tast over de oorzaak van de hogere exit- en bouncepercentages, zul je verder moeten onderzoeken wat er mis gaat. Dit gaat verder dan een upgrade in 30 minuten, maar je zou bijvoorbeeld een heatmap kunnen gebruiken om te zien waar de grootste knelpunten op je site te vinden zijn.

Een paar eenvoudige A / B-testen doen is ook een optie als je wilt vaststellen wat wel en wat niet werkt. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Probeer het gewoon met simpele dingen zoals alternatieve kleurenschema’s, lay-outs, speciale aanbiedingen en koppen. Dat kan onverwachte resultaten opleveren en waardevolle inzichten over je bezoekers geven.

Quick win 4: verbeter slecht presterende content

Mijn eerste tip ging over het vinden van je best content en die optimaal benutten. Maar je kunt soms ook grote winst halen met de content die juist slecht presteert en nu je SEO-inspanningen totaal teniet doet.

Ook hierbij kan Google Analytics je helpen. Maar dan moet je eerst weten waarnaar je op zoek bent.

Even terug naar de basis dus. Wat betekent betere SEO? Het betekent een hogere ranking in de zoekresultaten, waardoor er meer wordt doorgeklikt naar je pagina. Tot zover niets nieuws. Maar wist je dat ongeveer 95 procent van de klikken naar de zoekresultaten op de eerste pagina gaan?

Wat zegt dit? Het laat zien dat werken aan iets dat echt nog nergens, heel wat werk kost voordat je er ooit een cent winst op gaat maken. Maar als je de pagina’s bovenaan pagina 2 kunt opsporen en ze twee of drie plaatsen hoger kunt plaatsen, zal het verkeer op die pagina’s waarschijnlijk fiks toenemen.

Hoe vind je die pagina’s? Door naar de zoekopdrachtpagina in Analytics te gaan, voor geavanceerde instellingen te kiezen en dan voor Average Position. Stel deze in op greater than 10.

Sla de resultaten op of exporteer ze naar een spreadsheet. Je hebt dan een lijst met pagina’s die momenteel nét buiten de eerste pagina van de zoekresultaten wegkwijnen. Deze lijst kan best lang zijn, dus sorteer de resultaten op impressions.

Deze pagina’s kun je een flinke boost geven met de slimme trucs die je ook voor je beste content hebt gebruikt: interne links en promotie. Kijk ook nog even terug naar mijn tweede tip, en zorg ervoor dat de pagina’s goed zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Als je content al wat ouder is, overweeg dan om het ook meteen vernieuwen en opnieuw te lanceren – dit biedt de perfecte gelegenheid voor verdere promotie op social media.

De laatste 90 seconden

Als je de bovenstaande tips precies hebt gevolgd, kostte je dit 28:30 minuten. Dat geeft me nog anderhalve minuut om de tips voor je samen te vatten. Nee hoor, grapje. Maar wat wel zo is: deze eenvoudige controles met behulp van gratis en toegankelijke tools laten zien dat het verbeteren van je SEO zelfs ‘even gauw’ in je lunchpauze kan.

Probeer het gewoon eens, dan zul je zien hoe je heel snel een paar goede quick wins kunt maken. Door het gewoon te doen word je er ook handiger in, en je zult meer snappen van je website en de mensen die jouw site bezoeken. En dat is supergoed voor je business!

Wil je méér dan alleen de quick wins en het laaghangende fruit, en heb je daar ook wel wat tijd voor over? Breng dan je SEO naar the next level met deze 19 geavanceerde SEO-technieken.

Share

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *